Råd och tips för din hud

Blåmärken

Blåmärken är något som drabbar de allra flesta människor någon gång under deras livstid – kanske framför allt i början av den. Barn leker och springer och det vore nästan underligt om de inte ramlade och slog sig någon gång.

När man träffas av ett slag, eller stöter emot någonting med ganska stor kraft kan ett litet blodkärl brista. Då uppstår en mindre blödning under huden, och man får vad man kallar ett blåmärke eller ett hematom: en lokal ansamling av blod utanför kärlen, flytande inne i vävnaden.

två stora blåmärken på benet

Blåmärket ändrar färg

Färgen på märket ser blå eller röd ut när blodet läcker ut i omkringliggande vävnader. På grund av kemiska förändringar upplever man färgen som man gör – till en början innehåller det läckande blodet ännu rikligt med syre och gör därför märket rött.

Så småningom förlorar det dock sin syresättning, och ändrar därmed färg så att det ser mer blåaktigt ut. Detta har även att göra med optiska egenskaper i huden.

Blödningen upphör så snart blodet börjar levra sig. Efter ett tag dör de skadade blodkropparna, och lämnar plats för vita blodkroppar som kommer för att städa upp.

De bryter ned de döda cellerna, och vid den processen brukar blåmärket blekna för att istället få en mer gulaktig nyans. Den gulaktiga nyansen kommer sig av ämnet bilirubin, som bildas när blodcellernas rödfärgade protein hemoglobin bryts ned.

Kyla kan minska blåmärkets storlek

När mellan 1 och 2 veckor har gått brukar blåmärket vara borta. När man skadar sig på ett sådant sätt att man förstår att det finns risk för blåmärken, kan man gärna skölja hudområdet i kallt vatten.

Kylan får blodkärlen att dra ihop sig, och på så vis kan man minska blåmärkets utbredning. Runt omkring det nyligen skadade området brukar man bli svullen och öm, men detta försvinner relativt snabbt.

Andra varianter på det klassiska blåmärket är bulor, blåtiror och fläskläppar. Mekanismen bakom dem är densamma: efter fysisk skada brister mindre blodkärl, vilket orsakar en blödning som tydligt syns igenom huden.

Blåmärken är i princip ingenting att oroa sig över, men ibland kan det finnas anledning att undersökas av en läkare.

sätter salva på blåmärke

Om man lätt får väldigt många blåmärken, om de uppstår utan anledning eller om de märken man har blir större, kan det vara tecken på en bakomliggande sjukdom.

Leukemi (blodcancer) är ett exempel på en sådan sjukdom. Därför bör man gå och söka vård så fort man anar att det är något som inte står helt rätt till.

Salvor mot blåmärken

En salva som ofta rekommenderas för att påskynda tillbakagång av blåmärken är Hirudoid. Det är en kräm som innehåller glukosaminoglykanpolysulfat (GAGPS), ett ämne känt för att påverka blodcirkulationen och minska inflammation.

Krämen används för att behandla blåmärken och andra typer av yttre skador som leder till blodansamlingar under huden. Salvan kan också användas för att behandla symtom relaterade till ytliga åderbråck och hemorrojder, såsom svullnad och smärta.

Hirudoid kräm mot blåmärken

Till skillnad från oral medicinering, appliceras Hirudoidsalva lokalt, vilket innebär att den verkar direkt på det behandlade området. Detta kan minska risken för systemiska biverkningar. Salvan köper du enklast på ett apotek online eller i butik.

187 Kommentarer

 1. Mia

  Kan ett blåmärke i huvudet vara ett tecken på en inre blödning?

  • HudUpplysningen

   När blodkärl går sönder kommer blod ut i vävnaden och ger upphov till ett blåmärke. Sitter blödningen ytligt kommer blåmärket snabbt men om det sitter djupare tar det längre tid, upp till ett dygn innan det syns på huden. Om man slår sig uppe på huvudet sprider sig dock inte blödningen under huden, utan begränsas och blir istället till en bula. Är du osäker kan du alltid ringa sjukvårdsupplysningen.

 2. Natalie

  Jag har ett jätte stort blåmärke på låret efter att jag ramlade och det kliar jätte mycket. är det farligt eller kommer det att försvinna?

  • HudUpplysningen

   Hej! Ett blåmärke uppstår när små blodkärl precis under huden går sönder, t.ex. efter ett slag. Att ett blåmärke kliar är helt normalt, och är ett tecken på att det håller på att läka! Har du ont av blåmärket finns det smärtstillande läkemedel du kan prova. Kontakta läkare bör man först göra om man får blåmärken väldigt ofta, om de uppstår utan förklaring eller om blåmärket plötsligt blir större.

 3. Ida

  Jag undrar vad det kan bero på om man i princip aldrig får blåmärken? Har hänt flera gånger att jag gjort mig illa och haft jätteont i flera dagar, men aldrig något blåmärke. Kan det vara något farligt?

  • HudUpplysningen

   Hej Ida!
   Människor har olika lätt respektive svårt att få blåmärken. Troligtvis så tillhör du dem som inte direkt har tendens till blåmärken, och kanske har du helt enkelt inte slagit dig på ett sätt som ger upphov till sådana! Eftersom blåmärken innebär att små blodkärl har brustit, kan det ju i teorin vara så att du har extra motståndskraftiga kärlväggar. Är du orolig tycker jag dock att du ska fråga din läkare om saken. Lycka till!

 4. Malin

  Hej!
  På morsdag i år fick jag en hård spark på låret av min 10 mån dotters häl när hon sov o jag låg brevid. Det gjorde väldigt ont o det blev ett rött märke i golfboll storlek o jag vart väldigt öm på stället. Dagen efter vart märket lila svart o det har varit ömt att ta på tills idag. Nu upptäckte jag en liten knöl på mitten av blåmärket som nu är rosa gult. Vad är det?
  Har aldrig haft knölar på mina blåmärken förut. Dock är inte knöl eller blåmärke ömt längre. Tack på förhand!/Malin

  • HudUpplysningen

   Hej Malin!
   Det verkar som om du fått dig en rejäl stöt av din dotters häl! Det är lite svårt att ge några exakta svar när man inte har sett blåmärket i fråga. Men de färgskiftningar du beskriver har uppkommit i samband med att blodet levrat sig, vilket ju är ett tecken på att kroppen reparerar sig. Jag skulle inte oroa mig om jag var du, svullnaden brukar gå ned av sig själv. Men sök läkare om blåmärket skulle bli större, eller om du skulle få fler utan uppenbar anledning!

 5. Anne

  Jag får blåmärken lätt, särskilt på ovansidan av händerna och på smalbenen. Häromdagen ledde jag ett fyspass utomhus för ett antal motionärer. Jag tränade inte själv, utan visade bara övningarna. Efter passet upptäckte jag att jag hade fått blåmärken runt båda tummarna och en bit upp på handryggen. De var väldigt ljust röda. Troligtvis fick jag dem ef att ha visat en övning där jag stod grensle över en person och denne skulle dra sig upp genom att hålla mina händer (rodd). SÅ lätt har jag aldrig fått blåmärken tidigare! Bör jag kontakta läkare?/Anne

  • HudUpplysningen

   Hej Anne!
   Om du väldigt lätt får många blåmärken gör du nog klokt i att kontakt sjukvården. Nu vet du ju förmodligen vad som orsakade märkena, men för att vara på den säkra sidan är det bra om någon tar sig en titt på dem.
   Lycka till!

 6. jennie

  Hejsan..
  Jag får en massa blåmärken på benen som bara ploppar upp utan anledning å en del ä små å en del ä jätte stora. Dom gör ont när ja trycker på dom oxå.
  Så min fråga ä: ska ja uppsöka läkare för dom ?
  Mvh jennie

  • HudUpplysningen

   Hej Jennie!
   Oftast är det ingenting att oroa sig över. Man kan få en del stötar och törnar utan att man märker det, förrän man ser kvittot i form av blåmärken. Men om du känner dig orolig, och om blåmärkena skulle bli större, bör du ändå uppsöka läkare.

 7. Emma

  Hej!
  Igår upptäckte jag ett blåmärke uppe på min handled. Kommer inte ihåg att jag har slagit i handleden, men tänkte inte mer på det. Idag när jag jobbade såg jag att jag även hade blåmärke, och är även väldigt röd, på undersidan av handleden. Alltså som om blåmärket gått rakt genom handleden. Jag har inte direkt ont av det, men det är lite för stort blåmärke (ena sidan 2,5*4 cm) för att inte ha slagit sig. Kan det vara nått som jag ska kolla upp? Eller är det så att det bara är ett lite större blodkärl som har gått sönder?

  MVH Emma

  • HudUpplysningen

   Hej Emma!
   I de allra flesta fall finns det en naturlig förklaring, men för att vara på den säkra sidan råder jag dig ändå att kolla upp saken om det inte går över inom de närmsta dagarna.
   Lycka till!

 8. Camilla

  Hej!
  Jag stukade min fotleder för drygt en vecka sedan och det blev såklart svullet och blått. Men blåmärket har blivit större än det var från början. Jag brukar försöka röra foten och sträcka ut den så att den inte blir stel, kan det vara så att jag tar sönder fler blodkärl då? Eller är det något annat jag bör oroa mig för?
  Med vänlig hälsning, Camilla.

  • HudUpplysningen

   Hej Camilla!
   Svullnaden kan öka gradvis ett par dygn efter inträffandet för olyckan. Du bör ändå rådgöra med din läkare om du är osäker.
   Lycka till!

 9. annette

  Hej!Undrar så varför jag får en massa blåmärken på benen utan att jag har gjort något och då trampar även benen o får småproppar .Sen har jag ett blåmärke på magen som först var blågult och nu är konstigt rött.Är stort som en femkrona .Fick de under natten. Mvh Annette

  • annette

   Benen Krampar skall de vara

  • HudUpplysningen

   Hej Annette!
   Din fråga tycks snarare vara ett ärende som en läkare bör titta på. Hudupplysningen.se är i huvudsak en informativ sida, och kan tyvärr inte ”ställa diagnoser” av detta slag.
   Lycka till!

 10. Anders

  Jag har några blåmärken som jag fick i maj/juni i år (av kända orsaker), men de syns än, i form av mörka fläckar på huden.
  Är det normalt att de inte försvinner efter så lång tid?

  • HudUpplysningen

   Hej Anders!
   Blåmärken kan bestå ett bra tag efter att de först uppstått, men känner du dig minsta orolig är det bäst att ta kontakt med en läkare.
   Lycka till!

 11. Leffe

  Har fått en sk blåtira under ena ögat utan någon anledning. Först var det bara en liten prick nu ett stort blåmärke. Bör jag vara orolig?

  • HudUpplysningen

   Hej Leffe!
   Huruvida du bör vara orolig eller ej är tyvärr ingenting vi på Hudupplysningen.se kan ta ställning till – detta tycks vara ett ärende av sådan karaktär, att det är en läkares rådgivning du behöver.
   Lycka till!

 12. Rickard

  På idrotten idag så sparkade jag till en annan som på hans skor av misstag (jag sprang och har kom framför mig) själv hade jag inte skor. Det var en rejäl spark och sedan fick jag svårt att gå. När jag kom hem bestämde jag mig för att kolla hur det såg ut. Jag blev ganska förvanad av resultatet, jag var HELT lila/svart om tån. Har aldrig upplevet något liknande förut. Är detta farligt? Som sagt så kom det lila/svarta blåmärket efter nån timme

  • HudUpplysningen

   Hej Rickard!
   Vid kraftiga stötar/klämningar bildas lätt blåmärken av den typ du beskriver. Ett vanligt blåmärke är sällan något att oroa sig över, även om Hudupplysningen.se självklart inte kan ge några garantier. Generella rekommendationer är att söka hjälp om du lätt får ovanligt många blåmärken, om de uppstår utan anledning eller om de märken du redan har blir större.
   Lycka till!

 13. Sarah

  jag har fått blåmärken på benen lite till och från med en liten knöl under. Är detta något vanligt? Vad är det för något?

  • HudUpplysningen

   Hej Sarah!
   När blodet levrar sig kan blåmärket ibland kännas lite hårt och svullet. Vanligtvis är detta bara ett tecken på en normal reparationsprocess. Men känner du dig orolig, samt drabbas av något av de varningstecken vi listar här på sidan, ska du inte tveka att uppsöka läkarhjälp.
   Lycka till!

 14. Katarina

  Jag får väldigt lätt blåmärken som blir väldigt stora. Då jag spelar fotboll så syns sömmarna på bollen efter jag tagit emot en boll. Samma med innebandy så syns hålen.
  Nu står jag i mål på innebandyn och får flera små blåmärken i händerna när jag tar bollarna. Och så hårt tycker jag inte att de skjuter. Är det normalt? Det finns inget man kan käka, typ någon vitamin eller något som kan hjälpa mot blåmärken? Är det stort samtalsämne inom mina sportklubbar men ingen har varit med om något liknande.

  • HudUpplysningen

   Hej Katarina!
   Alla har mer eller mindre lätt att få blåmärken, och att ofta få märken behöver inte betyda att det är något farligt. Dock kan det finnas bakomliggande sjukdomar som ger sådana symptom. Detta gör att det bästa för dig vore att kontakta en vårdcentral – helt enkelt för få medicinsk expertrådgivning och vara på den säkra sidan.
   Lycka till!

 15. Annica

  Imorse såg jag att jag har många blåmärken på benen och några på armarna. Vet inte hur jag fått dom. Är det nåt att oroa sig för? Jag har en liten bebis som ammas. Så trött är jag. Kan det ha nåt samband?

  • HudUpplysningen

   Hej Annica!
   Oftast är oförklarliga blåmärken ingenting att oroa sig över. De brukar försvinna av sig själva inom ungefär två veckor. Dock kan det finnas allvarliga sjukdomar med symptom i form av blåmärken, så sök vård om du plötsligt får väldigt många blåmärken utan anledning, eller om märkena plötsligt blir större.
   Lycka till!

 16. Ung man

  Hej,
  jag är 23 år gammal och har haft problem i många år med att jag väldigt enkelt får blåmärken.
  Har jag en stickad tröja på mig och någon skulle klämma på min arm så blir det massa små prickar överallt. Man kan nästan se handens avtryck.
  Bär jag ryggsäck så får jag blåmärken på axlarna.
  Min mor berättade att hon även har väldigt lätt för att få blåmärken.

  Är detta något jag bör kolla upp?

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Vi föds alla med mer eller mindre känslighet för att få blåmärken. Som du nämner kan detta också vara ärftligt betingat. Får du plötsligt flera blåmärken utan känd anledning, eller om de du redan har skulle bli större, är det läge att kolla upp saken.
   Lycka till!

 17. Kathy Lindström

  Hej
  För ca 3 v sedan var vi ute och gick ca 5 timmar(med fika uppehåll). Gick i ett par skor som jag brukar gå i. Dagen efter hade jag ont i stortån, på utsidan av tån. Upptäckte att där var ett blåmärke där? Skorna klämmer inte och dom är väl ingångna. Blåmärket och en del av ömheten är kvar. Är det något att oroa sig för? Konstigt ställe att få ett blåmärke bara sådär? Mvh Kathy

  • HudUpplysningen

   Hej Kathy!
   Även om det säkerligen inte är något att oroa sig över, kan vi tyvärr inte svara på din fråga utan någon fysisk undersökning. Om du är orolig är detta ärende därför snarare något att kolla upp på din vårdcentral.
   Lycka till!

 18. Olivia

  Hej! Jag har fått tre ganska små blåmärken på höger ben, och två likadana på vänster ben. Jag kan inte komma på att jag slagit i där så jag vet inte vart dom kan komma ifrån. Bör jag söka hos en läkare?

  • HudUpplysningen

   Hej Olivia!
   Generella rekommendationer när det gäller blåmärken lyder som så: kolla upp saken om du plötsligt får flera märken utan känd anledning, eller om de blåmärken du har skulle växa i storlek. Om så är fallet kan märkena nämligen ha att göra med allvarligare blodsjukdomar, så var uppmärksam på utvecklingen hos dina blåmärken.
   Lycka till!

 19. Lo

  Hej!
  Jag har fått flera blåmärken på armarna och på ena benet utan anledning. Det känns som om något sticker till eller kliar och plötsligt är där ett stort eller litet blåmärke. Har varit förkyld ganska länge och fick för några dagar sen antibiotika för bihålsinflamation. Har ont i hela kroppen och har ingen ork kvar. Vad ska jag göra? Har varit på VC och de tog 8 rör blod men har inte fått något svar ännu…. Orolig!!!

  • HudUpplysningen

   Hej Lo!
   Det är jättebra att du redan har uppsökt vårdcentral i ärendet. Nu när du har fått en adekvat undersökning, är det bästa du kan göra att försöka ta det lugnt och invänta provsvaren.
   Jag önskar dig stort lycka till!

 20. Sari

  Hejsan! jag undrar om man får många små blånader på fingrar å händer . först så gör det jätte ont sen brister det å blir blå/svart har ont ett par dagar efteråt..får ganska ofta…jobbar som lokalvårdare !

  • HudUpplysningen

   Hej Sari!
   Det är viktigt att du kollar upp den miljö du arbetar i – utsätts du dagligen för kemikalier måste du vara oerhört noga med att använda handskar och annan skyddsutrustning! Det skulle kunna vara så att du arbetar med något irriterande ämne som din hud reagerar på. Tänk alltid på dig själv och din hälsa i första hand och var försiktig!

 21. Sari

  Varför man får dom undrar jag !

 22. Jan A

  Hej!
  Jag har burit buntar med golvbrädor som väger 23 kg/st. PLötsligtupptäckte jag en stor blåsa på insidan av handleden, ca 15×45 mm och 5 mm hög. Antar att jag klämt sönder ett blodkärl. Åder? Jag har lindat med elastisk binda men ska man göra något åt det här?

  • HudUpplysningen

   Hej Jan!
   Det är troligare att blåsan uppkommit som ett slags skavsår, än att det är ett blodkärl som spruckit (vilket i så fall snarare hade givit upphov till ett blåmärke). Håll koll på blåsan under de närmaste dagarna – den borde bli mindre och så småningom försvinna av sig själv, men gör den inte det kan det vara värt att kolla upp.
   Lycka till!

 23. Myran

  Håller på med kampsport och en fråga som fortfarande står obesvarad är:
  De erfarna får mindre eller mindre ofta blåmärken än vi som är yngre (även fast de slår sig lika hårt på ett ställe). Varför ?
  Vi har diskuterat olika teorier, tex att blodkärlen blir mindre (krymper) för att skydda sig, för att de blir tåligare eller för någon annan orsak.
  Fast blir de tåligare så borde det vara för all framtid ?
  Men då de erfarna gör uppehåll och kommer tillbaks efter något år så får de större blåmärken igen!
  Finns det någon källa till detta som man kan läsa mer på ?

  • HudUpplysningen

   Hej Myran!
   Vilken intressant fråga! Dock får du inget vidare intressant svar – man kan nämligen inte bli mer eller mindre ”tolerant” mot blåmärken. Man kan i grunden ha olika lätt för att få blåmärken, men inte ”vänja” kroppen på det sättet. Spricker ett kärl så gör det. Kanske handlar det snarare om att de mer erfarna tränarna blivit bättre på att undvika slag och sparkar?

 24. Emelie

  Hej.
  Min tremånaders bebis har vad som ser ut som ett blåmärke på knät. Han har haft det i flera veckor och det ser likadant ut fortfarande. Borde det inte i alla fall blekna?

  • HudUpplysningen

   Hej Emelie!
   Förutsatt att det är ett blåmärke, borde det så småningom blekna av sig själv. Riktlinjerna säger att man ska söka hjälp först om blåmärkena plötsligt skulle bli fler eller större. Känner du dig orolig för ditt barn kan det dock vara värt att uppsöka en vårdcentral ändå, för att vara på den säkra sidan.
   Lycka till!

 25. Lena

  Hej. Imorse vaknade jag av att det ömmade på utsidan av låret. Det visade sig att det var ett blåmärke. Kan knapp röra vid märket och känns även vid vissa rörelser. Dessutom är det en vit prick i blåmärket. Varför är det en vit prick..?

  • HudUpplysningen

   Hej Lena!
   Har du inte gjort någonting för att förorsaka blåmärket bör du söka upp en vårdcentral. Man ska såklart inte söka i onödan, men gällande blåmärken ska man be att få undersökas om man plötsligt får många märken utan känd anledning, eller om blåmärket plötsligt blir större.
   Lycka till!

 26. Maria

  Jag är kvinna o 23 år och har alltid haft problem med näsblod, har i varje dag lite näsblod och flera sårskorpor i näsan. Jag har nu senaste månaderna lagt märket till att jag även alltid blöder från tandköttet när jag borstar tänderna och att jag har många små blåmärken på framförallt benen som jag inte vet orsaken till.
  Borde jag be vårdcentralen ta några blodprover eller är det ofarligt?
  Tacksam för svar!

  • HudUpplysningen

   Hej Maria!
   Det behöver inte vara någonting farligt, men det går heller inte att utesluta. Alla har vi olika lätt att blöda näsblod etc, och det blödande tandköttet kan ha sin orsak i en felaktig borstteknik etc. Gällande blåmärken bör man dock uppsöka vård om man plötsligt får många märken utan känd anledning, eller om blåmärkena plötsligt blir större. Känner du att dessa symptom stämmer in på dig, och om du känner dig orolig: ring vårdcentralen. Bättre att ta det säkra före det osäkra.
   Lycka till!

 27. Anna

  Hejsan!
  Jag har åtekommande blåmärken på min väsntra handled. Jag har väldigt svårt för att blåmärken annars och jag har inget minne av att jag har slått mig där. Det har kommit flera stycken på handen och en bit ner på armen. Min farmor har reumatism och kan ha liknande saker ibland. Kan det vara ett tecken på det? Jag är trots allt bara 17. Det har även kommit ärr och små sår som inte riktigt kan förklaras heller. Bör detta kollas upp?

  • HudUpplysningen

   Hej Anna!
   Detta behöver inte vara något allvarligt eller tecken på reumatism, men om du utan känd anledning får flera blåmärken eller om de plötsligt blir större bör du söka vård. Det faktum att du oroar dig kan också vara ett vägande skäl!
   Lycka till!

 28. Kalle

  Hej

  för 8månader sen slog jag kraftigt i smalbenet, fick ett stort blåmärke på smalbenet, kunde även se det bak på vaden, men jag hade inte ont, svullnaden försvann och blåmärket bleknade som det ska förutom en fläck runt där jag slog i det e fortfarande lite rött och lite blåare mitti i, fargen varierar beroende på dag, har inte on eller e öm, e det nåt som e farlit bör kollas upp, har läs t om personer som har haft blåmärkes liknande saker i par år utan haft besvär

  • HudUpplysningen

   Hej Kalle!
   Det stämmer att blåmärken kan ta lång tid på sig att försvinna. Se till att kolla upp saken om du: plötsligt får flera blåmärken utan känd anledning, eller om blåmärkena plötsligt blir större.
   Tack för din fråga!

 29. sanne

  Hej!

  Ibland kan jag märka att jag fått blåmärken på ben eller armar, fast jag vet med mig att jag inte slagit i någonting.
  Och idag hände en så himla konstig grej. Det börja klia jätte mycket på utsidan av låret och sedan ömma. Det blev en liten bula och nu är det ett ganska stort blåmärke där, som gör ont. Var det bara ett litet kärl som brast? varför klia det?

  • HudUpplysningen

   Hej Sanne!
   Detta tycks vara ett ärende av en sådan art, som tycks behöva medicinsk översikt snarare än enbart rådgivning på distans. Av säkerhetsskäl kan vi tyvärr inte ställa några diagnoser!
   Lycka till!

 30. Sara

  Hej !
  min vännin som är i 23 års ålder stod och ducsha en sen kväll när det plötsligt small till i benet på henne och hon fick ont! När hon kommer ur duschen ser hon att det blivit ett blå märke ? Blodkärl? Om så varför spricker dom och bör man kontackta läkare ? Tack i förhand
  Mvh Sara

  • HudUpplysningen

   Hej Sara!
   Detta tycks vara ett ärende av en sådan art, som tycks behöva medicinsk översikt snarare än enbart rådgivning på distans. Av säkerhetsskäl kan vi tyvärr inte ställa några diagnoser!
   Lycka till!

 31. åsa

  Jag har fått en svag blånad på höger sida på buken i höjd några cm ovanför naveln. Det är ca 1 dm brett o 2-3 cm högt. Det gör inget ont och jag har inte gjort illa mig. Jag har haft likadant någon månad sedan och då försvann det efter nån vecka. Vad kan det bero på? Är 41 år och lätt överviktig.

  • HudUpplysningen

   Hej Åsa!
   Detta tycks vara ett ärende av en sådan art, som tycks behöva medicinsk översikt snarare än enbart rådgivning på distans. Av säkerhetsskäl kan vi tyvärr inte ställa några diagnoser!
   Lycka till!

 32. Joakim

  Hej!
  Jag har ofta haft värk på insidan av vänstra underarmen och får ibland små röda märken samtidigt som det värker i armen. Och nu har jag även fått ett gult/grönt blåmärke på ovansidan av vänster arm utan trots att jag inte haft värk i armen och utan orsak. Ibland försvinner blåmärket och kommer ibland tillbaks igen när jag blir trött eller om jag sovit dåligt. Tycker ni att jag bör kolla upp det? Har även röda utslag i ansiktet som jag haft sedan 10 år tillbaka som har blivit fler med åren.

  • HudUpplysningen

   Hej Joakim!
   När man plötsligt får fler blåmärken, eller de uppstår utan känd anledning, är det rekommenderat att konsultera. Därmed inte sagt att du nödvändigtvis måste bli orolig – men det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra. De röda utslagen har antagligen inget samband med blåmärket, utan låter mer som rosacea, psoriasis eller eksem.
   Tack för din fråga!

 33. Linda Elvinsson

  Hej
  Jag är väldigt aktiv och gör dem flesta utomhus aktiviteter. Jag slår mig en del när jag kör mountainbike men jag får nästan aldrig blåmärken. För tre dagar sedan körde jag av en smal bro och slog i benet först i bron och sen fick den klämd i mellan biken och en stor sten. Efter denna smällen svullnade benet upp och blödde lite. Nu ser det ut som ett stort brännmärkte och benet är ömt men jag har inget blåmärke. Ska jag vara helt ärlig så kommer jag inte ihåg när jag senast hade ett blåmärke. Jag är 21 år och väldigt aktiv och tänker inte på vad som kan hända om jag slår mig jag kör fullt ut tills det tar stop. Det ända jag får är blod men inga blåmärken. Borde jag oroa mig? Är det något fel på mig?
  Tack för hjälpen!

  • HudUpplysningen

   Hej Linda!
   Alla har vi mer eller mindre lätt att få blåmärken. De flesta frågor vi får här på sidan kommer från folk som, till skillnad ifrån dig, har tendens att få många blåmärken väldigt lätt. Att benet svullnade upp och att ett ”brännmärke” uppkommit låter som helt normala reaktioner på traumat – ett regelrätt blåmärke är inget ”krav”!
   Tack för din fråga!

 34. Jonas

  Hej!
  Jag får väldigt sällan blåmärken. Om jag väl får ett blåmärke tar det oftast väldigt lång tid efter nånting hänt. Tex i natten mellan söndag och måndag slog jag i knät rätt hårt på jobbet. Idag torsdag började blåmärket komma. Tidigare har det inte varit en tillstymmelse till blåmärke. Hela tiden vart lite öm som om det vore ett blåmärke där. Ibland blir blåmärket aldrig blått utan dyker upp som gult efter en längre period.
  Vad kan detta bero på? Är ju inget fel på mig direkt men fortfarande lite fundersam på teorin bakom detta!

  • HudUpplysningen

   Hej Jonas!
   Ett blåmärke kan ta olika lång tid på sig att bildas, och färgen skiftar allt eftersom det stelnade blodet bryts ned. Märket kan också ta olika lång tid på sig att försvinna. Anledning till oro finns främst om blåmärken uppstår utan anledning, om man får väldigt många blåmärken eller om blåmärket plötsligt blir större.
   Tack för din fråga!

 35. Carina Heath

  Hej!
  Igår kväll när jag stod och lagade mat kände jag plötsligt en stor klump under höger stortå, trodde jag fått något i strumpan. När jag kollade såg jag en stor knöl, som ömmade vid beröring, var röd, men inte varmare än övrigt. Kände smärta när jag gick, men efter några timmar började smärtan avta, och jag såg att ett stort blåmärke hade utvecklat sig. Idag är hela tån mörkblå/lila och blåmärket har gått upp ca 4 cm under foten. Vad kan detta vara? Idag är jag helt smärtfri, svullanden har lagt sig, men tån är lite öm.
  MVh Cia

  • HudUpplysningen

   Hej Carina!
   Det låter som om du fått någon slags inre blödning. Är det en sådan borde den läka av sig själv, eventuellt kan du linda en elastisk binda kring tån. Om du känner dig orolig, eller misstänker att du fått en större inre blödning bör du dock uppsöka vård.
   Lycka till!

 36. Li

  Hejsan.
  Jag får blåmärken av mina kläder. strumpor byxor mm. Kan även tillägga att Jag blöder jätte mycker om jag så bara råkar få ett litet stick eller råkar stöta emot ett sår elle någoot. Är det normalt att få så lätt blåmärken?Mvh Li

  • HudUpplysningen

   Hej Li!
   Människor har olika stor eller liten tendens att drabbas av blödningar. Detta behöver inte vara en orsak till oro, men ett gott råd är att försöka att ta det försiktigt i din vardag för att så långt det går undvika att skada dig.
   Lycka till!

 37. Evelina Österman

  Hejsan!! Jag har ca 30 små/lite större blåmärken på låren och dom kommer av ingen anledning. Dom gör skit ont. Jag är aldrig fri från blåmärken på mina ben. Får inte blåmärken så lätt någon annanstans på kroppen.. Bör jag uppsöka läkare??
  Mvh/Evelina

  • HudUpplysningen

   Hej Evelina!
   När det gäller blåmärken ska man söka vård om man plötsligt får fler blåmärken, eller de uppstår utan känd anledning. Passar detta in på dig, och/eller du känner oro: tveka inte att uppsöka en vårdcentral.
   Lycka till!

 38. Jimmy

  Hej!
  Jag får väldigt lätt blåmärken på kroppen och armarna. Det börjar som ett vanligt blåmärke, men efter någon dag så flyter det ut och blir en tre gånger så stor mörkröd fläck, liknande ett brännmärke. Detta kan även flytta på sig beroende på var det sitter. När jag slog i knät så slutade det att min fot var alldeles blå för att märket runnit ner dit. Jag äter ingen medicin och är frisk för övrigt. Blåmärkena känns inte heller, jag märker inte av dem förrän jag ser dem.
  Hur vanligt är denna typen av blåmärken? Jag är den enda i min umgängeskrets som får sådana här.

  • HudUpplysningen

   Hej Jimmy!
   Alla har olika stor eller liten tendens till blåmärken. Man ska söka vård när man plötsligt får fler blåmärken, eller de uppstår utan känd anledning. Det går tyvärr inte att ge specialanpassade medicinska råd här mer än så, men om du känner dig orolig eller uppfyller nyss nämnda kriterier bör du inte tveka att ringa en läkare.
   Lycka till!

 39. Sofie Nilsson

  Hej, jag krockade med en bil här om dagen när jag var ute och cyklade. (Han tyckte att det var en bra idé att korsa trottoaren/cykelbanan) hur som gick det väldigt bra men har fått 3 stora blåmärken på låret då jag klämde benet mellan mitt framhjul och ramen på cykeln. Ett av blåmärkena är 4cm brett och 10 cm långt, superblått runt om men vitt/gult och som en ”knöl” i mitten. Vad beror det på? Aldrig sett ett blåmärke som är vitt i mitten förut.

  • HudUpplysningen

   Hej Sofie!
   De olika färgskiftningarna i blåmärket fås i samband med att blodet levrar sig, vilket ju är ett tecken på att kroppen reparerar sig. Svullnaden brukar gå ned av sig själv efter ett tag. Sök dock läkare om blåmärket skulle bli större, eller om du plötsligt skulle få fler utan uppenbar anledning.
   Tack för din fråga!

 40. Zahra

  Hej. Jag halkade på en sten igår vid stranden och har fått ett stort djupt blåmärke på vä sidan av rumpan. Det gör ont när jag sitter och står. Jag vet att jag inte ska göra något för det och det kommer att läkas om några veckor. Men undrar om det kommer att bli någon komplikation efter det eller ska jag besöka läkaren för medicin?!

  • HudUpplysningen

   Hej Zahra!
   Är du bara öm lokalt, som efter ett vanligt blåmärke, finns ingen anledning att oroa sig över komplikationer. Då bör ingenting vara brutet utan bara helt normal ömhet. Vad gäller själva blåmärket bör du söka vård först om det plötsligt skulle bli större. Annars borde det, precis som du skriver, försvinna av sig självt.
   Tack för din fråga!

 41. Rebecka

  Hej! Min son satte upp tältet här om dagen och berättade att tältpinnen vek sig då han tryckte med foten! Jag har aldrig upplevt ett så blått blåmärke i hela mitt liv! Det ser ut som att han trampat på en väldigt mörkblå bläckpenna! Är en sådan färg normal?

  • HudUpplysningen

   Hej Rebecka!
   Färgen på ett blåmärke brukar gå från rött till mörkt blått, för att sedan bli grönt och till sist gult-brunt. Nyanserna kan givetvis variera, beroende på vilken typ av trauma som orsakat det mm. Så troligtvis är det helt normalt att märket är så mörkt blått.
   Tack för din fråga!

 42. johanna

  Hej! så fort jag slår i mina ben det minsta får jag blåmärken som bara efter kanske en timma blir som knölar och är hårda, alltså inte ”svullnad” hårda utan skellet/brosk hårda.
  fick en inte så hård smäll på smalbenet för ca 5 månader sen första månaderna var det en knöl lite större än en femkrona i storlek, nu är det inte lika stark färg men finns fortfarande där och täcker typ en trejdedel av smalbenet. det är inte lika knöligt längre men får nya blåmärken/knölar hela tiden
  whyyy?

  • HudUpplysningen

   Hej Johanna!
   Ibland kan det bildas som ”knölar” vid blodutgjutning. Så länge du vet att du slagit dig, och så länge blåmärkena försvinner av sig själva, finns ingen anledning att söka hjälp. Det är först när blåmärkena plötsligt blir större, eller om du av oförklarlig anledning får många blåmärken som du bör uppsöka en vårdcentral.
   Tack för din fråga!

 43. Festina

  Hej jag har ett stort blåmärke på handen. Jag och min kompis körde en lek på morgonen. Jag har små blåmärken som bildar ett stort den är lila/blå. Är det farligt?

  • HudUpplysningen

   Hej Festina!
   Du berättar inte vad det var för slags lek ni gjorde, men jag antar att det var något som skulle kunna ge upphov till blåmärken eftersom du nämner det. I så fall finns det antagligen ingen anledning till oro. Det är när det plötsligt uppstår blåmärken utan anledning, som man bör bli på sin vakt.
   Tack för din fråga!

 44. Julia

  Hej! Jag har fått ett blåmärke på magens högra sida (lite ovanför höften). Det är blått med lite rött inuti. Det har även uppstått en bula i själva blåmärket. Det gör ont om man trycker på det. Men jag kan inte minnas vad som orsakat detta? Jag har nu haft det i över en vecka. Kan detta vara något jag ska oroa mig över? Och är detta ovanligt och farligt?

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Tack för din fråga. Läs gärna våra texter på sidan om just blåmärken, här står när du bör söka vård etc. Med detta sagt, kan vår rådgivande funktion inte jämföras med professionnell medicinsk kompetens så om du känner minsta osäkerhet bör du inte tveka att konsultera sådan.
   Lycka till!

 45. Angelica

  Hej.
  Jag vad i badkaret en dag då jag hastigt reste mig upp och fick kranen rakt in i högra sidan av ryggen längst ner.
  Det gjorde fruktansvärt ont i flera dagar och nu efter 1 vecka har smärtan avtagit men kvar har jag en böld som är lika stort som en avokado kärna.
  Borde jag söka upp läkare?
  Eller är det bara gammalt blod som
  koagulerat?
  Går det i såna fall bort?
  Tacksam för svar. Med vänlig hälsning /Angelica

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Man rekommenderar att uppsöka vård först när blåmrken blir större, uppstår utan känd orsak eller plötsligt blir fler. Det du beskriver låter således som att ditt resterande märke är helt normalt – blodutgjutningen kan stanna kvar en tid efter traumat och kännas hårt. Är du ändå orolig, alt tycker dig stämma in på ovan nämnda kriterier, kan du ändå be en läkare titta på det.
   Lycka till!

 46. Mia

  Hej.
  Jag får lätt blåmärken och idag brände det till på ringfingret, insidan. Tror jag kom åt någonting. Sen någon timme senare är jag blå precis i böjvecket på fingret och det värker ihanden.
  Ofta får jag blåmärken som håller länge och som jag inte vet varför de kommer, på konstiga ställen. Vill inte söka läkare när man inte mår dåligt men jag funderar juh.

  • HudUpplysningen

   Hej Mia!
   Det är svårt att svara på vad som hänt med din hand, men du kan ju ha råkat klämma sönder ett litet blodkärl där på något vis. Då vi på Hudupplysningen inte kan ta ansvaret i medicinska spörsmål, tycker jag att du bör söka läkare om du känner dig orolig. Läs om kriterierna för när man bör uppsöka vård här ovan. Tycker du dig känna igen dem, samt upplever en oro, tveka inte att konsultera även om det känns ”onödigt”.
   Lycka till!

 47. Åsa

  Hej!
  Jag upptäckte i morses ett blmärke på insidan av mitt ben, strax under knät, det är stort som en handflata. Det är inte ömt, en aning varmt och mer blålila i tonen.
  Jag har en mild trombocytfunktions defekt vilket gör att jag brukar ha lätt för att få blåmärken, men dessa är alltid ömma.
  Ska jag söka för detta?
  Kan det vara ett blodkärl som brustit (har inga ytliga blodkärl).?

  • HudUpplysningen

   Hej Åsa!
   Detta låter tyvärr som ett ärende som överskrider den medicinska kompetens vi besitter. Vår funktion är att ge allmänna råd, och när en bakomliggande sjukdom spelar in kan det av säkerhetsskäl vara svårt att uttala sig. Känner du dig orolig bör du söka läkarvård – de kan ta hänsyn till just din journal på ett annat sätt än vår sida kan.
   Lycka till!

 48. Mia

  Hej! Kan ett blåmärke vara evigt, dvs att det aldrig försvinner?
  Jag upptäckte ett blåmärke i hårbotten i våras, och min läkare skar bort det och skickade iväg för analys eftersom jag genast oroade mig för hudcancer. Blåmärket kom tillbaka på stället där läkaren skurit bort det, och sitter kvar där fortfarande. Fick svar från analysen att det var inget att oroa sig för, att märket antagligen uppkommit av något trauma, men märket finns fortfarande kvar! Jag tycker det är lite konstigt, ska det aldrig försvinna?

  • HudUpplysningen

   Hej Mia!
   Det här låter som ett ärende av en sådan art, där specialistkunskaper är nödvändiga för att vara på den säkra sidan. I ditt fall har du ju redan erhållit sådan – med beskedet att det inte var något malignt. Vill du kan du alltid be om en ”second opinion” hos en annan läkare – känner du dig tveksam efter din första läkares besked finns det ingenting att förlora!
   Tack för din fråga!

 49. Elise

  Hej! Har fått några blåmärken på bena. Vissa är större än dom andra. Det konstiga är att jag har långa streck på insidan av benet dom går hela vägen från insidan sv låret ner till vaden (insidan). Och likadant på utsidan av låret. Huden är väldigt öm. Jag tränar massor. Kan det vara en bristning i muskeln/blodkärlen sv något slag eller skall jag vara orolig gör leukemi (vi har ingen i släkten som haft det).

  • HudUpplysningen

   Hej Elise!
   Det skulle kunna vara en bristning, med tanke på att du tränar så mycket. Detta är emellertid svårt att diagnosticera såhär i ett forum, så för att vara på den säkra sidan: sök vård om du 1) har svårt att röra på benen, eller 2) det inte har blivit bättre efter ett par dagars vila.
   Tack för din fråga!

 50. Mona

  Hej!
  Jag är en kvinna på 44 år och får ganska ofta oförklarliga blåmärken som ömmar både på benen och armarna.
  Vill inte gå till läkaren, rädd för dåliga nyheter…
  Kan det bero på annat än en allvarlig sjukdom?
  Med vänlig hälsning, Mona Lindberg

  • HudUpplysningen

   Hej Mona!
   Dina symptom behöver inte tyda på en allvarlig sjukdom, men det kan ju göra det. Därför råder jag dig att 1) inte oroa dig i onödan, utan 2) rådfråga en läkare. Det kan ju helt enkelt vara så att du har en medfödd ökad tendens att bilda blåmärken, men det är bäst att vara på den säkra sidan. Visar det sig att det är helt normalt och ofarligt, så vet du ju det och kan slappna av inombords!
   Lycka till!

 51. Petra

  Hej!
  Jag får lätt blåmärken och de håller i sig väldigt länge. Har tex ett på smalbenet från när jag slog i det i en trappa för ett år sedan och jag är fortfarande öm om man trycker på det, har även tidigare haft ett stort blåmärke på låret som också var kvar i över ett år. Vad beror detta på? Är det normalt att ha och känna av ett blåmärke i över ett år?

  • HudUpplysningen

   Hej Petra!
   Vi är alla olika, vissa har väldigt lätt för att få blåmärken medan andra nästan aldrig får några. Du verkar vara en av de förstnämnda! Vissa märken kan dröja sig kvar en lång period efter traumat, men som du märkte med ditt blåmärke på låret så försvinner de till sist av sig själva. Söka hjälp ska du göra om du plötsligt får flera blåmärken utan att ha varit utsatt för något, eller om de du har växer.
   Tack för din fråga!

 52. inger

  Hej, mitt lilla barnbarn får lätt vlåmärken som efter fingertoppar när man lekt med henne, det konstiga är att märkena aldrig är blåa utan de blir gula och försvinner efter några dagar, varför blir det bara gula och varför får hon så lätt de gula märkena?

  • HudUpplysningen

   Hej Inger!
   Barn kan ofta ha lätt att få blåmärken efter lek och idrott, det behöver inte vara något onormalt med det. Vanligtvis försvinner de som du säger av sig själva inom några dagar. Om ditt barnbarn plötsligt utan uppenbar orsak får många blåmärken eller stora sådana, så bör ni ändå kolla upp saken. Då kan det finnas risk för blodsjukdom. Ta hellre det säkra före det osäkra i ett fall som detta!
   Tack för din fråga!

   • inger

    Tack för snabbt svar!
    Läkare har tagit massor med prover men kan inte hitta någon förklaring och nu misstänks föräldrarna för misshandel och det är så fruktansvärt!
    Vad beror det på att märkena aldrig är blå? De är gula redan från början varenda gång men det är ingen läkare på detta sjukhus som tror på dett och det är så frustrerande, de tror att det är märken som är flera dagar gamla och håller på att läka ut.
    Hade varit så glad och tacksam att få en förklaring av er varför de blir gula på en gång?

    • HudUpplysningen

     Hej Inger!
     Det skulle kunna vara så att blåmärkena uppstår pga lättare skada mot den djupare liggande bindväven, eftersom blödningar därifrån ofta resulterar i färger åt det mer gula hållet. Lyft denna hypotes med din läkare, och kom ihåg att du alltid har rätt till en ”second opinion” från en annan behandlare!
     Lycka till!

 53. Alina

  Hej.
  under senare tid har jag fått små blodkärl som spricker överallt på kroppen. ibland enstaka här och där och ibland flera blodkärl tätt inpå varandra i diameter 6-8 cm. Det påminner lite om sådana man kan få i ansiktet efter man kräkts. Men jag får det liksom överallt. Är det normalt eller någonting jag borde gå vidare med? Eller kan man vara överkänslig? Kan inte läsa om något sådant..

  • HudUpplysningen

   Hej Alina!
   Det låter som att det du har är så kallade spontana blödningar, alternativt små inflammationer i ytliga vener. Detta behöver inte vara farligt eller ha något att göra med vanliga ”proppar”, men för att vara på den säkra sidan bör du ändå visa din hud för en husläkare.
   Lycka till!

 54. Ida

  Hejsan!
  Den senaste tiden har jag haft väldigt lätt för att få blåmärken. Speciellt på knäna och benen. Jag tror det kommer ifrån träningen då jag ofta har knäna i backen.
  Jag tror att jag lättare får blåmärken nu för jag gjorde en gbp för ett tag sen, har hört att man lättare kan få det då. Men nu upptäckte jag att i ett av blåmärkena på knäna är det massa små lila prickar i, är det normalt? Att dom ser ut så?

  • HudUpplysningen

   Hej Ida!
   Din tendens att få många blåmärken kan säkert vara både nedärvd och orsakad av din träning. Att blåmärket ser ”utspritt” ut som du beskriver behöver inte vara onormalt, men eftersom detta är en sida för allmän rådgivning kan vi inte ta något ansvar i diagnostiska spörsmål. Sök vård om du är orolig, om dina märken plötsligt blir större eller om du skulle få många märken utan känd anledning.
   Tack för din fråga!

 55. Cina

  Jag har hört att det tar olika lång tid för blåmärken att uppstå på olika delar av kroppen. Så kan de t ex uppstå nästan omedelbart runt ögon och ta upp till flera timmar på andra ställen. Jag undrar vad som menas med timmar här? Hur många är det? Hur lång tid tar det t ex för ett blåmärke att uppstå på buken/magen?

  • HudUpplysningen

   Hej Cina!
   Vanligtvis tar det mellan 12 och 24 timmar för ett blåmärke att uppstå. Hur fort det går beror dock på skadans allvarsgrad och, som du säger, var på kroppen märket bildas.
   Tack för din fråga!

 56. inger

  Hej, vad orsakar gulbruna märken istället för blå? Ser ut som gamla blåmärken när det skiftat färg.
  Mvh inger

 57. Kickan

  Hej, Min son som är 6 år blev sparkad i ryggen för 1 1/2 vecka sedan i skolan. Han satt då ned. Vi såg inget blåmärke el. dyl samma dag som skadan skedde. Nu ser man faktiskt ett blåmärke som är ganska mörkt i ryggslutet, under kalsongkanten. Kan det ta flera dagar innan ett blåmärke syns? Skulle det kunna vara resultatet av sparkarna som visar sig nu? Vi har i efterhand fått veta att det var hårda sparkar.

  • HudUpplysningen

   Hej Kickan!
   Ja, det stämmer att det kan ta några dagar innan ett blåmärke visar sig. Hur lång tid det tar beror bl.a. på hur hårt traumat var, och var på kroppen det skedde. Vissa delar är känsligare än andra, så där går det snabbare.
   Tack för din fråga!

 58. Jimmie

  Hej
  Jag är så där så jag får trots att jag ramlat nedför trappor, berg, med cykel, på is, klämt mej så jag fått sviter för lång tid, skärt och skurit mej aldrig i stort sätt får blåmärken. Enda jag vet är att jag får små blåmärken om jag bär väldigt tungt på axlarna. Är det en bra egenskap? Jag är för övrigt frisk och äter inga mediciner.

  • HudUpplysningen

   Hej Jimmie!
   Vi har alla olika lätt eller svårt att bilda blåmärken. Det är ju en bra egenskap på så sätt att du slipper det ”estetiskt obekväma” i att ha mycket blåmärken. Därmed inte sagt att det är farligt att ha lätt att få blåmärken!
   Så länge du är frisk kan du hålla dig till de vanliga riktlinjerna: sök bara hjälp om ett blåmärke plötsligt skulle bli större eller om du får många utan känd anledning.
   Tack för din fråga!

 59. Sarah

  Hej,
  Äter just nu penicillin mot akut bihåleinflammation. Har haft otroligt ont i ansiktet och runt ögonen. Upptäckte några dagar efter de värsta smärtorna att jag fått en blåtira på det ögat där smärtan varit värst. Kan man verkligen få en blåtira av bihåleinflammation?

  • HudUpplysningen

   Hej Sarah!
   Detta låter som något du bör konsultera en läkare kring. En blodutgjutning kring ögonhålan kan vara allvarligare än ”bara” en vanlig blåtira – så sök vård direkt och be dem ta en titt!
   Lycka till!

 60. Karin

  Hej!

  Mitt barn på 11 månader ramlade i förrgår från sittande eller krypande position. Jag såg inte när hon ramlade, men hon var i golvnivå i alla fall. Jag hörde att det tjongade ordentligt i parketten och även ett knastrande ljud. Jag lyfte snabbt upp henne och såg hur små blodkärl brast och det blev rödspräckligt. Det har inte bildats något blåmärke utan man kan fortfarande se spräckligt märke under hennes glesa hår. Kan blödningen gått inåt i huvudet eller är det bara en märklig variant av blåmärke? Hade inte hakat upp mig om det inte var för den kraftiga smällen och knastret. Hon grät bara kort och har sedan varit som vanlig. Bör jag söka för det?

  • HudUpplysningen

   Hej Karin!
   Tack för din fråga. Eftersom ditt barn är såpass litet, och du känner dig orolig, skulle jag råda dig att ta med henne till en vårdcentral. Där kan de titta på henne ”live”, och förhoppningsvis ge dig lugnande besked.
   Lycka till!

 61. Ninne

  När det kliar på huden och där jag kliat lite på det område får jag inom några minuter ett blåmärke
  Normalt ?

  • HudUpplysningen

   Hej Ninne!
   Är det ett riktigt blåmärke som stannar kvar i flera dagar efter att du kliat, behöver du rådfråga en läkare. Är det en mer kortvarig rodnad är det troligtvis inte något blåmärke, utan mer att din hud blir irriterad.
   Tack för din fråga!

 62. Carina

  Har ett märke på magen som ömmar ,det är gult ca 1dm långt 2 cm brett igår syndens inget.
  Vad kan det vara?

  • HudUpplysningen

   Hej Carina!
   Om det ömmar låter det som att det kan vara ett blåmärke. Har det uppstått utan någon orsak du känner till kan det dock ev kännas bra att kolla upp det på närmsta vårdcentral, såvida det inte försvinner av sig självt.
   Tack för din fråga!

 63. Tomas

  Hej! Har haft ett blåmärke mitt på ryggen längs ryggraden i minst ett år(kan ha haft det längre). Växer ej och ser likadant ut. Kliar lite och känns speciellt efter en dusch med varmt vatten. Är detta normalt? Hur länge kan man ett blåmärke?

  • HudUpplysningen

   Hej Tomas!
   Eventuellt är detta inte ett blåmärke, men för att vara på den säkra sidan bör du låta en läkare titta på det. Blåmärken är kortvariga blodutgjutningar som inte brukar stanna kvar i ett års tid.
   Lycka till!

 64. Andreas

  Fick ett rejält slag på kinden för ett pat veckor sedan, vart ett stort blåmärke som nu försvunnit. Problemet är att efteråt har det kommit en relativt stor knöl där, är det något jag bör oroa mig över och vad är det?

  • HudUpplysningen

   Hej Andreas!
   Nej, du bör inte behöva oroa dig. Detta hårda brukar kunna vara en del av en normal läkeprocess. SKulle det inte ha försvunnit inom några veckor bör du dock låta en läkare titta på det.
   Lycka till!

 65. Therese

  Vaknade upp med en blåtira på ena ögat i morse utan anledning . Precis i ögonvrån. Undrar vad det kan bero på, kan det finnas någon sekundär grej som skapar det eller är drt bara irritation.

  • HudUpplysningen

   Hej Therese!
   Det är oklart vad din blåtira beror på, det kan finnas många olika orsaker. Om du har synförändringar eller om det gör ont bör du söka läkare så snart som möjligt.
   Lycka till!

 66. Joanna

  Hej! För drygt två år sedan fick jag några myggbett på ena benet. Jag har alltid varit känslig för myggbett, de kliar mycket, blir nästan som en förhårdnad och sen blir det ett blåmärke. Dessa brukar alltid försvinna men än idag har jag två störra blåmärken efter de myggbetten. Även i år för två månader sen fick jag fyra myggbett på olika ställen på benen, dessa blåmärken har inte heller försvunnit och nu börjar jag bli orolig, är detta farligt? Om inget annat så ser det hemskt ut, finns det något man kan göra åt detta? Blåmärkena gör förresten inte ont och det är inte så att jag kliat speciellt mycket på dem utan försöker låta bli så gott det går.

  • HudUpplysningen

   Hej Joanna!
   Om du kliar mycket och kliar sönder kan du få en liten ärrbildning i hyn, kanske är det det som hänt efter dina myggbett. Blåmärken kan ta tid på sig men brukar försvinna av sig själva efter ett tag – försök bara att låta dem vara ifred. Under tiden kan du, om du vill, täcka över dem med en hudfärgad concealer eller foundation som dämpar det mörka.
   Lycka till!

 67. Tova

  Hejsan!
  För ca 1,5 dag sedan föll jag i en trappa och slog i rumpan, och när jag kom hem hade jag ett rejält stort, lila blåmärke på samma plats. Detta såg jag först efter 6h, och lade då is på det. Nu har det gått en dag, och när jag vaknade imorse hade det vuxit till nästan sin dubbla storlek… Kan det vara så att det tar över 36h för blåmärket att växa till sin fulla form? Bör jag uppsöka läkare?

  • HudUpplysningen

   Hej Tova!
   Eftersom det var ett så kraftigt trauma kan blåmärket absolut ta lång tid på sig att utvecklas, låt det vara ifred så kommer det snart att minska i storlek av sig självt. Man ska söka vård om man plötsligt får flera blåmärken utan känd anledning, och så är det inte i ditt fall.
   Tack för din fråga!

 68. L

  Hej!
  Jag har en vän som kan få blåmärken för minsta lilla.
  Häromdagen ett på ryggen bara av att åka go-cart utan några konstigheter eller stötar.
  Blåmärket har växt sen det uppkom (ca 12 timmar mellan då jag sett det).
  Han har varit hos läkare som tagit blodprover och diskuterat kost, men inga konstigheter gällande varken prover eller kost har uppkommit.
  Någon idé på vad som händer i min väns kropp?
  Har kroppsstorlek någon betydelse?
  Min vän är av den smala typen.
  Och vad kan nästa steg vara, då prover inte gav nått vidare svar…?
  Tacksam för svar!
  Mvh, L

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Tack för din fråga. Vissa har mer lätt än andra för att få blåmärken, och om din vän är väldigt smal kan detta vara en del av förklaringen. Han kan då ha mindre underhudsfett, vilket gör att även små stötar får större effekt emot vävnaden. Har din vän även symptom som trötthet och blekhet, samt en tendens att få infektioner, kan det röra sig om en allvarligare sjukdom. Har han inte det så är det troligtvis ingenting att oroa sig över – se bara till att ta fasta på det som kom upp vid läkarbesöket! Kost, sömn, motion och balansen mellan dessa är superviktigt för kroppens allmäntillstånd och ”känslighet”.
   Lycka till!

 69. A

  Hej,
  Jag har under en längre tid (ca 2 år) haft ett litet blåmärke på nedre läppen. Det uppkom då jag en gång hade torra läppar och började blöda, därefter fick jag en liten sårskorpa som jag rev bort. Sen dess har jag haft kvar blåmärket och det är fortfarande lika stort och har samma färg.
  Vad ska jag göra för att få bort det? Jag har provat kyla det och masserat, men inget har hjälpt.

  Väldigt tacksam för svar!
  Mvh,
  A

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Tack för din fråga. Det du beskriver låter snarare som ett ärr än ett blåmärke, och ärr bleks (till viss mån) bort med tiden. Försök istället att låta märket vara ifred, så kan läkningen pågå ostört. Är du helt desperat så kan du vända dig till en hudläkare – eventuellt finns det någon behandlande crème som kan hjälpa till med att få bort märket.
   Lycka till!

 70. Susan Nordberg

  Hej jag har gjort ögonlocksoperation på båda övre ögonlocken. Nu har det gått 2mån och jag har fortfarande blåmärke kvar under ena ögat. Vad kan jag göra för att få bort det? Finns det risk att det stannar kvar för evigt? Jag försöker att täcka med kosmetika men blåmärket syns iallafall. Jag har andvänt Hirudoid men utan resultat.den stora mörka ”blåtiran” stör mig enormt mycket. Snälla vad kan jag göra?

  • HudUpplysningen

   Hej Susan!
   Vad tråkigt att du har fått sådana besvär med blåmärken. Det finns tyvärr ingen mirakelkur som kan hjälpa dig att bli av med blodutgjutningen snabbare, Hirudoid är ju känt men det har alltså inte haft effekt. Du kan prova naturmetoder såsom örtoljor eller infusioner av t.ex. ringblom (ska verka kärlsammandragande), men det bästa är att låta huden vara ifred, tiden ha sin gång samt kosmetikan flitigt använd! Prova att ha en gultonad concealer, det tar bort skiftningar i lila.
   Lycka till!

  • Niina M

   Hej, jag har exakt samma problem som Susan beskriver.
   Jag gjorde undre ögonlocksoperation 15 december 2015 och är fortfarande ”blå” under ögonen.
   Är detta permanent eller kommer det försvinna?
   Kan min teori stämma att det under huden skett någonting som gör detta och kommer vara kvar som en ”hudförändring”?
   Det mörka syns nämligen på exakt samma ställe där jag hade stygn efter operationen.
   Tacksam för svar!

 71. AB

  Hej! Är en sjuttonårig tjej som haft en hemsk höst. Har varit konstant sjuk sedan Oktober, åkte på Afte som kommer och går lite då o då, sedan fick jag körtelfeber, dom hemskaste symtomen försvann efter 3 veckor. Efter symtomen från körtelfebern så
  har jag fått blåmärken på benen som aldrig vill försvinna. Nu är det så pass många så jag hade kommit ihåg om jag slagit mig, så det är inte därifrån jag fått dom. Dom känns inte speciellt mycket, gör självklart ont om jag trycker lite hårdare på dom. Har också 4 stora blåmärken på smalbenet, gör förbaskat ont om jag kommer åt benet eller råkar röra det hastigt, känns som jag sprungit in i en vass kant bara jag rör det. Kliar lite men ingenting som stör. Mina ben har blivit jätte känsliga och har dessutom fått massa utslag på fötterna. Ser ut som kala röd/lila/blå fläckar, som skiftar färg, lena och ojämna i kanterna. Gick till vårdcentralen och en doktor efter en annan kom in och dom sa att det lutade mot Lichen ruber planus, men, dom sa också att jag hade för många utslag för den sjukdomen så dom skickade en remiss ner till sjukhuset men har ännu inte fått svar. Så jag vände mig hit, för jag är trött på att inte veta vad som händer med min kropp.
  Hoppas ni kan svara på min långa text.
  Mvh, orolig tjej.

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Det är väldigt tråkigt att höra att du har haft sådana hälsoproblem under hösten. När kroppen strejkar blir allt i livet genast mycket jobbigare. Tyvärr låter detta som ett ärende som behöver en fysisk undersökning till grund, dvs det bästa du kan göra är att ha tålamod med vården och vänta på din remiss. På så vis får du adekvat hjälp, som dessutom kan väga in alla möjliga faktorer som gäller för just dig och din kropp. Det kommer att vara värt en lite längre väntan.
   Önskar dig ett stort lycka till!

 72. Joa

  Hej! Har varit på boxning och förstås får man ju en del blåmärken, men jag noterade att ett färskt blåmärke var i princip vitt i mitten, varför blir det så?

  • HudUpplysningen

   Hej Joa!
   Tack för din fråga. Ett blåmärke kan bli vitt och ”hårt” i mitten, det är inget ovanligt utan beror på blodkärlens läkprocess (och medföljande färgskiftningar). Det finns ibland en möjlighet att det vita kan bero på en infektion, men om det inte känns varfyllt borde inte det vara fallet hos dig.

 73. John R

  Jag gick emot en arm på en stol så att jag fick ett blåmärke på magen. Det var ingen direkt hård smäll alls men det blev ett blåmärke som inte är lika blått längre utan mer svartgrått. Hur länge kan det vara kvar? Det har nu gått 22 år sen jag fick det och det gråsvarta är fortfarande kvar. Ja, det står rätt – det är 22 år sen jag fick det och eftersom det fortfarande är kvar antar jag att det aldrig kommer att försvinna. Men hur kan det bli så? Varför försvinner det inte? (Jag bryr mig oftast inte om fläcken men idag fick jag en till smäll på andra sidan av magen när jag spelade innebandy. Får se om jag har en långlivad fläck till – om det blir för många ser det ju inte klokt ut)

  • HudUpplysningen

   Hej John!
   Det låter som ett rejält trauma, om det blev ett så långlivat märke. Sen har vi alla olika lätt att bilda blåmärken, och olika smärttröskel. Samma smäll hade kanske gjort jätteont på någon annan! Frågan är om det var ett helt vanligt blåmärke du fick där för 22 år sedan, det känns inte så troligt men är ju svårt att svara på. Att du har fått ett nytt märke behöver dock inte alls innebära att även det ska bli lika långvarigt! Avvakta och låt kroppen läka av sig själv, sen om du är orolig ska du inte tveka att visa upp det för en läkare.
   Lycka till!

 74. Louiz. A

  Hej.
  Min dotter som är 5 år (6 i mars) fick i våras väldigt mycket blåmärken, på konstiga ställen, ryggen låren axlar fötter, ja lite överallt och även som små röda plitor på benen. Vi uppsökte läkare som tog detta på största allvar då han också tyckte att blåmärkena såg ”konstiga” ut. Det blev akuta blodprover och vi fick svar samma dag, allt såg bra ut, förutom något ämne i blodet som var lite mindre än normalt, minns inte vad det var.
  Sen har det varit ganska lungt med blåmärken, hon har jämt något blåmärke men dom har varit på normala ställen, så som knän och smalben osv. Men nu ikväll när hon hade duschat upptäckte jag säkert 25 blåmärken, 4 på ryggen, på överarmarna, baksida lår, nacken och väldigt många på både ben och underarmar. Vad gör jag nu? Bör jag kontakta sjukvård igen eller ska jag nöja med provsvaren vi fick i höstas?
  Mvh louiz

 75. Cassandra

  Hej,
  Jag har väldigt lätt nu för att få blåmärken, på armar och ben fast speciellt på benen. Har vanligtvis mellan 10-15 blåmärken (oftast små) på mina ben dagligen, mer än hälften vet jag inte ens vad dem kommer ifrån. Uppstår ofta på morgonen efter jag har sovit! Har väldigt känsliga armar, räcker oftast att någon rör till mig så blir jag jätteröd och i vissa fall får jag små blåmärken också. Fast för ca 3 dagar sedan fick jag ett litet kraftigare slag på högra överarmen varav det uppstod en blodbristning/inre blödning!

  Varför kommer det sig att jag har så känsliga ben och armar och får lätt blåmärken? Och hur länge har man kvar en blodbristning/inre blödning?

  Mvh

  • HudUpplysningen

   Hej Cassandra!
   Vi har alla olika lätt/svårt att få blåmärken och bristningar, du verkar vara åt det känsligare hållet. Ett blåmärke tar ofta 1-2 veckor på sig att försvinna, men det kan gå snabbare/långsammare också. Om du upplever att du plötsligt får många blåmärken utan känd anledning, eller att dina märken blir större, så bör du be din läkare ta en titt på dig.
   Lycka till!

 76. Y.T

  Hej!
  Jag har precis köpt en rockring med 1,2 kg tyngder på som tränar ben, höfter, sätesmuskler, rygg och mage och det har uppstått blåmärken på min vänstra sida mellan magen och ryggen (alltså typ midjan). Mitt blåmärke är typ mörkblått/lila och eftersom jag inte har några planer på att sluta, undrar jag dels om det är farligt att fortsätta rocka och sedan också hur lång tid det kommer ta innan det försvinner!
  P.s brukar annars ALDRIG få blåmärken.

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Det låter som att dina blåmärken har uppstått av rockringens stötar mot kroppen. Bortsett från det obehag som blåmärkena medför behöver det inte vara farligt för dig att rocka, men huruvida din hud kommer att vänja sig är svårt att säga bestämt. Du kanske kan klä dig i lite mjukare kläder som skyddar, så att inte huden får fullt så hårda stötar?
   Tack för din fråga!

 77. Louise

  Hej. Jag är lite oroad över ett blåmärke jag haft i en vecka nu. Trillade och landade med ena skinkan på en sten. En stund senare anade man ett blåmärke som en rund ring kring hela skinkan. Ringen har med tid blivit bredare och skiftat i färg (nu efter en vecka lite mindre dock). Det som oroar mig är att det blivit en mjuk knöl inuti blåmärket som sticker ut nästan 10 cm. Det känns precis som om det är vätska i. Själva blåmärket är hårt och smiter liksom åt den här mjuka knölen. Blåmärket är kanske 20×20 cm och två cm brett. Det gör jätteont att sitta och värker och spänner jämt oavsett position. Kan det vara farligt? Bör jag be en läkare titta på det? Läste att det brukar svullna något men just nu är svullnaden större än själva blåmärket i sig…

 78. Alexandra

  Hur länge kan man ha blåmärke? Har haft ett under ögat efter injektion i 2 mån. Kan det bli ett bestående blåmärke?

 79. Laura

  Hej,
  Jag blev i somras sparkad av en häst precis under knät. Självklart blev det svullnad, ett stort blåmärke osv. Detta gick ner successivt precis som vanligt men jag har dock än i dag 6 månader senare fortfarande ont om jag trycker försiktigt på området samt att man kan urskilja att det fortfarande har en svagt blåare färg än resten av benet. Håller mitt ben fortfarande på att läka så det bara är att vänta ut? Borde jag uppsöka läkare? Eller är detta bara en konsekvens av skadan och kommer fortsätta vara så resten av mitt liv?

 80. Nellie

  Hej! Trillade ca 1 meter och slog i låret i en hård bänk av betong och fick ett blåmärke likastor som en pannkaka, tror det blev en lårkaka då det var stenhårt,varmt,lilablått och det gjort riktigt ont att gå efter att jag suttit en kortare stund. Nu har det gått 15 veckor och det är fortfarande varmt och rätt ömt när man rör det. Och man ser tydligt att det fortfarande är ett blått blåmärke. Känner man på låret känner jag hur låret har sjunkit in på det stället. Är det normalt? Vore tacksam för svar

 81. Lovisa

  Dottern på två år ramlade och hann inte ta emot sej utan föll på ansiktet, hon fick två vita fläckar stora som en enkrona. Kan blåmärken starta så?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Hej Lovisa,
   ja ett blåmärke kan ta olika färgskiftningar. Det beror på i vilken fas processen med läkning befinner sig. Det kan bli vitt i mitten för att sen få lite blå färg runtom. Håll koll på märket ändå närmsta dagarna. Vit färg kan också vara tecken på infektion, men då börjar det se varigt ut sen.
   Mvh
   Hudupplysningen.se

 82. Jesper

  Hej

  Jag har ett ”blåmärke” på sidan av bålen i många år. Det är stort som en 5krona och det är inget underhudsfett under utan det känns som att precis där så är det bara huden och sedan revbenen direkt där under. Det bullar ute lite så det syns även från sidan att det är något som inte är som det ska. Vad kan det vara för sorts märke och är det någon fara? Kan man göra något åt det?

 83. Jesper

  Ja i flera år. Nej det har inte kollats upp av läkare. Det är som ytliga blodkärl

 84. Hej jag vart sparkad i mitt knä för 1 vecka sen och har kvar såret som varar och stort blåmärke som har blivit jätte hårt och känns konstigt /mvh felicia

 85. Joacim

  Hejsan,

  Jag hoppar en del fallskärm och har nu på senare tiden alltid fått blåmärken på mina ben i storleken som en knytnäve.

  Tänkte bara kolla om detta är något jag ska vara orolig för med tanke på att jag hoppar några gånger i veckan och vill inte att mina ben ska ta ”för mycket” stryk av alla de blåmärkena jag får efter hoppen.

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Var får du blåmärkena? Är det på ställen som du slår i när du når marken eller kommer det på andra ställen trots att du inte fått en smäll just där märket dyker upp?
   Mvh
   Hudupplysningen.se

 86. Christer

  Har sista året fått blåmärken i varierande storlekar på ovansidan av händerna och underarmarna som uppstår väldigt plötslig och brukar försvinna inom 4-5 dagar.
  Kan på morgonen vara helt OK men efter ett par timmar när jag suttit och läst en bok finns ett flertal blåmärken på underarmar eller händerna.
  De känns eller ömmar inte.
  Jag är 60 år. Kan det bero på åldern?

 87. Pär

  Hej jag har ett blåmärke på benet som jag haft sedan en knäoperation. Det har nu gått 9 månader sedan operationen och det är fortfarande kvar. Har även fått en blodpropp i det här benet under denna tid.

 88. Mike

  Hej! För ungefär ca 11 månader sedan fick jag en kraftig lårkaka på mitt vänstra innanlår, strax över knät och jag har fortfarande en öm svullnad där samt ett lila/svart blåmärke på baksidan av låret, är de nåt man behöver ”oroa” sig för eller försvinner de om några månader?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Hej Mike,
   11 månader är en lång tid för läkningen. Det som dock kan hända vid denna typ av skador är att kroppen bildar en cysta, ett hålrum kring blödningen för att kapsla av den. Man kan bli av med dessa genom att tömma de på vätska. Men du bör rådgöra med en läkare ifall du har besvär av den. Du skriver att du känner omhet kring området. Så ta kontakt med läkare för en bedömning.
   Hudupplysningen.se

   • Mike

    Tackar för snabbt svar! Jag får ringa läkaren igen då, ringde dom för ungefär 5 månader sedan men då mena dom på att de va normalt.

 89. Evelina

  Hej,
  Jag fick ett rejält blåmärke snett över framsidan av låret i juli när jag cyklade omkull i hög fart. Blåmärket var ca 30 centimeter långt och 10 brett (styret) och jag behandlade med salva och massage och ömheten och blånad försvann efter ett par veckor. När svullnad lagt sig och när det nu gått ytterligare ett par veckor har området som tidigare var som mest svullet, istället sjunkit in i lårmuskeln och jag har ett ”jack” där jag slagit mig. Det känns ungefär som att underhudsfettet ”försvunnit” och att jag känner muskeln direkt genom huden. Finns det något jag kan göra för att hjälpa huden att bli jämnare igen? Jag har inte ont utan det ser och känns snarare märkligt att ha en vågig muskel på framsidan av ena låret:)
  Tacksam för svar.
  Mvh Evelina

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Hej Evelina,
   det är inte omöjligt att det är som du redan misstänkt själv med att vävnaden där blödningen uppstod har absorberats upp. Det kommer nog tillbaka med tiden, men låt gärna en hudspecialist titta på det.
   Mvh
   Hudupplysningen.se

 90. Petra

  Min dotter som är tretton år bröt handleden i slutet av Augusti, en spricka. Hon fick en ordentlig svullnad, på ovansidan av handleden, och fick gipsas. För cirka 3 veckor sedan när hon tog bort gipset var ganska mycket av svullnaden kvar. Just nu är svullnaden lika stor, som den var för tre veckor sedan. Den har inte blivit större, och gör inte ont heller. Den är bara lite i vägen när hon böjer på handleden uppåt. Vad är detta, tror ni? Kommer det försvinna?

 91. Yasmin

  Hej!
  Jag vaknade upp en morgon för två dagar sedan med väldigt svullna läppar och de var missfärgade, det var blå/lila fläckar i både övre och under läppen. Varje gång jag äter något som är surt eller starkt börjar mina läppar svida. Tror ni att fläckarna beror på inre blödningar i läppen eller något liknande?

 92. sarah

  Jag ramlade av cykeln för snart 14 dagar sedan och fick ett rejält blåmärke på smalbenet. Eftersom jag jobbar på förskola sitter jag mycket ner och har upptäckt att jag fortfarande har väldigt ont. Det blåa har inte försvunnit ännu och det är väldigt hårt och ömt i blåmärket. Finns det något för att lindra? Borde jag vara orolig?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Hej, det kan ta ganska lång tid innan det läker ut. Vänta nån vecka till och se om det börjar ändra färg mer mot grönt och gult. Då har nedbrytningen av blodet kommit igång och det är snart borta. Försök att inte massera och trycka på området, det kan störa läkningsprocessen.
   Mvh
   Hudupplysningen.se

   • Sarah

    I mitten av blåmärket har det börjat vitna men det är även där det är som mest ömt. Har blivit som en hård knöl som är jätteöm. (Har dumt nog googlat och fått upp mest om blodpropp, behöver jag oroa mig för det)? Eller är det avvakta som gäller och så försvinner det av sig själv?

 93. Fredrik

  Hej. Jag snubblade på fyllan i slutet av Augusti och slog i ögonbrynet i asfalten så hårt att hela ögat var igenmurat dagen efter. Dessutom missfärgat. Nu i slutet av November är det fortfarande lite blått/mörkt kvar under ögat. Hur länge ska det sitta kvar egentligen? Ska tilläggas att jag äter Waran, Sotalol och Ramipril efter ett hjärtklaffbyte.

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Det blåa brukar övergå till grönt och sen gult. Att det blir vitt har jag inte hört talas om. Om du känner dig osäker, sök dig till en vårdcentral och be att få träffa en hudspecialist.

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Hej,
   de läkemedel du äter kan göra läkningsprocessen långsammare. Rådfråga din läkare om du känner dig osäker på ditt blåmärke. Det låter dock som att det är på väg att försvinna när du beskriver det som ”lite blått” kvar.

 94. Saaassa

  Jag ramlade av cykeln för 16 dagar sedan. Mitt smalben är fortfarande blått och ömt. Det har i mitten av blåmärket blivit som hårt och där gör det mest ont. Igår frågade jag sjukgymnasten och han pratade om benhinnan? Att den kunde gått sönder. Men att det var svårt att veta utan ultraljud, sen sa han inget mer.. Kan (oftast) gå och stå utan problem (kan kännas efter en dag) men hoppa och springa gör ont. Vad är benhinnan? Är det något man ska söka vård för?

Lämna ett svar

4 + 17 =