Råd och tips för din hud

Leverfläckar

Mörkare hudförändringar har många olika namn varav leverfläckar bara är ett. Pigmentnevi är dock den korrekta medicinska termen för de fläckar som även kan kallas födelsemärken, leverfläckar, smultron- och eldsmärken. Dessa fläckar finns hos alla människor, och framträder i olika hög grad. En del syns tydligt redan vid födseln, men oftast bildas de längre fram i livet. De kan skilja sig åt vad gäller antal, form, storlek och färg, men de flesta är bruna och ganska små.

Varför får man leverfläckar?

En leverfläck är en slags missbildning i huden som kommit till genom att pigmentceller lokalt har klumpat ihop sig i en liten grupp. Vissa sorter består av blodkärl och är blåröda till färgen – de flesta av dem försvinner så småningom och kallas för smultronmärken. Andra märken som också är rödaktiga, men till skillnad från smultronmärken inte höjer upp sig ur huden, kallas för eldsmärken. Denna typ är mer sällsynt och brukar inte heller försvinna. Nedan följer en sammanfattning av olika typer av födelsemärken.

Banalt pigmentnevus: är ett väl avgränsat märke, runt eller ovalt till sin form, med en jämn pigmentering. Färgen är hudfärgad till brun, och storleken oftast under 5 mm.

Dysplastiskt nevus: har en ojämn pigmentering i brunt till svart, och är dessutom ofta rodnade. Formen är avvikande i sin oregelbundenhet och diametern är större än 5 mm. Personer med dysplastiska nevi har en ökad risk att drabbas av malignt melanom.

Halonevus: är ett vanligt pigmentnevus som omges av en rund, ljusare skiva kallad halo. Är av godartad typ.

Medfött nevus: höjer upp sig över huden och kan ibland vara hårbevuxna. Har en kraftigt varierande storlek, med en diameter på allt mellan 1-2 mm och mer än 20 mm. De som är större till sin storlek löper en större risk än de mindre att utvecklas till malignt melanom.

De flesta ljushyade vuxna har ett antal leverfläckar på sin kropp, men efter 30 års ålder är det sällan man får några nya. Gravida kvinnor kan dock uppleva att de oftare får nya märken. Födelsemärken hos barn växer i takt med att barnet gör det. Det är sällan personer under 15 år drabbas av malignt melanom, men om man känner sig orolig och tycker att en fläck uppvisar tecken på sjukdomen bör man alltid ta barnet till en hudläkare.

De drag man ska vara uppmärksam på när det gäller leverfläckar är:

 • Leverfläcken har förändrats i storlek
 • Leverfläcken har förändrats i färg
 • Leverfläckens avgränsning ser annorlunda ut än innan
 • Leverfläcken har börjat klia
 • Leverfläcken ser sårig ut eller blöder

För att förebygga ”farliga” födelsemärken ska man undvika att utsätta sin hud för saker som irriterar eller skaver, sola med måtta och naturligtvis använda solkräm när man gör det. Man bör aldrig låta det gå så långt att man bränner sig i solen.

Se över dina födelsemärken med jämna mellanrum

Sist men inte minst är en av de viktigaste förebyggande åtgärderna att man försöker att själv se över sina födelsemärken, med jämna mellanrum. Då har man lättare att upptäcka eventuella förändringar och gå och få dem kontrollerade av en läkare. Ju tidigare man upptäcker en elakartad förändring desto större chans har man att bota den, så man bör alltid agera enligt principen ”hellre en koll för mycket än en för lite”.

Skulle ett märke se misstänkt ut tar man bort det med en enkel operation under lokalbedövning. Hudbiten tas då bort med en vass hålstans – att sy blir inte alltid nödvändigt och hela proceduren är över på 10-20 minuter. Är det istället av kosmetiska skäl man vill ta bort ett födelsemärke kan man göra det hos en plastik- eller hudkirurg, men inte förrän efter puberteten. Detta för att minimera risken för fula ärr längre fram.

Frågor om leverfläckar och hudcancer?

Vi har tagit bort kommentarsfältet då vi inte anser oss lämpade att svara på den typen av frågor som vi fick angående leverfläckar. Vi kan inte, och vill inte, ställa diagnoser på vilka typer av leverfläckar som bör kollas upp och inte kollas upp samt vilka leverfläckar som kan vara farliga eller inte. Utöver de generella beskrivningar som anges i artikeln så gäller alltid: om du är orolig över en förändring i en leverfläck eller om du tycker att en leverfläck ser ”fel” ut, kontakta då alltid en hudläkare eller allmänläkare och be denne att ta en titt på fläcken.

19 Kommentarer

 1. Moa

  Vilka av dessa leverfläckar är av den farliga typen? Jag vet att man ska se upp med om de växer, men är det vissa utseenden hos själva leverfläcken som man också bör vara noga med? Tack för en mycket bra sida förresten, här finns ju allt man behöver veta!

  • HudUpplysningen

   Hej och tack för ditt beröm! Det finns vissa utseenden hos leverfläckar man bör vara vaksam på. Förutom fläckar som växt gäller detta fläckar som har förändrats i färg, börjat klia, blöda, se såriga ut eller vars avgränsning har förändrats. Är du minsta osäker är det alltid bäst att gå och kolla upp saken hos en hudläkare!

 2. ilneee

  Hej! Jag är en 18 årig ​​flicka. Jag har märkt de senaste 2 veckorna att jag får för många leverfläckar och de är ganska små. Jag vet vad jag ska göra.Har du har några råd? eller ska jag söka läkaren för jag gillar verkligen inte dem.

 3. Ray

  Hej. Jag har vita/ljusa fläckar som syns mest efter att ha solat? Först märkte jag på huvudet för några år sedan, men nu finns de på händerna (ovan sidan) och nu på benen och ”andra” delar av kroppen. Jag är 63år.

  Är dessa farliga? Jag har ingen irritation.

  Tack på förhand.

  • HudUpplysningen

   Hey Ray!
   Ljusa fläckar på huden kan bero på lite olika saker. Är det ljusa skarpt avgränsat kan det handla om vitiligo, en autoimmun sjukdom som ger avpigmentering i huden.
   Det kan också bero på en svampinfektion, eller om du använder något speciellt läkemedel.
   Uppsök en hudläkare, och var noga med att skydda fläckarna från solens strålar. Lycka till!

   • Ray

    Tack, det var av stort hjälp, jag har bokat tid hos läkaren. Det är bäst att vara säker.

 4. Gunilla

  Hej, min dotter som är 10 år har små leverfläckar ca 1-2 mm som är svagt upphöjda, hon klagar nu över att en del kliar. Bör vi söka läkare. Tack för svar

  • HudUpplysningen

   Hej Gunilla!
   Det är vår ambition att svara på alla era kommentarer och frågor. Detta är tyvärr ett ärende vi inte kan ge svar på, utan som kräver en läkares tillsyn.
   Lycka till!

 5. Martin

  Hejsan !
  Jag har då under sommaren lyckats få ett myggbett precis på eller precis vid sidan av ett födelsemärke. Detta blev som en slags finne under själva märket och färgen försvann nästan helt från märket. Det vart kvar en finneliknande liten böld som jag har lyckats klämma sönder på något sett.
  Jag undrar nu om det kan vara skadlgt då själva bölden var kvar i en och en halv månad drygt. Myggbett brukar ju försvinna efter ett tag.

  Tack för svar !

  • HudUpplysningen

   Hej Martin!
   Då det är svårt att råda utan att se ”bölden” i fråga, vore det bästa om du uppsökte läkarvård i ärendet. Allmänläkaren på din vårdcentral bör kunna ge dig svar på dina frågor.
   Lycka till!

 6. C.

  Jag har oerhört mycket leverfläckar och får nya titt som tätt. Hur kommer det sig?

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Nya leverfläckar är ofta hormonellt betingade, men det behöver inte nödvändigtvis vara så. Antalet prickar varierar från individ till individ, och det kan uppkomma nya ändå upp i vuxen ålder.
   Oavsett orsak är det viktigaste är att fläckarna ser normala ut, dvs är jämna i färg och form. Hoppas att detta var svar på din fråga.

 7. F

  Jag har ganska mycket leverfläckar, men för några dagar sedan så började en öeverfläck på magen klia, den är svart och sen är det brunt runt om, rund i formen men sen är den upphöjd lite. Var hos läkaren och han kunde inte säga om den var ofarlig eller tvärtom. Skulle återkomma om 4 veckor, nu är jag istället jätte nojig. Borde man inte se direkt om det är en farlig leverfläck?

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Det är jättebra att du har uppsökt läkare för din kliande leverfläck. Att din läkare bett dig vänta beror på att det tar tid att analysera vävnadsprover etc. Tyvärr kan inte jag ge någon diagnos som din läkare inte kunnat ge dig på rak arm – du får försöka ha tålamod och invänta resultaten.
   Lycka till!

 8. M

  Jag har ett litet födelsemärke i ländeyggen. Det var litet till en början rödbrunt vad jag kan komma ihåg. Ibland har det kliat. Men för några dagar sedan så kändes den ovanligt stor, alltså upphöjd. Jag kollade i spegeln, det var alldeles svart med en röd ring runt om, det var upphöjt och kanterna var ojämna. Såg ut som om det var infekterat. Vad kan det vara? Är det farligt?

  • HudUpplysningen

   Hej!
   När födelsemärken ändrar form och färg på ett sådant vis du beskriver, bör man alltid gå och kolla upp saken. Inte för att det måste innebära att det är något malignt, men ta det säkra före det osäkra!
   Lycka till!

 9. M

  Hej igen, jag har fått en tid hos doktorn. Jag kollade på födelsemärket idag och såg att det helt bytt färg. Nu är det istället helt rött, med en lite. Svart prick. Vad innebär det?

 10. Ikiv

  Är halonaevi en ärftlig sjukdom?
  Är halonaevi också atuoimmun som vitiligo eller inte?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Hej,
   skulle inte vilja kalla halo naevi för sjukdom. Det är helt ofarligt och kan inträffa när kroppen försöker stöta bort ett födelsemärke. Då kan det bildas en vit ring runt det bruna märket.
   Det är en autoimmun process som pågår, men det är inte som vitiligo. En bra sammanfattning kan du läsa på den här engelska sidan.
   Mvh
   Hudupplysningen.se

Lämna ett svar

14 − 8 =