Råd och tips för din hud

Åderbråck – orsaker och behandlingar

Åderbråck kan vara besvärande på flera olika sätt. De kan ge smärta och många tycker de är vanprydande. Åderbråcken kan uppstå i alla vener men är absolut vanligast på benen. Utbuktningarna gör att kärlen blir synliga och huden bucklas ut.

Åderbråck på ben, vaden

Orsak och etiologi bakom varicer

Orsaken till åderbråck, eller varicer som de kallas inom medicinen, kan vara att kärlväggen i blodkärlen försvagats eller att trycket i blodet blivit högre. Underliggande finns etiologi som arv, graviditet och hormoner. Under graviditet drabbas en del kvinnor av åderbråck i underlivet.

Var tredje vuxen drabbas av åderbråck och kvinnor något oftare än män.

Symtom vid åderbråck

Förutom att man kan se de flesta bråck som blåaktiga, knöliga upphöljningar och vindlingar av ytliga blodkärl, finns en del andra symtom associerat med åderbråck.

Man kan samtidigt ha en svullnad i benen och att huden runt om bråcken kliar. Vid beröring kan smärta kännas, något som också kan förekomma om man står eller sitter still länge.

Många säger sig också uppleva spänning och tyngdkänsla i benet.

Klassificering

Man brukar klassificera åderbråck på en skala som kallas för CEAP. Var man befinner sig på skalan tillsammans med om bråcken är symtomatiska eller asymptomatiska avgör vilken behandling som kan sättas in.

Skalan går enligt:

  1. inga åderbråck, inga ytligt synliga kärl
  2. inga åderbråck, ett eller flera millimeterstora ytliga, synliga kärl
  3. synliga åderbråck med kärl bredare än 4 mm
  4. synliga åderbråck och svullnad i benet
  5. åderbråck och eksem
  6. åderbråck och läkta ärr efter bensår
  7. åderbråck med aktiva bensår

Läs även om spindelvener (ådernät).

Åderbråcksbehandling

Akut kan man lindra smärta genom att gå och röra på sig. Bra är också att när man sitter försöka få upp benen på en pall eller stol så ofta man kan. Det hjälper blodet att flöda tillbaka mot hjärtat och minskar trycket.

Mabs stödstrumpa kan lindra besvär från åderbråck

Kompressionsstrumpor eller stödstrumpor kan ha en lindrande effekt om du har besvär av dina åderbråck. Strumpor med kompression finns med olika grader av kompression. Dessa bör provas ut för att hitta rätt styrka. Stödstrumpor kan du köpa utan utprovning i välsorterade onlineapotek som detta..

I övrigt bör man undvika kläder som sitter hårt och tajt på en specifik plats som till exempel strumpor med för hårt sittande resår i skaftet eller skor som snörper åt kring smalbenet.

Om man har besvär av sina åderbråck kan man kontakta vårdcentral för utredning och behandling.

Ta bort åderbråck med operation

Strippingmetoden är en gammal beprövad metod där man med operation tar bort åderbråck i stamvener. Ett snitt i ljumsken och ett vid knät öppnar för att sen med en sond kunna dra ut venen som går däremellan.

Metoden har använts sedan 1905 och är effektiv men kan ha ett jobbigt förlopp efter operationen. Man måste dessutom vara sövd under ingreppet.

En annan typ av operation är vad som kallas för lokal extirpation eller virknålsteknik. Den används för att avlägsna ytliga vener med kort slingring. Den kallas för virknålsteknik för att man använder ett verktyg som ser ut som en virknål. Behandlingen kan utföras under narkos men även under lokalbedövning. De små hålen tejpas efteråt med kirurgtejp.

En annan modern metod är att med laser försluta venen från insidan. Blodkärlen lokaliseras först med ultraljud. En tunn nål förs in vid knät eller foten. I nålen skjuter man sedan in en laserfiber eller radiofrekvenskateter. Med värme längst ut på instrumentet försluts sedan venen från insidan.

Fördelen med laserbehandling är att återhämtning är mycket snabbare för patienten. Man behöver inte sövas och kan redan en halvtimma efter ingreppet gå hem.

Det finns flera kliniker både i privat regi och genom landstinget som utför operationer mot åderbråck. En operation kostar olika beroende på hur omfattande ingreppet är och vilken typ av operationsmetod som används. Men räkna med ett pris på mellan 10-30 000 kr.

Salvor och krämer mot åderbråck

Flera av de salvor och krämer som säljs för att behandla eller förebygga åderbråck är receptfria. Salvorna är framtagna för att ha en sammandragande effekt på svullna blodkärl. De baseras då på ämnen som till exempel Alun eller extrakt från hästkastanj.

Alun är ett aluminiumsalt som används för att stoppa blödningar. Alunstenar är bra att ha hemma och många som rakar sig med rakkniv eller hyvel har stor användning av de.

Hästkastanj är klassat som ett naturmedel och extrakt från växten kan bidra till minska inflammation, mindre ödem och lindra smärtan.

Därutöver finns också förebyggande medel, krämer och piller som ska stärka blodkärl eller öka blodcirkulationen. Här finns medel som Diosmin eller Hesperidine, båda så kallade flavonider som också finns naturligt i mat.