Råd och tips för din hud

Spindelvener

Ett nät av ådror kan ibland uppstå ytligt på huden. De kallas i folkmun också för spindelvener eller på latin teleangiektasier. Det är ett nät av väldigt ytliga blodkärl som kan vara röda eller blå färgade kapillärer.

spindelvener
Så här kan spindelvener se ut på huden

Man tror att de uppstår när blodkärlen stöter på motstånd och behöver hitta nya vägar för att slussa runt blodet. När de växer genom dermis uppträder de synligt på huden.

Spindelvener är vanligast på benen, framförallt på lår och i knävecken. De är ofarliga men många tycker att de är missprydande och skulle gärna vilja behandla för att bli av med de.

Ådernät är mer vanligt hos kvinnor än hos män och arvsfaktorn är stark. Uppåt 90% av personer som får ådernät har även släktingar med spindelvener. En anledning till ökad förekomst hos kvinnor är att de uppkommer under graviditeten.

En kraftig ökning av kroppsvikt lägger högre tryck i venerna, framförallt i benen. Det ökade trycket kan få små kapillärer att brista och nya blodkärl bildas. Att äldre personer drabbas tros däremot mer ha att göra med sämre klaffunktion.

laserbehandling av spindelvener på benet
Spindelvener kan behandlas med laserterapi

Behandling av ådernät

Det finns olika typer av behandlingar för missprydande ådernät på huden. Några av de är:

  • Stödstrumpor, ger ökad blodcirkulation och kan hjälpa till med trycket mot venerna i underbenen.
  • Skleroterapi (skumbehandling), injicering av skum/lim i de ytliga kärlen så att blodet koagulerar och de skadade kärlen förtvinar och försvinner.
  • Laserbehandling, ljus skjuts mot blodkärlen för att skada de och trigga en regrediering av kärlen.

Krämer mot spindelvener

nannic venatrix, kräm mot ytliga blodkärl

Det förekommer en del hudkrämer som är framtagna specifikt för att behandla ytliga blodkärl med. Nannic Venatrix for Perfect Legs är en sådan och den är baserad på ingredienser som ska stärka vad som kallas för extracellulärt matrix. Produkten finns att köpa bland annat hos Hudoteket här.