Råd och tips för din hud

Rodnad

Att bli röd i ansiktet är något väldigt vanligt, som kan uppstå i olika situationer. Var och hur mycket man rodnar skiljer sig från person till person: vissa får bara små röda fläckar på halsen och kinderna, medan andra blir illröda i hela ansiktet. Rodnande hud kan gå i släkten, och triggas igång utan att vi kan kontrollera det.

Rodnad - röd som en tomat

Autonoma nervsystemet styr rodnaden

Anledningen till att vi inte kan kontrollera rodnaden är att mekanismen styrs av det autonoma nervsystemet, samma nervsystem som hanterar självgående funktioner som till exempel matspjälkning och andning. Via vissa av dess nervtrådar sänds impulser ut till kroppens små blodkärl, som får dem att vidga sig. Mer blod kan då strömma igenom, vilket också syns igenom huden och uppfattas som rodnad.

Tillståndet utlöses ofta i speciella situationer, som när man känner sig osäker eller stressad. Skulle man lida väldigt mycket av sina blossande kinder kan man göra ett kirurgiskt ingrepp. Det innebär att kirurgen skär av en liten del av de autonoma nervtrådarna, något som för de allra flesta ger positiv effekt.

Att ha röd hud i ansiktet behöver dock inte alltid bero på rodnad i den bemärkelsen. Det kan också bero på att man har en väldigt känslig och lättretad hy, som reagerar lätt på yttre påverkan. Saker som i så fall kan frambringa det röda är torr och kall luft, stark sol, alkohol, träning och kraftig blåst.

Förutom att låta bli att utsätta sig för detta kan man ta bort eller reducera de ytliga blodkärl som ligger över exempelvis näsa och kinder. Detta görs med hjälp av laser, som med sin värme får kärlet att koagulera och dra sig tillbaka. Det hela är inte särskilt smärtsamt, och effekten brukar ofta kunna ses med en gång.

Vill man dock ha en lösning som varken är fullt så drastisk eller så dyr, finns det idag en mängd olika kosmetiska produkter som ska motverka rödflammig hy. Gemensamt för de flesta av dem är att de innehåller små gröna färgpigment som neutraliserar det röda i hyn. Denna typ av smink finns i form av både krämer, foundations, primers och puder.

41 Kommentarer

 1. Matilda

  Jag har en hy som blir väldigt ”rosig” naturligt, så om jag använder smink och t.ex. rouge för att dölja detta ser det förfärligt ut när det lyser igenom att huden rodnar. Vad ska jag göra?

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Ett hett tips är att investera i en gröntonad primer, en sk färgkorrigerare. En sådan produkt neutraliserar det röda i hyn och gör rodnaderna mindre framträdande. Primers av alla möjliga slag hittar du bland annat på lyko.se och eleven.se! Lycka till!

 2. Marcus

  Hej! På senaste tiden har jag haft väldigt stora problem med rodnad. Jag har aldrig oroat mig för det förut men det är nu på senaste tiden som det har börjat komma. Jag har aldrig varit blyg som person och är ganska självsäker men efter att jag började gymnasiet så har jag börjat rodna jätteofta. Det räcker med att jag sitter i klassrummet och föreställer mig att alla kollar på mig och bara då kan jag känna att jag blir helt varm och blossar upp i ansiktet. Redovisa inför grupp är nuförtiden nästan omöjligt för mig. Jag har märkt att när jag känner mig stressad, har många ögon riktade mot mig eller känner mig osäker så blir jag röd i ansiktet. Och när jag tänker att det verkligen inte får hända så blir det bara ännu värre. Jag kan inte kontrollera det. Jag skulle verkligen behöva några tips mot detta för det är verkligen jättejobbigt. Tack!

  • HudUpplysningen

   Hej Marcus!
   Jag hör att detta är ett jättestort problem för dig. Även om det inte är till någon tröst så finns det fler än du kanske tror som lider av samma sak! Rodnaden är inte bara något som är lite småbesvärande ibland, utan det kan till och med bli så att det begränsar en i vardagen. Ofta handlar det om en ond cirkel, där man blir medveten om sin rodnad och därigenom blossar upp ännu mer.
   Mitt råd till dig är inte att börja med någon ”medicin” från någon obskyr webshop, utan att gå till roten med problemet. Med hjälp av en KBT-terapeut kan du sakta men säkert få hjälp till bättring, bl.a. genom att exponeras för det som är jobbigt och skrämmande. Hittar du någon du trivs med och känner förtroende för kommer det helt klart att underlätta processen.
   Jag önskar dig stort lycka till på vägen!

 3. Linda Järvinen

  Hejsan…… jag är 40 år å rödheten/ flammigheten, blir bara värre! För mig funkar det med allergitabletter ( lortadin). Med att ”sminka” täcka halsen som det är frågan om i mitt fall….. har även en del personer som är med i tv,morgonsoffor , el debatt program. Hos mig är det nervöshet, el bara nått oväntat, som löser ut det. Alkohol går inte ens att ta en mun utan att pulsen höjs å flammigheten kommer som ett brev….

  Detta tar upp mina tankar dagligen å är väldigt jobbigt. måste planera att ha med mig tabletter å smink……

  • HudUpplysningen

   Hej Linda!
   Det låter verkligen som att detta är någonting väldigt jobbigt för dig i din vardag. Det finns, som du nämner, en möjlighet att bli av med besvären med hjälp av kosmetika (helst då gröntonad sådan). Men om roten till problemet ligger i din nervositet, tycker jag ändå att du borde ta tag i den änden istället. Sök råd och hjälp hos exempelvis en KBT-terapeut, så kan ni tillsammans se till att dina nervösa reaktioner minskar både i omfång och frekvens.
   Stort lycka till!

 4. Elin

  Hej! Jag är en tjejj på 16 år som har stora problem med min hud… När jag var 8-9 år så började det komma massa röda prickar på min näsa (prickarna satt väldigt tätt så det såg ut som att hela näsan var röd), och det var en ilsket röd färg… Prickarna försvann efter nått år, men rödheten finns kvar, det går en knall röd gräns mellan tex mina kinder och min näsa. Detta e väldigt jobbigt, och jag har lidit väldigt mkt av det här i många år nu. Nu förtiden är det liksom en jämn röd färg över hela näsan som aldrig försvinner.. Snälla, har ni nån idé om vad detta kan va…? Ps. I tidigare ålder besökte jag hudspecialist, som testade behandling för både acne, acne rocacea och eksem, men inget hjälpte!!

  • HudUpplysningen

   Hej Elin!
   Rent spontant låter det som om du skulle kunna lida av någon slags rosacea, men det är förstås omöjligt att veta utan att göra en undersökning av en läkare. Detta hade förklarat den röda färgen och ”ilskheten” du beskriver. När du säger att du i tidigare ålder besökte en hudspecialist, hur mycket tidigare menar du då? Kanske borde du gå till någon annan och testa dig på nytt.
   Till dess att du får veta vad som är orsaken till dina symptom kan du, om du vill, använda ett gröntonat puder för att dämpa det röda.
   Lycka till!

 5. emmy

  hej!
  jag undrar om ni kan tipsa med typ något puder eller så som verkligen funkar för ja blir jätte ofta röd som en tomat i ansiktet

  • HudUpplysningen

   Hej Emmy!
   IsaDora har ett puder som med hjälp av sin täta pigmentering säkert kan hjälpa dig. Det heter IsaDora Compact Powder Anti-Redness. Även Lumene har en serie med produkter mot röd hudton.
   Lycka till!

 6. Jessica

  Hej
  Jag har också problem precis som Marcus beskrev tidigare. Jag är inte alls nervös av mig och van att stå inför folk. Nu kan jag inte ööpna munnen ens när jag talar med mina vänner utan att bli tomatröd i hela ansiktet. På något sätt kan det vara känslomässigt relaterat, för skulle jag prata om mjölkpaketen på ica skulle det kunna gå bra. Skulle jag prata om att jag ska klippa håret skulle jag bli knallröd. Det är verkligen besvärande. Var vänder man sig för information om operation eller annan behandling? Det blir värre och värre för varje år. Hade ingenting före 20 års ålder.

  • HudUpplysningen

   Hej Jessica!
   Att rodnad och känslor ofta är tätt sammankopplade – den saken råder det ingen tvekan om. Det är inte heller något du är ensam om att lida av. Det finns möjligheter att operera, men som alltid när det gäller operation finns det risker och eventuellt biverkningar. Ett bättre alternativ för dig vore kanske därför att uppsöka en KBT-terapeut. Tillsammans kan ni reda ut i vilka situationer rodnaden uppstår, och därefter hitta verktyg för att minska dina besvär.
   Önskar dig ett stort lycka till!

 7. Anna

  Har ni något nummer man kan få ringa för mer tips och frågor?? Skulle uppskattas 🙂

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Hej Anna,

   Nej, det har vi inte tyvärr. Anledningen till det är främst att detta är en gratistjänst och vi svarar på besökarnas frågor som en service till inte bara den som ställer frågan, utan även andra som undrar samma sak. Vi vill att frågor som besökarna ställer blir lätt tillgängliga för andra besökare också. Jag rekommenderar att du ringer en hudläkare om din fråga handlar om någon hudförändring eller en skönhetskonsult om din fråga rör skönhetsrelaterade frågor, om du behöver ett snabbt eller personligt svar.

 8. Alfred

  Hej! Jag är en kille på 16 år. Jag hade aldrig haft problem med rodnad eller obekvämheten förrän ungefär ett och ett halvt år sedan. Enda sen den dagen så går det inte en dag utan att jag blir röd i ansiktet. Jag kan bli röd i ansiktet för så sjukt många töntiga saker. T.ex så blir jag alltid JÄTTE röd när jag ska prata inför klassen/prata inför små grupper, prata med vissa personer samt personer som jag inte känner. Det händer även att jag känner mig obekväm när jag sitter på tåget för att jag är orolig över att någon ska prata med mig. Jag har verkligen inte social fobi för i det flesta fall så pratar jag på hur mycket som helst med mina vänner och vissa andra. Men det händer dagligen att jag blir JÄTTE röd i ansiktet av väldigt små saker. Jag har även flertal klasskompisar som påpekar det också hela tiden vilket gör mig ännu mer röd i ansiktet och problemet blir då värre. Detta är ett problem som gör att folk blir mindre dragna till mig eftersom de tror att jag är en blyg och osjälvsäker person och tanken av att jag en gång i tiden kunnat göra vad som helst utan att bli röd i ansiktet får mig att hata detta problem ännu mer. jag BER om hjälp. Vill inte vara denna tysta person som måste ha på sig luva i klassen för att försöka dölja min rodnad som den ändå inte gör. Jag behöver extrem hjälp. TACKSAM för svar / Alfred

  • HudUpplysningen

   Hej Alfred!
   Rodnad av det slag du beskriver, i obekväma situationer, är mycket vanligt och ofta väldigt besvärligt för den drabbade. Hur stor tendens till rodnad man har är ytterst individuellt och beror bl.a. på hur ytligt eller djupt ens blodkärl ligger. Ligger blodkärlen nära huden syns rodnaden tydligare, då en pulshöjande aktivitet får kärlen att vidgas. Väldigt ljus hy kan göra att blodkärlen blir desto mer framträdande. Därmed inte sagt att du ska kasta dig i närmsta solarium – ofta är det en annan typ av arbete som krävs. Många blir hjälpta av att gå till en specialiserad KBT-terapeut, som steg för steg hjälper sin klient att avdramatisera de betingade situationer som framkallar rodnaden. Mitt råd är att prova och se om det kan vara något för dig.
   Önskar dig ett stort lycka till!

 9. Jesper

  Hej!
  Jag har ett jätteproblem med rodnad! Jag är en utåtriktad, social kille som gillar att stå i centrum, men vissa gånger när jag pratar med folk, även de jag känner, blir jag rätte röd, och utan att jag upplevt något pinsamt.. och bara tanken av att jag kännar jag blir röd gör mig ännu rödare och jag måste hitta på något för att lämna tummet.. och sedan har jag jätte lätt att bli röd om jag är ute i kylan, tränar eller anstränger mig.. även om jag bara anstränger mig jätte lite. Blir även jätte röd om jag tex stå på huvve en snabb stund..
  Snälla, vet ni något som kan hjälpa? 🙁

  • HudUpplysningen

   Hej Jesper!
   Att känna sig obekväm i en situation och reagera med att rodna, är ett vanligt beteende som tyvärr ofta blir en ond cirkel i sig. När man märker att man blir röd gör det att man spänner sig och därmed rodnar ännu mer. Försök att andas lugnt och kontrollerat, detta kan göra att du blir mer avspänd och får längre till rodnaden. Annars är det många som får stor hjälp genom KBT – där man använder sig av metoder för att ändra klientens reaktionsmönster och därmed på sikt minska dina blossande kinder.
   Lycka till!

 10. Marwin

  Hej.

  Vill delge mina tankar om detta. Jag har varit en väldigt social person som gillar att stå i centrum vid olika festligheter, är 27. Men sedan en tid tillbaka så har jag blivit känslig. Ansikte och hals blossar upp vid minsta möte. Även vid stormöte och jag inte ens blir tilltalad så blossar hals upp. Skulle jag dessutom bli tilltalad så är ingen tvekan om hur ansikte och hals skulle flamma upp maximalt. Jag har haft detta problem ett bra tag nu och det går ut över mitt sociala liv och jobbrelationer. Det är så tröttsamt. Försöker tona ner alkohol och träna mycket men det hjälper inte när man ändå försätts i situationerna.

  1. Utsätta sig för jobbiga situationer = Funkar ej. Gör det bara värre då man alltid får höra nåt från någon.
  2. Smink = svårt då jag är man.
  3. Laser/IPL = Har gjort 4 behandlingar under 4 mån. Kostat ca 12 000 med krämer och jag anser inte att det funkat. Ska testa 4 till men börjar tyvärr tveka. Det hjälper mer mot Rosacea. Inte för oss som har detta som flammar upp kraftigt.
  4. Operation. Ja snart börjar jag fundera på detta kraftigt.

  Något jag vill ta upp är att den känslan som sker från insidan är något av det jobbigaste man kan råka ut för. Man vill bara försvinna och aldrig komma tillbaka. Flera mår så dåligt att de hamnar i depression.
  Nånstans tycker jag att detta ska börjas ta upp på ett allvarligt plan. Jag lider med alla som läser detta i hopp om att hitta ett enkelt svar, tyvärr så söker jag lösning fortfarande. Skulle det bli bättre efter 4 gånger till med IPL så kan jag återkomma.

  • HudUpplysningen

   Hej Marwin!

   Tack för dina reflektioner i ämnet, som precis som du antyder är ett stort problem for många och minst sagt värt att se allvarligt på. Hudupplysningen.se är en informativ sida med fokus på medicinska/kosmetiska frågor, varför det inte riktigt finns utrymme for någon djupare rådgivning kring mer (oftast) psykosomatiska åkommor som rodnad. Därför blir vårt återkommande råd vid denna typ av frågor vanligtvis att ta kontakt med en specialiserad KBT-terapeut. Därmed varken avdramatiserar eller förminskar vi problematiken, utan ”remitterar” den drabbade till någon som formellt har den rätta kompetensen att ta itu med den besvärande rodnaden – utan quick fix-tänk.
   Återkom gärna med dina tankar, då dessa är värdefulla både för oss och våra läsare!

 11. Sanna

  Jag har precis samma problem som flera beskrivit ovan. Jag är 28 år och har rodnat i ansiktet från och till i perioder sedan jag var 17 år. Som tidigare skribent nämnde så fungerar det inte heller för mig att utsätta sig för situationer som är jobbiga. Jag har studerat i tre års tid och ständigt tvingats utsätta mig för dessa situationer, men vid varje ständigt misslyckande påminns man istället bara hur värdelös man är. Vilket bara förvärrar saken och gör att självkänslan trycks ner i botten och fokus förskjuts ytterligare till det röda ansiktet. I perioder är jag verkligen deprimerad. Jag är verkligen inte en person som skäms eller tycker saker är pinsamma, därför känns det extra jobbigt. Jag kan inte sluta tänka på hur människor uppfattar mig och vad de tänker när jag blir illröd i ansiktet. Det hämmar verkligen mig och hela min livssituation. Jag förstår inte hur en kbt-terapeut ska kunna hjälpa…

  • HudUpplysningen

   Hej Sanna!
   För att förstå hur en KBT-terapeut ska kunna hjälpa, läs om ditt meddelande ovan. Du skriver att din självkänsla trycks ned i botten, och att du inte kan sluta tänka på hur människor uppfattar dig. Det är precis denna typ av tankegångar och beteendemönster som en terapeut hjälper dig att hantera. KBT är en förkortning för kognitiv (tankemässig) beteendeterapi; dvs avsedd för problem som ditt. Ge det ett par försök, förhoppningsvis blir du positivt överraskad!
   Lycka till!

 12. Tommy

  Hej

  Jag känner igen mig exakt av vad Marwin skriver. Jag är 31år och har lidit av detta så länge jag kan minnas.

  Att hålla en redovisning inför grupp är stört omöjligt, sist jag provade var för ca ett år sen (studerar) och jag blev så röd och yr så att jag trodde huvudet skulle explodera. Kunde inte läsa texten och höll på att svimma kändes det som. Samma sak gäller om jag råkar hamna i fokus när man står och pratar i grupp.

  Även om jag tränar så blir jag så röd att det oftast går över till lila. Det känns som att jag inte kan andas heller. Alkohol bor jag också väldigt lätt röd av.

  Jag är tveksam till att KBT skulle hjälpa, jag kan inte komma på något som jag mår dåligt över eller som trycker mig.

  Var vänder man sig om man vill testa en operation?

  Det går ut över studier och jobb, samt så är det jobbigt att träna när det blir sådär.

  Ni kanske kan tipsa via mail om ni inte vill skriva ut det här på sidan?

  Tack på förhand.

  Mvh Tommy

  • HudUpplysningen

   Hej Tommy!
   Alternativet operation finns visserligen, men innebär alltid en risk och bör inte vara det första man provar. Därför råder vi dig starkt att först ge KBT ett (dvs några sessioner) försök. Det är ingen quick fix-metod, men det är heller inte tanken. Istället får du verktyg att hantera din vardag och ditt eget fungerande i stort; ett mer omfattande och djupgående resultat än en riskabel operation någonsin kan ge.
   Lycka till!

 13. Marwin

  Hej igen.

  Har försökt att gå in djupare på vad som sker i samband med att vi rodnar. Då jag först såg framför mig en quickfix provade jag IPL. Dvs en mycket stark ljusstråle som går in och stänger och tillbakabildar spräckta blodkärl. Men det har dessvärre hjälpt föga. Det är som att försöka släcka en skogsbrand med en vattenflaska. Även om den stänger och tillbakabildar spräckta blodkärl så kan den inte förhindra när kroppen nästa gång producerar adrenalin, höjer pulsen och tvingar blodkärlen att vidga sig maximalt igen. Det gav mig ett extra självförtroende i början men som raserades redan efter någon vecka. Men jag har en finare hy åtminstone (lite ironi).

  När man går in djupare så beror det vi utsetts för pga det autonoma nervsystemet säger till binjurarna att vi är på väg in i en farlig situation som då triggar igång adrenalin, högre hjärtfrekvens, blodkärlen vidgas maximalt och vi börjar då rodna och få märken på hals och bringa (ovan bröstvårtorna). Detta går inte att motverka! Varför just vi får det är delvis ärftligt, med ljusa känsliga hudtyper men det har oftast framtvingats vid något tillfälle av en jobbig situation. T.ex föredrag, skolkamrat som skrattar för att man rodnar eller får fläckar på halsen osv.

  Summa summarum:
  Vi har helt enkelt en kombination av ovan. Jag bär idag ofta polotröjor och höga tröjor för att jag vill vara förberedd om jag hamnar i en jobbig sits. Ansikte kan jag inte dölja men iaf delar av halsen. IPL hjälpte mig mer psykiskt än fysiskt. Men när man väl insåg att det bara var en kort utopi så insåg jag att det var 12 000 spenderade i onödan.

  Att utsätta sig för situationerna på nytt blir som många andra här skriver en påminnelse om sitt misslyckande och självkänslan dyker ännu mer. Det autonoma systemet har bestämt sig för att ett ”Fly eller fäkta”-scenario och kommer med stor sannolikhet reagera likadant nästa gång.

  Mitt sista bud nu är KBT-terapeut. Något jag drar mig för då jag inte vet någon bra och dessutom inte vill lägga ut nya dyra pengar på nåt som kanske inte ens fungerar. Arbetsmässigt så har jag jobbat individuellt förut vilket passade mig bättre. Idag jobbar jag på ett stort bolag och har karriärsmöjligheter som hämmas pga denna råd(n)ande situation.

  Tips 1. Prata med någon. Jag berättade för min sambo efter 5 år ihop. Plötsligt fick jag äntligen någon som tog detta på allvar.

  Tips 2. Läs på om varför detta sker för oss. Hjälper inte direkt men underlättar med att förstå vad som sker.

  Tips 3. Det viktigaste! Öka på självkänslan. Via KBT eller annat sätt. Det är ju detta som är så himla svårt, jag om någon vet. Men vi är alla underbara personer som bara inte vill bli hämmade av detta.

  Tips 4. Tänk ”jag bryr mig inte om hur jag uppfattas, jag är mig själv PUNKT SLUT”. Hjälper kanske 1 på 10 av oss, tyvärr inte mig.

  Tips 4. Smink. Löser kanske situationen för stunden men knappast för livet.

  Lycka till alla, berätta gärna om någon hittat en bra lösning.

  Mvh

 14. Sara

  Hej!
  Jag blir ofta röd i ansiktet, händer mest i skolan. Jag är en glad och sportig tjej som kan nästan prata om vad som helst, men ibland dyker det röda upp i ansiktet. Jag trivs inte med det och skulle bli jätte glad om ni kunde svara och ge mig lite råd, så jag slipper skämmas över det.

  • HudUpplysningen

   Hej Sara!
   Alla har vi mer eller mindre lätt att bli röda i ansiktet. Situationerna då rodnaden uppstår varierar också från person till person. Prova en så enkel gest som att ta några djupa andetag. Det faktum att du skäms över din rodnad är något du kan behöva jobba med – skammen kan nämligen bidra till en ond cirkel, där du rodnar för att du skäms etc.
   Finns det en skolkurator eller liknande i din närhet? Att gå och prata med någon kan vara väldigt värdefullt när det gäller denna typ av ”onda beteendecirklar”.
   Lycka till!

 15. Jessica

  Jag känner igen mig mycket väl i det alla beskriver. Jag har dock hittat ett grönt stift från shiseido (?) som funkar kanonbra!!! Jag tar det på kinderna och sen täcker med foundation. Innan satt jag tyst som en mus i alla personamöten osv. vågade inte säga ett ljud då jag visste att jag skulle bli tomatröd om jag sa något och alla tittade. Nu vågar jag prata lika mycket som alla andra och känner jag att jag börjar bli varm i ansiktet så bryr jag mig inte för jag vet att det inte syns ändå:) Bara tanken på att det inte syns gör att jag inte blir röd längre och fått mycket bättre självkänsla! Nu blir jag väldigt sällan nervös, stressad och framför allt väldigt sällan röd i ansiktet!

  • HudUpplysningen

   Hej Jessica!
   Tack för ditt tips. Det finns mycket riktigt flera märken som har gröntonade primers, puder etc, och som kan vara till större hjälp än man kanske först tror.

 16. Jessica

  Ett tips till är att alltid ha sjal på sig, vilket jag har:) Det gör att jag döljer halsen om jag känner att jag börjar bli varm och röd. Bara vetskapen om att det inte syns gör att jag sällan blir röd längre, och blir jag det och det sprider sig till ansiktet syns det som sagt inte pga grönt stift. Ett tips till är att jag ibland kniper mig i handen för att förflytta fokus.

  • HudUpplysningen

   Fokusövningar kan ofta vara väldigt effektiva: att koncentrera sig på en lugnare andning likaså. Vad gäller rodnad i allmänhet ska man aldrig underskatta den psykologiska aspekten i det hela.
   Tack för dina tips!

 17. Emma

  Hej!
  Jag har haft problem med att rodna sedan jag var tonåring. Idag har jag ett jobb som innebär att jag då och då håller i informationer för en grupp människor. Det klarar jag av utan att rodna och känna mig obekväm. Däremot så har jag jättesvårt att räcka upp handen och ställa en fråga eller så när jag sitter på ett möte. Likaså om mitt namn skullepå nämnas på ett möte så blossar jag upp och blir illröd. Därför känner jag mig väldigt hämmad o märker att det påverkar min arbetsprestation. Ibland sitter jag inne med goda idéer men jag vågar inte säga dem i storgrupp för rädslan av att rodna och de kommentarer och tankar hos kollegor som kan komma. Har ni något råd till mig? Mvh Emma

  • HudUpplysningen

   Hej Emma!
   Att rodna är ett vanligt (och jobbigt!) problem, som brukar uppstå i samband med nervositet/anspänning. För att få bukt på problemet kan du välja att anta antingen en ”ytlig” eller en ”djup” approach. Den förstnämnda innebär att helt enkelt dölja symptomen: använd hudcrème mot rodnad och primers/puder med gröntonade pigment som neutraliserar det röda. Den andra metoden är en längre process, men funkar också bäst på lång sikt. Uppsök en KBT-terapeut som kan hjälpa dig att bryta de ”onda beteendecirklar” som resulterar i blossande kinder och hämmad prestation. Ge terapin ett par sessioner innan du avgör om det är något för dig eller inte.
   Stort lycka till!

 18. Marwin

  Jag har skrivit en del ovan tidigare. Nu har jag besökt en KBT under 6 tillfällen (av totalt 10). Fick remiss via vårdcentralen så 45 min kostar mig endast 100 kr/gång. Vi pratar inte bara om att jag blir röd eller min hals. Vi går in på barndom, skolan, nuvarande yrken, alkoholkonsumtion, självkänsla etc. Det har fått mig att må bättre, har det blivit bättre med rodnaden. Ja det har mildrats. När jag tidigare mått extremt dåligt över att mitt namn ropas upp så hände det igen häromdagen. Det gick plötsligt bra, jag kanske rodnade men jag undvek skamkänslan. Och hade därmed enklare att hålla en liten konversation. Som någon tidigare skrev så fungerar det bättre att hålla en presentation än att plötsligt få sitt namn uppläst. Har nog lite med att man är förberedd att göra. Jag blir fortfarande röd i ansikte och hals, men jag får inte skamkänslan åtminstone.

  • HudUpplysningen

   Tack för din kommentar, Marwin! Jag hoppas och tror att det kan uppmuntra andra som är i samma situation. Fortsatt lycka till!

 19. Anna

  Jag har problem med rodnader i sociala situationer och har haft det i några år nu. Men nu har jag precis börjat jobba som servitris på en restaurang. Det är så otroligt varmt där och stressigt så jag blir helt illröd i ansiktet vilket inte är det fräschaste om man ska servera människor mat. Jag har ingen aning om vad jag ska göra och mår väldigt dåligt över detta. Om det nu skulle finnas någon kräm skulle ni kunna ge exempel på en sådan som verkligen hjälper.

  MVH
  Anna

  • HudUpplysningen

   Hej Anna!
   Tack för din fråga. Vad gäller just krämer så har exempelvis Cliniderm en variant som heter Redness rescue target cream, den lär vara både prisvärd och effektiv. Sedan finns ju nu en hel uppsjö av så kallade CC creams, colour correcting creams. De har till uppgift att korrigera eventuella ojämnheter i din hudton, oavsett om det är rodnader eller gulhet du besväras av. Sist men inte minst är ett kompaktpuder med gröna pigment i sig ett hett tips för din del – en sådan dosa är dessutom lätt att bära med sig för ”touch ups” under dagen.
   Lycka till!

 20. Nathalie Magnér

  Hej!
  Jag började rodna på bröstet för ca 5 år sedan och det har bara utvecklats och blivit mer intensivt. Nu har det även satt sig på halsen och det kan uppkomma när som helst. När jag är trött, nervös, stressad, varm och även när jag äter och skrattar (ibland). Just bröst – och halsregionen har också blivit väldigt solkänslig med åren. Känner inte alls igen min kropp. Den har verkligen förändrats på bara några år. Tycker verkligen detta är skitjobbigt och det verkar aldrig försvinna.

  MVH Nathalie

  • HudUpplysningen

   Hej Nathalie!
   Jag förstår att detta är ett problem för dig. Det låter som om din hy har blivit känsligare allmänt – något som kan ske av hormoner, men också av andra orsaker. Det kan också vara rosacea du har börjat utveckla. Eftersom du besväras så pass mycket av detta, kan det vara värt att gå till en hudläkare som får titta på dig, förstå orsaken och hjälpa dig med skräddarsydda råd. Hoppas att det kan bidra med en förändring för din del!

 21. Anna

  Jag har stora problem med rodnad. Jag har aldrig haft så här stora problem förut. 2010 ungefär började allt.
  Jag blir röd i ansiktet så fort någon ställer en fråga till mig, jag undviker att gå på affärer och undviker folk överhuvudtaget. Spelar ingen roll om det är någon jag känner.. det är nästan värre då tillochmed!
  Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Tips på nån bra foundation som är riktigt täckande?

  Hjärtat rusar och jag börjar svettas direkt jag ska gå ut någonstans.

  Är mammaledig just nu och efter det så ska jag söka jobb. Hur fan kommer det gå på en arbetsintervju?! Ångest ångest..
  hjälp!

  • HudUpplysningen

   Hej Anna!
   Tack för din fråga! Vad tråkigt att du har sådana problem med rodnad. Visst finns det foundations och primers som ska minska rodnad (Isadora har en del bra varianter med gröna pigment!), men i ditt fall låter det som om något annat skulle behövas. Jag tänker då på exempelvis KBT – en form av terapi som på relativt få sessioner kan hjälpa dig att få bukt med din rodnad för gott. Det är förstås dyrare än kosmetika, men går å andra sidan till roten med dina besvär. Fundera på detta, och våga ge det ett försök!
   STort lycka till!

Lämna ett svar

3 × fyra =