Råd och tips för din hud

Perioral dermatit

Peri betyder runt, oral betyder mun och med dermatit menas en inflammation i huden.

Perioral dermatit är således en inflammation i huden runt omkring munnen. Hudåkomman är en nära besläktad med rosacea. Det är främst kvinnor mellan 20 och 30 år som drabbas av denna hudåkomma.

Det yttrar sig som rodnader och knottror främst kring mun, men kan hos vissa också drabba huden kring ögonen och kinderna.

Symptom på perioral dermatit

Det börjar oftast med röda utslag kring munnen som kan sprida sig ner på hakan. Precis nära läpparna brukar huden inte vara påverkad. Många upplever en kliande och brännande känsla från huden.

Området som är påverkat kan bli större med tiden. I vissa fall utvecklas små knottror eller finnar och det kan bildas små varblåsor i hudens porer. Huden kan också börja fjälla lätt.

Orsaker till perioral dermatit

En av de vanligaste orsakerna till perioral dermatit är långvarigt bruk av starka krämer med kortison. Det är heller inte helt ovanligt att det uppkommer som en följd av överdriven rengöring av ansiktet, användning av mycket smink eller starka hudvårdsprodukter. I många fall är det svårt att se nån tydlig koppling till en specifik orsak och utslagen kommer utan anledning.

Det kan uppkomma hos barn som medicinerar med inhalationssteroider mot till exempel astma och använder spacer med mask.

Behandling av dermatit runt munnen

Perioral dermatit läker oftast ut av sig själv men det kan ta flera månader, ibland år. Om det finns en tydlig anledning bör man undvika att fortsätta utsätta huden för orsaken.

Man kan behandla hudåkomman med läkemedel. Det som brukar användas är då antibiotika och salva eller geler. Finaceagel eller en salva med Metronidazol är det som vanligen skrivs ut.

Ta kontakt med läkare för en utredning om du misstänker att du har perioral dermatit. En differentialdiagnos är rosacea men den drabbar ofta äldre och man får utslagen ofta på näsan och kinder.

Mer läsning

Visste du förresten att Perioral Dermatit med ett populärnamn också kallas för Flygvärdinnesjukan och tros framkallas av torr flygplansluft, stress, feta krämer och mycket smink.