Råd och tips för din hud

Rosacea

Rosacea är en hudsjukdom som är vanligast hos personer i medelåldern, och oftare drabbar kvinnor än män. Det är ett kroniskt sjukdomstillstånd som innebär att man får utslag i form av rodnader, kvisslor, knottror och små varfyllda blåsor, framför allt i ansiktet.

Andra typiska symptom kan vara röda irriterade ögon, grova porer, ett nät av små ytliga blodkärl i ansiktet och en känsla av hetta eller sveda i huden. Dessa orsakas av den kroniska inflammationen och dess vidgade blodkärl. Dessutom är lymfkärlen ständigt fyllda med överflödig vätska, vilket gör att man ser svullen ut.

Man kan ibland förväxla rosacea med acne, mycket på grund av de kvisslor och rodnader man ser i huden. Vid rosacea får man dock inte de pormaskar som acne brukar ge, och inte heller drabbas hela ansiktet utan främst de centrala delarna av ansiktet.

Rosacea uppstår vanligtvis på kinderna, i pannan, kring näsan och på hakan, och utvecklas stegvis. En likhet med acne är hur som helst att man ännu inte vet exakt varför sjukdomen uppstår.

Grundläggande för personer med rosacea är att vara snälla mot sin hud och ta hand om den ordentligt. De hudvårdsprodukter man använder sig av bör alltid vara utformade för känslig hy, och aldrig innehålla petroleumprodukter då huden kan reagera på sådana.

Rosacea kan lätt förvärras av en rad olika ämnen, som verkar irriterande mot huden eller ökar blodgenomströmningen till ansiktet. Med andra ord finns det en hel del saker man kan se till att undvika för att minska risken för blossande kinder.

Nedan följer en lista på ämnen som för många med rosacea har en negativ effekt:

  • Starkt kryddad mat (framför allt med innehåll av peppar eller capsaicin)
  • Alkohol
  • Kaffe och andra varma drycker
  • Kyla och värme
  • Sol
  • Stress

För många är de receptfria krämer och geler som finns på apoteket inte till någon större hjälp, men en variant som ibland kan lindra besvären är vitamin B5. Det finns emellertid receptbelagda krämer som brukar kunna ha en god effekt mot rosacea.

Skulle de inte hjälpa tillräckligt mycket kan man be att få antibiotika utskrivet, som då får tas som kur under en ganska lång period (minst 6 månader). Det är av stor vikt att behandlingen kommer igång tidigt.

Vill man bli av med de ytliga blodkärlen eller bleka en rodnad hud kan man göra detta med olika typer av lasertekniker. Det finns också en rad tonade dagkrämer och primers som med hjälp av en grön färgnyans neutraliserar det röda i huden.

Bra produkter som dämpar rodnad

För att dämpa symptomen och minska risken för irritation i samband med rosacea är det viktigt att behandla sin hy med respekt. Lugnande och snälla ingredienser är A och O. Här tipsar vi om några bra produkter som hjälper mot rodnaden:

Skin Doctors Capillary Clear Ytliga Blodkärl

shy to buy rosacea skin doctors capillary clear
Skin Doctors Capillary Clear

Det här är en högklassig kräm som utvecklats av plastikkirurger, för att behandla ytliga blodkär och minska rödflammig hy. Med andra ord perfekt för den som lider av rosacea, men även den med skador efter exempelvis kemisk peeling. Färgen hos de brustna kapillärerna dämpas, samtidigt som kärlens hållbarhet förbättras.

IDUN Concealer Idegran

familjeapoteket rosacea idegran
IDUN Concealer Idegran

Detta är en matt concealer som med hjälp av gröna pigment neutraliserar rödheter, och därmed döljer rodnader i hyn. Produkten har dessutom en lugnande effekt och ett naturligt inbyggt solskydd. Applicera efter foundation över röda partier.

Fler produkter som hjälper mot effekter av rosacea

Här är exempel på några andra nätbutiker där du kan hitta ännu fler kroppsoljor:

  • Lyko – För en känslig hy krävs särskilda produkter, och det vet Lyko.se. Här finns både nykomlingar och klassiker som bara vill din huds bästa. Pris: från 59 kr.

Lämna ett svar

19 + fjorton =