Råd och tips för din hud

Känslig hy

En känslig, intolerant hud är ett tillstånd som kan drabba alla hudtyper. Huden blir utsatt för faktorer som plötsligt irriterar den, även om de inte brukar göra det. Ofta handlar det om extremt väder och vind, eller olika parfymer och tillsatser.

Man bör då undvika smink som innehåller olja, då sådana kan vara påfrestande och få en känslig hud att reagera. Mineralsmink är å andra sidan en god idé – det innehåller vårdande ämnen som exempelvis zink. Både kosmetika och krämer med anti age-effekt kan också vara för tuffa för en ömtålig hy.

För att kontrollera hur en ny produkt kommer te sig gör man bäst i att alltid prova produkten i armvecket innan man köper. Det finns en rad krämer som är speciellt anpassade för känslig hy. Ofta innehåller de mycket fukt, ingen parfym samt komponenter som stärker hudens barriärfunktion mot yttre påverkan. Källvatten är en sådan ingrediens, som dessutom har lugnande och läkande egenskaper.

Hudvårdsprodukter som passar känslig hud

Lugnande dagcrème

Dag- & nattkräm - närande, känslig och torr hud, 50 ml
Dag- & nattkräm – närande, känslig och torr hud, 50 ml

Den här dagkrämen från Yves-Rocher har tagits fram för att återfukta känslig hud. Krämen återfuktar och skyddar mot irritationer under hela dagen.

Biosource Biosensitive Gentle Cleansing Milk från Biotherm

känslig hud rengöring
Biosource Biosensitive Gentle Cleansing Milk från Biotherm

Denna rengöringsmjölk är specifikt framtagan för känslig hud och tar skonsamt bort smink och smuts utan att torka ut huden. Rengöringsmjölken innehåller bland annat thermalplankton, omega-3 och omega-6 som verkar lugnande för huden. Finns att köpa här.

Fler produkter för hud som är känslig

Om du vill leta själv bland olika hudvårdsbutikers utbud så kan du hitta fler produkter för känslig hud nedan. Länkarna leder direkt till kategorin för känslig hud.

 • Yves-Rocher – de har ett ganska litet utbud av lugnande produkter för känslig hud men ganska unika produkter som är värda att kolla in.
 • BeautyPlanet – här kan man, för samtliga produkter, välja att filtrera produkterna för känslig hud med hjälp av en rullmeny. Denna länk är till ansiktsrengöring men filtret finns alltså för alla produkter.

Har du någon favoritprodukt/favoritkräm för din känsliga hy? Kom gärna med tips eller frågor i kommentarsfältet nedan.

9 Kommentarer

 1. Känslig

  Jag kan knappt använda några nya produkter alls. får utslag för minsta lilla. Finns det nån bra kräm som tar bort känslighet?

 2. Anna-Lena

  Det kan ju också vara en idé att försöka använda så lite krämer och smink som möjligt, om man vet hur känslig man är. Huden kanske mår bäst av att bara få vara ifred. en ide är också att se över inte bara krämer och smink, utan också vilka tvålar och shampoo etc man använder.

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Tack för tipset! Smink innehåller en hel del både färgämnen, parfymer och kemikalier som kan bli ett problem för känslig hy. Det är t.ex. inte helt ovanligt att man drabbas av eksem eller utslag, eller får en väldigt torr hy av att använda smink. Ett tips kan då vara att se över vad sminket man använder innehåller och ta reda på vilka ämnen det är man inte tål. Sedan kan man prova ett annat märke som innehåller andra ämnen och se om det hjälper. Eller, som du säger, försöka låta bli att använda smink i så stor utsträckning som möjligt.

 3. En med fet hy

  Hur vet man om smink innehåller olja?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Det går oftast att utläsa av innehållsförteckningen om sminket innehåller olja. Detta kan skapa problem vid svår acne, men man ska också komma ihåg att vissa sminksorter innehåller mineraloljor som kanske till och med är skonsamt för huden. Rådfråga i butiken om du är osäker.

 4. Ingela Rahm

  Hej. Finns det något bra medel mot psoriasis?

  • HudUpplysningen

   Hej och tack för din fråga!
   Det finns i dagsläget inget botemedel för psoriasis, men en rad läkemedel har utvecklats för att lindra och förbättra den allmänna livskvaliteten.
   För att dessa preparat ska kunna tränga in i huden måste fläckarna mjukas upp, vilket kan ske genom t.ex. bastubad eller mjukgörande krämer. Lokalbehandlingen som därefter appliceras innehåller ofta kortison, D-vitamin och mjukgörande ingredienser.
   I svårare fall av psoriasis kan ljusbehandling vara en metod värd att testa.

 5. selma

  hej! jag är 13 år och behöver hjälp och tips hur jag kan behandla mina finnar och porer, (och samt akne på kinderna). jag använder smink varenda skoldag, och sedan på helgen eller när jag är ledig låter jag huden vila ut, men jag har typ aldrig haft en hy med inga finnar osv! Jag är också väldigt noggrann med vilket smink jag använder, och jag tar bort mitt smink och rengör ansiktet minst 2 gånger om dagen med väldigt bra produkter! men jag har ändå väldigt mycket finnar, porer och då akne. jag undrar vad det här kan bero på och hur jag kan ”behandla”. tacksam för snabbt svar! 🙂

  • HudUpplysningen

   Hej Selma!
   I din ålder är finnar ingen ovanlighet, detta pga de hormonförändringar som äger rum i kroppen kring tonåren. Är du ändå otålig och lider av din akne, så vill jag trycka på ett par saker. Dels: tvätta inte för ofta då detta kan torka ut huden, vilket i sin tur ger fler finnar och plitor. Försök också att låta din hy vila oftare från smink, undvik att klämma finnarna, och glöm inte heller bort vikten av bra kost och ordentligt med sömn.
   Lycka till!

Lämna ett svar

20 − tretton =