Råd och tips för din hud

Hudkrämer

Burk med hudkräm

Oavsett vilken hudtyp man har och vilken effekt man önskar uppnå finns det nästan garanterat en speciell hudkräm avsedd för just det.

De senaste åren har skönhetsmarknaden fullkomligt exploderat av nya produkter och metoder, och dess popularitet visar inga tecken på att dala.

Idag är det få personer, både bland kvinnor och män, som nöjer sig med en enda kräm – de dagliga hudvårdsrutinerna innefattar fler steg än någonsin.

För att reda ut begreppen skriver vi här om de vanligaste typerna av hudkrämer, så att var och en kan plocka ut det den tycker verkar bäst.

 • Dagkräm: användes som namnet antyder på dagen, och kan ha en mängd olika effekter. Fuktgivande, nedmattande, lystergivande, färgtonande, uppstramande med mera.
 • Solskyddskräm: användes ovanpå dagkräm eller annan vårdande produkt, om denna inte redan innehåller solskydd. Kan ha en faktor på minst 15 och max 50.
 • Nattkräm: användes på natten och är optimalt utformad för detta – huden fungerar nämligen annorlunda nattetid och satsar då på att återhämta sig. De ingredienser som finns i nattkrämen bör därför vara intensivt vårdande och återuppbyggande.
 • Serum: användes före dag- eller nattkräm, och är en extra kraftfull produkt med förmåga att tränga ännu djupare ned i huden. Innehåller ofta antioxidanter och massor av fukt.
 • Ansiktsspray: användes när som helst under dagen för att fräscha upp huden. Fungerar ovanpå makeup. Kan också användas som ett slags lätt serum, det vill säga före dag- eller nattkrämen. Har ofta en uppstramande effekt med ingredienser som exempelvis ros, aloe vera och gurka.

Köpa hudkräm på nätet

Det är svårt att rekommendera en specifik hudkräm då man gärna bör anpassa hudkrämen för den hudtyp man har och de resultat man vill uppnå.

Utbudet för hudvård står i mångt och mycket ett par olika nätbutiker för: Yves-Rocher (som har gröna och naturliga produkter), BeautyPlanet som har ett mycket stort utbud inom just hudvård samt NordicFeel med fokus på både hår och hud. På stark frammarsch är även Cocopanda.

Dagkräm

Hos NordicFeel kan du hitta många olika dagkrämer i deras breda sortiment med över 400 produkter.

Solskyddskräm

Solskyddskrämer kan man köpa i ett flertal olika nätbutiker, bland annat Yves-Rocher.

Nattkräm

Även nattkrämer hittar du hos Yves-Rocher med populära natt/dag-krämer som Pure Calmille som går i linje med Yves-Rochers inriktning på gröna och naturliga produkter.

Vi rekommenderar att kolla in NordicFeels sortiment av nattkrämer.

Serum och kurer

När det gäller serum har NordicFeel ett stort utbud med produkter inom detta segment. Det är även värt att nämna YvesRocher i sammanhanget, som har lite annorlunda typer av serum och kurer.

Ansiktsspray

Det är inte lika lätt att hitta ansiktssprayer på nätet som andra hudvårdsprodukter. Ett tips är att söka specifikt efter dem på de lika butikernas sökfunktioner.

5 Kommentarer

 1. A-L

  Jag har själv känslig hy och i min mening är det ofta värt att betala lite mer för sina hudvårdsprodukter. Vill inte låta snobbig men de vanliga, billiga kan till och med göra min hy omtåligare. Jag tror många är beredda att hålla med.

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Jo, nog kan det vara så. De billigare kan fungera, men just känslig hy är inte bara känslig i allmänhet utan kan ofta behöva produkter med mindre färgämnen och parfym (vilket de vanligare märkena ofta har). Apoteket brukar ha ett bra utbud av skonsamma produkter av många slag, det kan vara ett bra tips om det visar sig att man inte tål de enklare hudvårdsprodukterna.

 2. Flippan

  Om jag ska sola i Sverige nu i sommar, behöver jag verkligen använda solkräm då? I så fall hur stark måste den vara, jag upplever att jag inte alls blir brun om jag använder solskydd här.

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Ja, det rekommenderas att du använder solkräm även i Sverige. Efter den långa vintern här är huden inte alls van vid sol och det tar ett tag att vänja huden vid att sola. Innan dess bränner man sig lätt och det finns därför anledning att vara försiktig även här. Dessutom är solen i Sverige starkare än man tror, speciellt tidigt på sommaren. Det kan kanske vara ett tips om du tycker att du aldrig får färg om du solar med solkräm att sänka styrkan på den. Det brukar finnas ett stort utbud av styrkor och det kanske inte är nödvändigt att använda faktor 30. Men kom ihåg att en långsam bränna både blir snyggare och dessutom varar längre. Var försiktig!

 3. M

  Hej,
  Jag har hört att man som ung (25 år) inte ska tillföra oljor till hyn då huden tenderar att sluta producera egen olja, stämmer detta? Är torr på vintern men har under sommarmånaderna en blandhy. Jag har även hört att vissa oljor lägger sig som en hinna och täpper till men om jag kan använda oljor trots allt, vilka är då bra? Tack för svar!

Lämna ett svar

fem × tre =