Råd och tips för din hud

Torr hy

torr hud

Det är inte ovanligt att ibland drabbas av torr hy och eksem, i synnerhet under de kalla vintermånaderna. Detta kan bero på att man inte svettas lika mycket på vintern som på sommaren, vilket leder till att man inte dricker tillräckligt med vatten. Slarv med vätskeintaget går automatiskt ut över hudens välmående, eftersom man hela tiden förlorar vätska ändå i form av svett och urin med mera.

Torrheten i hyn kan också bero på att man duschar för ofta eller använder för starka produkter när man gör det. För att få bukt med problemet bör man alltså se till att dricka mer, duscha mindre och använda milda tvålar. Minst lika viktigt är det dock att investera i bra återfuktande krämer, och se till att inte snåla med dem.

Produkter mot torr hy

Det finns en rad produkter emot just torr hy, avsedda för olika delar av kroppen. Detta eftersom huden är olika beroende på var på kroppen den sitter – huden under ögonen till exempel är ju inte likadan som huden under fötterna eller på armbågarna. Man gör alltså klokast i att skaffa sig en speciell kräm för ansiktet, en för händer och fötter samt en för resten av kroppen. Till händer och fötter kan man gärna använda en salva eller kräm med högre fetthalt, som har förmåga att tränga in och reparera torra sprickor i huden.

När det gäller ansiktet bör produkten vara mer återfuktande än fet, men ett tips för extra skydd är att grunda med ett serum innan dagkrämen tas på. Serumet går djupare ned i huden och innehåller ofta en högre koncentration av verksamma ämnen. På vintern får dagkrämen gärna vara av ett något fetare slag, så att den lägger sig som en skyddande hinna över ansiktet. På så vis blir man inte lika känslig för hårda vindar och kall snö.

Till torr hud på kroppen kan man behöva ta till det tunga artilleriet, då områden som knän och armbågar har tendens att bli som sandpapper så fort luftfuktigheten sjunker. När man duschar eller badar ska man satsa på en duscholja snarare än en vanlig tvål eller duschgel. Man bör försöka hålla duschen eller badet så kort som möjligt, och så fort man är färdig smörjer man in kroppen med en lotion eller kroppsolja speciellt avsedd för torr hy. Detta kan med fördel göras medan huden fortfarande är lite fuktig, då kapslas fukten in bättre och gör mer nytta.

När produkten har sjunkit in ordentligt kan man komplettera med en lite fetare kräm, eller helt enkelt ta mer bodylotion, på de områden som är extra torra. Hela denna procedur kan tyckas omständig, men gör man det bara till en rutin så märker man snart att huden blir mycket finare och dessutom mer motståndskraftig mot väder och vind.

Hudvårdsprodukter som är bra mot torr hud

Hudvårdsset för torr hud

Clinique set för torr hud
Clinique set för torr hud

Detta hudvårdsset innehåller en Liquid Facial Soap Mild, en Clarifying Lotion 2 samt en Dramatically Different Moisturizing Lotion Tube som alla är anpassade för torr hud. Den första är en tvål som skonsamt rengör ansikte och hals och de två medföljande lotions stärker huden och tillför djupverkande återfuktning till torr hy.

Rengöringsmjölk från Clarins

Rengöringsmjölk för torr hud
Rengöringsmjölk från Clarins

Denna rengöringsmjölk får din torra hud att stråla samtidigt som den skonsamt rengör huden. Växtextrakten i mjölken framhäver en klar hy samtidigt som den återfuktar.

Nattkräm / nattcrème som återfuktar torr hud

Nattkräm för torr hud
Nutri Specific Ultra Confort

Ultra Comfort vårdande nattcrème är till för dig som har besvär med stram och besvärlig hud när du vaknar. Denna näringsrika nattcrème hjälper din torra hud att fylla på sina reserver under natten så att du kan vakna med en frisk och sund hy. En motsvarande variant finns även som dagcrème.

Fler produkter

Om du vill leta själv bland olika hudvårdsbutikers utbud så kan du hitta fler produkter som hjälper mot din torra hud. Länkarna nedan leder direkt till kategorierna för just torr hud.

 • Yves-Rocher – har en uppsättning av ett flertal olika produkter som hjälper mot torr hud.
 • NordicFeel – här kan man, för samtliga produkter, välja att filtrera produkterna för torr hud med hjälp av en rullmeny. Denna länk är till dagkrämer men filtret finns alltså för alla produkter.

Har du någon favoritprodukt/favoritkräm för din torra hud? Kom gärna med tips eller frågor i kommentarsfältet nedan.

6 Kommentarer

 1. Wonderwoman

  Jag undrar om myten stämmer att man gör huden beroende om man använder hudkräm och att det är bättre att inte smörja huden alls för att få bukt med problemet torr hud?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Ja, om du vänjer huden vid att du tillför fukt utifrån med hjälp av hudkräm så kommer huden att vänja sig vid detta och producera mindre naturligt fett. Om du då inte smörjer in dig så känns huden torr och fnasig och det är lätt att få eksem och liknande. Jag tycker ändå inte att man helt ska låta bli att smörja in sin hud. Man kan försöka trappa ner på vanlig hudkräm och inte vänja kroppen vid överkonsumtion. Att vara försiktig med tvål och schampo när man duschar torkar ut huden mindre. Eksem och utslag är svårt för kroppen att reparera på egen hand så dem rekommenderar jag att man använder speciellt framtagna salvor till. Att sluta med hudkräm på en gång är dock ingen bra idé, att succesivt trappa ner kan vara ett sätt att vänja huden, men detta är en mycket lång process om man vant sin hud med hudkräm.

 2. Sasha Öhman

  Hej på er!
  Jag har väldigt torr hy,inte fnasig då jag är noggrann med att regelbundet smörja hyn.
  Min fråga är egentligen 2 stycken.
  Nu när det är höst märker jag stor skillnad i torrhet så jag undrar ,när man tvättat ansiktet på morgonen,hur viktogt är det med ett ph återställande ansiktspray?(anv Rosenseriend).
  Min andra fråga är samtidogt som jag har torr hy använder jag Akademi Klinikens pute night repair,stämmer det att ansiktssprayen stänger porerna då att serumet tar sämre,
  om jag sprayar före?
  Vore väldigt TACKSAM för svar!
  Mvh Sasha

  • HudUpplysningen

   Hej Sasha!
   Tack för din fråga. En ansiktsspray är absolut inget krav, framför allt inte då man har torr hy som du. En spray tillför oftast ren fukt, och i ditt fall kan det snarare vara så att det är fett din hy är i behov av. Ansiktsspray ska inte stänga porerna, utan tvärtom ge ett extra fukttillskott före efterföljande produkter. Det är snarare ansiktsvatten/skintonics som stänger porerna så. Skulle tro att din kräm från Akademikliniken är ett mycket bra val för just din hudtyp!
   Lycka till!

 3. elina

  Hej jag har väldigt torr hy trots att jag använder en fuktgivande kräm på morgonen och en 3+3 fukthetskräm på kvällen, tvättar ansiktet med en mild rengöring utan parfym alla produkter från aco. Jag dricker mycket vatten (ca.3 l om dagen) men vet inte vad jag ska göra mer!
  Får ofta stora finnar som gärna blir som en klump under huden och sen som en torr ring runt dem, problemområdet är kinderna och haka.
  Så less på min hud nu så vore tacksam för svar!

  • HudUpplysningen

   Hej Elina!
   Jag kan tänka mig att din hy får bra med fukt, men kanske behöver lite mer fett! Kan du prova att ersätta nattkrämen med en olja, och se vad som händer? En del hudoljor är även extra bra mot sådan problemhy som du beskriver. Glöm inte heller att både fukt och fett måste tillföras även via kosten – ät mycket frukt och grönt, samt nötter och avokado för att smörja dig själv inifrån!
   Lycka till!

Lämna ett svar

tjugo − tretton =