Råd och tips för din hud

Reparera solskadad hud

En solskadad hud är ofta slapp, grov och oelastisk till sin struktur, ibland nästan läderaktig, och har synliga rynkor och linjer. Att reparera en solskadad hud kan vara svårt om det gått för långt.

Innan medvetenheten ökade angående de risker solen och dess strålning kan innebära, var det många som låg i timmar på stranden och njöt utan någon form av solskydd. Även om folk idag har bättre koll och vet att UV-strålning kan ge såväl rynkor som hudcancer, kan man tydligt se resultaten av ett oaktsamt förflutet.

Solens strålar kan skada huden

Många kärl ligger ytligt och man kan ha en pigmentering som är ojämn. Dessa skador beror på att solens UV-strålning har trängt ned i huden och gjort så att kollagenet, den bindväv som ger en fast och fin hy, brutits ned.

Pigmentfläckar av solen

Stor exponering för solens strålar kan också ge pigmentfläckar i ansiktet eller på kroppen. Det är stora och små fläckar med ojämnt fördelade pigment, som till färgen kan vara både vita och bruna. Oförsiktigt solande är den vanligaste orsaken, men även p-piller, hormonförändringar, åldrande och en del läkemedel kan ge dessa pigmentförändringar.

Den hormonellt betingade pigmenteringen kallas för kloasma eller melasma, och brukar vanligtvis långsamt försvinna av sig själva. Upptäcker man pigmentfläckar bör man låta en hudläkare undersöka dem för att få reda på hur man ska behandla dem. Det finns förändringar som kan vara maligna och fortsätta växa även om man tar bort dem på ytan.

Ta bort pigmentfläckar kan man göra med hjälp av både kemisk peeling och laserbehandling, men det finns också blekande krämer för hemmabruk. Deras kvalitet och effekt varierar, och som så många gånger annars gäller principen ”man får vad man betalar för”. Denna typ av produkt brukar vanligtvis innehålla saker som:

 • C-vitamin: har en blekande effekt
 • AHA-syror: peelar hudens yta ren ifrån döda hudceller
 • Lakritsrot: hämmar produktionen av melanin
 • Örtextrakt: ljusar upp och jämnar till huden

Krämer mot pigmentfläckar kräver ofta en hel del tålamod, då resultaten brukar låta vänta på sig. Det är dock ett ganska skonsamt alternativ till de behandlingar som erbjuds på salong. En typisk whitening-kräm innehåller ämnen som både ska bekämpa fläckarna och exfoliera huden, så att den ger ett ljusare intryck.

För att inte utgöra en onödig påfrestning på huden finns där även lugnande och återfuktande ingredienser, som stärker istället för att slita. Sist men inte minst ger krämerna ofta en hög solskyddsfaktor för att skydda emot skadlig UVA- och UVB-strålning. Detta är givetvis ett måste även efter avslutad behandling, för att förebygga uppkomsten av nya pigmentförändringar.

Krämer för att reparera solskadad hud

Den senaste tiden har marknaden fullkomligt exploderat av krämer, serum och masker med blekande egenskaper. Ingredienser som C-vitamin, växtextrakt och olika syror verkar tillsammans för att exfoliera och ge din hud en ljusare framtoning. Alltför starka ingredienser kan dock vara irriterande för huden, så här tipsar vi om några produkter ifrån välkända och pålitliga märken:

Clinique Even Better Skin Tone Correcting Moisturizer SPF 20

beautyplanet solskadad hud clinique
Clinique Even Better SPF20

Detta är en perfekt produkt för dig som har drabbats av sol- och åldersfläckar. Dagkrämen ur Even Better-serien har flera funktioner i ett: den återfuktar, skapar en jämnare hudton, reparerar gamla solskador samtidigt som den skyddar emot nya. Den uppljusande effekten fås av effektiva ingredienser och en exfolierande effekt.

Maria Åkerberg Aloe Vera Barbadensis

Maria Åkerberg Aloe Vera Barbadensis 100 ml
Maria Åkerberg Aloe Vera Barbadensis 100 ml

Aloe Vera Barbadensis används vid lindrig solbränna och mot klåda vid insektsbett. Den verkar svalkande och fuktgivande. Aloe Vera Barbadensis anses som den mest verksamma av alla aloe-sorter och har många användningsområden. Aloe Vera Barbadensis innehåller mängder av verksamma ämnen, mineraler, aminosyror och vitaminer.

Hitta fler produkter för den solskadade huden

Om du vill hitta lite starkare produkter eller helt enkelt hitta fler och andra produkter än de som rekommenderats ovan kan du ta en titt hos följande nätbutiker som har ett gott utbud av produkter för solskadad hud:

 • MEDS har en produktkategori med flera förslag på produkter för behandling av solskador. De har krämer med kortison, kylbalsam och Aloe Vera.
 • Lyko.se – Efter ett besök på Lyko.se har du inte längre några ursäkter för nya pigmentfläckar. Här finns ett brett sortiment av den kanske viktigaste faktorn för att motverka fläckarna: bra solskyddsprodukter.

10 Kommentarer

 1. Miljön

  Har inte riskerna med att drabbas av skador av solen också ökat nu i och med miljöförstöringen? Är det inte extra viktigt nu att vara försiktig med hur man solar?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Det ämne i solens strålar som skadar oss kallas UV-strålning. Det är det som bränner huden och i allra värsta fall kan orsaka sjukdomar som hudcancer. I atmosfären finns dock ozonskiktet som filtrerar bort och skyddar oss från UV-strålning. Men faktum är att vi under en lång tid förorenat luften med ämnen som skadar ozonlagret och har gjort att det tunnats ut. Det gör att ozonskiktet släpper igenom allt mer UV-strålar. Det har också skapats s.k. ”hål” i ozonskiktet på olika ställen, allra tunnast är det över nord- och sydpolen samt över Australien och södra Sydamerika. Så, ja, idag medför det en ökad risk att sola. Man bör vara försiktig och se till att sola korta stunder i taget med mycket solskyddsfaktor

 2. Soldyrkaren

  Det händer att jag efter en solsemester börjar flagna ganska fort över ryggen, även om jag inte bränt mig. Vad kan jag göra för att motverka det?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Om man så att säga, ”solar för häftigt” är det lätt att brännan snabbt släpper, även om du inte bränt dig. Att sola långsamt, korta stunder och vara noga med solkrämen ger en fin och hållbar bränna som inte flagnar lika lätt. Lycka till!

 3. Alida

  Hej!
  Jag bodde i centralamerika några månader utan att använda solskyddsfaktor. Har nu i efterhand märkt att min hy blivit mer grov och även förlorat sin spänst (främst under ögonen), dessutom syns mina acneärr tydligare än förut. Nu ångrar jag naturligtvis att jag var så slarvig och undrar hur jag kan göra det bästa av situationen? Är bara 25 år.
  Mycket tacksam för svar!
  /Alida

  • HudUpplysningen

   Hej Alida!
   Även om det inte tjänar någonting till att komma med pekpinnar i efterhand, tål det att upprepas: solskyddsfaktor är A och O för hudens välmående! Jag beklagar att du har behövt bli varse det på ett så trist sätt. Dock ska du inte misströsta – det finns ett antal krämer på marknaden idag som är specialutformade för att reparera solskador. De innehåller ofta höga koncentrationer av C-vitamin, och kommer vanligtvis i hela serier med dagkräm, nattkräm och serum. Clinique är ett exempel på ett märke som erbjuder denna slags serie. Med detta sagt, får man ofta utrusta sig med en god dos tålamod då resultaten kan dröja, eller ev helt utebli. Men det kan helt klart vara värt ett försök! Sist men inte minst: var nu mer noggrann än någonsin med att använda solskydd, även när du vistas i Sverige! UV-strålarna finns överallt, även på molniga dagar.
   Lycka till!

 4. Viktor

  Hej! Jag har genom att arbeta en del ute i solen, fått (godartade) pigmentfläckar på vissa ställen i ansiktet. Inte mycket, de syns på kanske 3 decimeteras håll. I artikeln ovan står att man får ha tålamod med krämer mot pigmentfläckar, att resultat kan låta vänta på sig. Jag har tre frågor: 1. Kan ni särskilt rekommendera någon av krämerna ovan? 2. Hur lång tid kan resultatet låta vänta på sig? Med andra ord, hur många krämer går åt, det kan ju bli dyrt? 3. Har de några bieffekter, ser t.ex. huden onaturligt vit ut efteråt?

  Med vänlig hälsning

  • HudUpplysningen

   Hej Viktor!
   Tack för din fråga! Till att börja med så är det absolut till din fördel att fläckarna ännu inte hunnit bli speciellt stora. Detta pekar naturligtvis på vikten av att hädanefter vara noggrann med solskydd – använd det så fort du går utanför dörren, även en molnig dag! Gällande produkter så skulle jag välja Cliniques variant, den har fått många bra recensioner och i linjen ingår dessutom ett serum för att boosta effekten. Clinique själva lovar att resultat syns efter bara 4 veckor, men det är ju svårt att ge några garantier där. Krämerna är utformade för att inte ge bieffekter, så applicerar du enligt produktbeskrivningarna behöver du knappast oroa dig.
   Stort lycka till!

 5. Henna

  Hej! Bra info jag fick här… förstår att behandling på salong inte är lika skonsamt som att enbart använda krämer. Men om man som jag förutom melasma/kloasma även har fått torr, oelastisk och tråkig hud dessvärre, kan behöva nåt mer. Är det då inte bättre att ta hjälp av någon på salong, alltså göra någon behandling där plus behandla hemma me rätt krämer?

  • HudUpplysningen

   Hej Henna!
   Tack för feedback. Att behandla på salong kan absolut vara skonsamt och snällt mot hyn, det beror på vilken typ av behandling du väljer. Gå till en professionell hudvårdssalong, så kan du vara säker på att de tar hänsyn till din hudtyp och vilket skick hyn befinner sig i. En skräddarsydd behandling och välanpassade krämer för hemmabruk är bästa kombon, ihop med en välbalanserad kost och bra med sömn och motion!

Lämna ett svar

två + 15 =