Råd och tips för din hud

Åldrad / mogen hud

När huden åldras bryts dess strukturgivande protein kollagen ned, och man förlorar långsamt både spänst och elasticitet. Huden blir tunnare och torrare vilket gör att fina linjer, rynkor och pigmentfläckar börjar bli synliga. Som om inte detta vore nog minskar dess naturliga lyster avsevärt, och huden blir allmänt skör.

gammal kvinna med rynkor

För att skydda emot yttre påfrestningar som rökning och avgaser behöver man därför vårda en mogen hy lite extra noga. Det gör man bland annat genom att använda solskyddsfaktor, tillföra fukt samt mängder av antioxidanter. Vanliga antioxidanter i krämer är vitamin C och E, samt A-vitaminsyran retinol.

I kombination med dessa hittar man ofta ljusreflekterande pigment, som ger lyster och gör att ojämnheter blir mindre uppenbara. De flesta märken har hela serier med både dagkräm, nattkräm och ögonkräm anpassade för mogen hy.

Läs mer ingående om hur du kan slippa ålderstecken.

Produkter som föryngrar din hud

Även om du inte vill ha en massa innovativa specialingredienser i din hudvård, är en basic fuktkräm något av ett måste. Huden måste få lite hjälp på traven med att bibehålla sin fuktbalans, särskilt i våra trakter med påfrestande väderlekar! För dig som vill ha en välmående och mjuk hy listar vi här exempel på några bra produkter:

Boots No7 Lift & Luminate Day Cream

baressoshop åldrad hud
No7 Lift & Luminate Day Cream

Detta är en smart dagkräm för dig som har mogen hud med tecken på åldrande. Tack vare aktiva ingredienser, vit lupin och shea butter får den huden att kännas len och mjuk samtidigt som intrycket av linjer och rynkor reduceras. En synbart fastare och mer strålande hud utlovas efter 4 veckors användande.

ACO Face Plus Night Cream

familjeapoteket åldrad hud aco
Night Cream från ACO

Här är en nattkräm som har allt den mogna huden suktar efter. Vitamin A verkar, ihop med mjukgörande oljor rika på Omega 3 och 6, för att ge din hy ny elasticitet och spänst. Fina linjer och torrhetsrynkor fylls ut allt mer, natt efter natt. Hyn återfår sin forna lyster och tillförs viktig näring.

Fler anti-age produkter

Idag finns allt ifrån de helt naturliga till riktiga high tech-produkter inom området för åldrad hud. Hudupplysningen.se hjälper dig att få koll på några bra alternativ på anti age-produkter som hjälper dig att få din hud att se yngre ut.

 • Lyko – har en flik enbart tillägnad produkter för den mogna hyn. Hit hör både serum, dagkrämer och nattkrämer, samtliga med samma mål: att förebygga och motverka hudens åldrande. Sortimentet är uppdaterat och håller en human prisnivå. Pris: från 102 kr.
 • Gents – Även männen behöver sin speciella hudvård i kampen mot ålderstecknen! Med den senaste tidens grooming-trend har även utbudet av anti age-produkter ökat på sidor som denna. Biotherm Homme, Dermalogica och Clarins Men toppar listan över de mest exklusiva märkena. Pris: från 195 kr.

6 Kommentarer

 1. Nina

  Vad ska man göra om man inte vill operera sig och inga krämer hjälper? Jag tänker främst på att skjuta upp/slippa rynkorna!
  Mvh Nina, 40+

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Nina: Rynkor och linjer är ett naturligt resultat av att kroppen åldras, och tyvärr någonting som inte går att undvika helt. Det finns emellertid flera sätt att skjuta upp hudens åldrande så långt det är möjligt. Många av dessa metoder baseras naturligtvis på verksamma krämer och produkter av olika slag, men visst kan du förebygga rynkor utan att ta hjälp av dyra produkter.

   Till exempel kan du lägga om din kost så att den blir så bra som möjligt för din hy. Se till att äta mycket omega 3 (finns bland annat i fet fisk och rapsolja), enkelmättade fettsyror (finns i livsmedel som sötmandel och avokado), antioxidanter (finns i mängder i grönt te och färgstarka frukter), B-vitamin (hittar du i näringsjäst och vetegroddar) och A-vitamin (finns bland annat i morötter).

   Gyllene regler är också att låta bli alkohol och cigaretter – dessa bovar snabbar på åldringsprocessen ordentligt. Motionera mycket och gör ansiktsmassage för att öka hudens blodcirkulation. Sist men inte minst, om du bara ska använda en enda produkt: låt det vara en bra solskyddskräm.

 2. Wonderwoman

  Innebär en riktigt bra fuktkräm också en riktigt dyr variant? Finns det inget budgettips som fungerar bra?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Vad som är en bra fuktkräm är väldigt individuellt från hud till hud. På vissa hudtyper fungerar det alldeles utmärkt med en ”vanlig” normaldyr kräm, andra hudtyper trivs bättre med andra substanser som finns i dyrare hudkrämer. Mitt råd till dig blir att testa dig fram. Börja med en billig och se om det får effekt på din hud. Om den inte har det bör du gå vidare och prova en annan. Man kan också rådfråga en hudläkare för tips på bra krämer för din hudtyp.

 3. Marianne

  Jag är 62 år och har ”åldrad hud” och har provat ”brun utan sol-kräm” med väldigt skiftande, och ofta ganska dåligt resultat. Har ni något tips här?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Det finns krämer anpassade för mogen hy med en brun-utan-sol effekt och du bör nog prova dessa specifikt. Om du inte får det att fungera väl kan du rådgöra med en skönhetsexpert på en salong eller liknande om en kräm som kan passa för just din hy.

Lämna ett svar

18 − 11 =