Råd och tips för din hud

Akne (finnar)

Akne är en hudåkomma som orsakas av en inflammation i talgkörtlarna under huden. Det är vårt vanligaste hudproblem och de allra flesta drabbas någon gång under tonåren, men även små barn och vuxna kan ha akne.


Innehåll i artikeln


Så kan akne se ut

Akne (finnar) i pannan

Vissa ställen på kroppen har tendens att lättare utveckla akne, bland annat ansikte, nacke, rygg och bröst. Även mage, axlar och insida lår kan drabbas, men inte riktigt lika mycket då dessa områden innehåller mindre utvecklade porer.

Alla som får akne får inte samma mängd och typ, utan man brukar dela in det i olika undergrupper.

 • Akne Vulgaris är den vanligaste sortens akne. Man får fet hy, många pormaskar samt stora inflammerade finnar som höjer sig över huden. Sitter framför allt i ansiktet, men kan också ses på bröstet och ryggen.
 • Akne Nodulocystica är en annan kraftiga typ av akne, som innebär att man får som knölar (noduli) i huden.
 • Akne Conglobata är den allvarligaste varianten av akne. Man får fet hy och stora inflammerade aknecystor som gör ont.I utslagen kan man uppleva svullnad och värk. Akne Conglobata drabbar stora delar av huden och ger i princip alltid ärr.
 • Akne Papulopostulosa är en något lättare form som innebär att man får inflammerade finnar och kvisslor.
 • Akne Comedonia innebär en väldigt låg grad av inflammation, och är egentligen mest pormaskar.

Varför får man akne / finnar?

Vad exakt är då mekanismen bakom akne? Över hela vår hud, bortsett från i handflatorna och på fotsulorna, har vi små hårsäckar som omgärdar våra hårstrån. Kopplade till varenda en av hårsäckarna sitter talgkörtlarna, som har till uppgift att smörja både hud och hår med talg. Det är i dessa körtlar som akne uppstår.

På grund av bakterien Propionibacterium acnes täpps ibland mynningen till talgkörteln igen, varvid talget kapslas in i huden och körtelns nedre del blir inflammerad.

Detta har dessutom att göra med en ökad produktion av talg, något som orsakas av att hormonbalansen har ändrats. Så är fallet vid puberteten – då är det många hormoner i omlopp och könshormonerna gör att talgkörtlarnas produktion går på högvarv. Detta, i kombination med bakterier, ger alltså akne.

Många gånger kan man se den igentäppta öppningen till talgkörteln, som en pormask med en svart eller vit prick i mitten. Själva utslagen varierar i sitt utseende: man kan se både små varblåsor, ömmande finnar och djupa cystor.

Vanligast i tonåren är akne vulgaris (vulgaris betyder vanlig). Så många som var tredje tonåring får så mycket besvär att de behöver någon typ av behandling. Akne vulgaris brukar läka utan att lämna ärr, men det finns folk som får dras med sin akne ända upp i sena medelåldern.

Vuxenakne hänger oftast ihop med någon form av hormonell förändring i kroppen, såsom graviditet eller klimakteriet. Det är heller inte ovanligt med kvinnor som fortsätter att få finnar före och under sin menstruation. Även vuxna som inte tidigare haft problem med akne kan plötsligt drabbas, då av en form som kallas för akne tarda.

Det finns dock en annan hudsjukdom som heter rosacea, och som ibland kan vara svår att skilja ifrån vanlig akne. Symptomen på rosacea påminner nämligen om de som akne ger, och man blir röd i ansiktet på ett liknande sätt. Dock får man inga pormaskar, och inte heller utslag på bröst och rygg som ju är fallet vid akne.

Förutom tonåringar och vuxna kan dessutom nyfödda och små barn drabbas av akne. Eftersom mammans hormoner har påverkat barnets talgkörtlar under tiden det låg i magen, kan man ofta se som små plitor i ansiktet på spädbarn.

Detta är någonting helt normalt och utslagen brukar vara borta inom några månader. När små barn (upp till 6 år gamla) får akne i ansiktet finns det sällan heller något fog för oro, det brukar vara helt ofarligt.

Varför får vissa personer akne?

Det finns vetenskapliga studier som visar, att huruvida ens föräldrar har/hade akne eller ej har en viss betydelse för om man själv ska utveckla det. Ärftlighet kan med andra ord vara en av orsakerna till att barn eller tonåringar drabbas av akne.

Att denna typ av hudproblem skulle orsakas av dålig hygien eller oren hy stämmer dock inte alls. Akne är ingenting annat än en för hög produktion av talg i ett olyckligt möte med bakterier. Det finns emellertid en rad faktorer som påverkar huden negativt, och som man bör vara försiktig med om man har tendens att få finnar.

 • Dålig kosthållning: det finns idag inga bevisade samband mellan kost och akne. Det är med andra ord en myt att feta saker som choklad och pizza automatiskt skulle ge hudproblem.Vissa personer har dock en tendens att få finnar när de äter en viss typ av mat, men det är först om man irriterar dem genom att pilla och klämma som de kan utvecklas till akne.Det som ligger på tallriken hamnar ju faktiskt inte bara i munnen, utan även huden tar åt sig av matens innehåll. Är födan för fattig på viktiga näringsämnen kan detta yttra sig i en allmänt försämrad hudkvalitet.
 • Smink: vissa typer av foundations och annan kosmetika kan täppa till hudens porer och göra den fet, eller torka ut hyn i ansiktet. Obalansen som uppstår kan till viss del ge akne – detta är rätt marginellt, men kan inte helt negligeras.
 • Feta krämer, salvor och oljor: denna typ av produkter kan i likhet med makeup täppa till porerna och förvärra aknen.
 • För starka rengöringsprodukter: många som tror att akne beror på en oren hy tror också att de kan bli kvitt den med hjälp av ett flitigt tvättande.Man tvättar för ofta och överanvänder produkter som alkoholhaltiga ansiktsvatten och peelings. Detta får dock motsatt effekt – huden blir av med sina naturliga försvarsmekanismer, och tror att den måste producera ännu mer talg.För att kompensera för det fett man tvättar bort ställs alltså talgkörtlarna på högvarv, vilket sin tur resulterar i en hy som är ännu mer fet.
 • Läkemedel: kortisonbehandling är känt för att kunna orsaka akneliknande besvär. Preparaten proppar igen hudens porer vilket gör att inget talg kan flöda ut till ytan. Samma sak tycks gälla för anabola steroider. Även litium och läkemedel som innehåller brom och jod kan ge akne.
 • Arbetsmiljö: akne kan ha lättare att uppstå hos den som jobbar i en varm och fuktig miljö, eller som ofta kommer i kontakt med olja.

Hur man behandlar akne

För att undvika att göra sin akne värre finns det några gyllene regler att följa:

 • Kläm aldrig,
 • Tvätta med förnuft
 • Ha tålamod med eventuella behandlingar

Om man rör mycket vid finnarna eller klämmer dem, löper man en ökad risk att få fler finnar och fula ärr i framtiden. Detta eftersom det finns bakterier på fingrarna som kan ge inflammation.

Att vårda sin hud på lämpligt sätt är också av vikt för att hålla den i ett så gott skick som möjligt. Det räcker med att tvätta ansiktet varje morgon och kväll, och då med en ansiktstvätt speciellt anpassad för fet och finnig hy.

Vill man använda tvål bör det vara en mild sådan, med ett pH runt 6,5. Det finns också lätta, fettfria krämer och geler att applicera efteråt så att hudens fuktbalans bibehålls.

När det gäller behandling är det viktigt att inte sluta med dem för tidigt, då deras effekt sällan syns förrän efter flera veckor. Först efter 6-8 veckors användande kan man dra någon slutsats om huruvida preparatet fungerar eller inte.

Utvärtes medicin

Det finns en uppsjö av både receptfria och receptbelagda medel som är till god hjälp för de som lider av lindrig till måttlig akne. I regel ska utvärtes medel inte bara smörjas in på själva finnarna, utan över hela det hudområde som är drabbat.

Behandlingen är utformad att angripa en eller flera av de saker som spelar in under uppkomsten av akne: inflammationen i huden, bakterierna, proppbildningen i talgkörtlarnas mynning eller den ökade produktionen av talg.

Till de verksamma ämnen som aknemedel brukar innehålla hör bland annat bensoylperoxid (minskar mängden bakterier och löser upp blockeringen av talgkörtelns öppning), A-vitaminsyra (löser upp igentäppningen i talgkörtlarnas mynningar), azelainsyra (motverkar proppbildning i talgkörtlarna samt hämmar bakterietillväxt) och klindamycin (minskar mängden bakterier genom att verka antibiotiskt).

Invärtes medicin

I de flesta fall räcker det med utvärtes behandling, men har man behandlats i 3-6 månader utan någon märkbar effekt kan det tyda på att man har en akne som är resistent mot lokala behandlingar.

Då kan man ordineras läkemedel i tablettform – en form som också passar bra om man har stor risk för att få ärrbildningar eller pigmentförändringar.

Exempel på behandlingar man äter (orala behandlingar) är tetracyklin, isotretinoin, erytromycin och kortikosteroider. De flesta av dem innehåller antibiotika och kan därför medföra vissa biverkningar.

De kommer i så fall i ett tidigt stadium av behandlingen och kan utgöras av huvudvärk, torr hud, håravfall, försämrat mörkerseende med mera.

Man kan också behandlas med hormoner, ibland i form av p-piller, då de hämmar effekten av de könshormoner som i puberteten orsakar akne.

Kemisk peeling

Det finns även andra typer av behandlingar som kan användas om man av någon anledning inte vill använda de lokala och orala behandlingarna.

Ett exempel på en sådan metod är en kemisk peeling som innehåller salicylsyra och tea tree-olja, två ämnen som har peelande respektive antibakteriell effekt. En sådan peeling passar bäst för lätt till måttlig akne.

Syrabehandlingar och ljusbehandlingar

Har man måttlig akne kan syrabehandlingar med AHA-syror (alpha hydroxy acids) vara värt att prova. Då använder sig hudterapeuten av exempelvis glykol-, citron- eller mjölksyra i olika hög koncentration.

En annan variant för den som lider av akne är ljusbehandlingar, något som fått stort genomslag på senare år. Med hjälp av laserterapi, intensivt blått ljus och så kallad fotodynamisk terapi verkar dessa främst genom att bekämpa den bakterie som orsakar akne.

Det finns studier som visar att ultraviolett ljus kan minska uppkomsten av akne, och faktum är att många drabbade brukar uppleva minskade besvär under sommaren.

Svenska hudläkare brukar dock inte rekommendera den här typen av behandling, då man anser att resultaten inte är tillräckligt goda och att huden riskerar att skadas.

Produkter mot akne/finnar

Blackhead Killer Ansiktsmask mot finnar

Blackhead Killer Ansiktsmask

Blackhead Killer är ett varumärke som satsat hårt på produkter mot akne. Deras ansiktsmask är enkel att använda och tar effektivt bort orenheter och smuts.

Ta bort gropiga ärr orsakade av akne

I vissa fall kan akne lämna en mängd gropiga ärr i ansiktet. Dessa kan man få hjälp med att ta bort. Det finns både plastikkirurger och hudläkare som erbjuder borttagning av akneärr, till exempel med hjälp av så kallad dermabrasio.

Behandlingen innebär helt enkelt att huden slipas med sliptrissa eller laser, något som brukar vara väldigt effektivt. Slipning av huden kan man dock göra tidigast ett år efter att aknen har försvunnit, eftersom huden fortfarande är för känslig innan dess.

Även om akne är något helt ofarligt som brukar gå över av sig själv efter tonåren, finns det många som lider oerhört av att ha mycket finnar.

Puberteten är redan en känslig ålder i sig, där man oroar sig dels för hur den egna kroppen ska utvecklas och för vad andra tycker och tänker om en. Sällan kan en aldrig så välment kommentar om ens utseende såra så mycket som under puberteten.

Oavsett om reaktionerna från omgivningen är verkliga eller inbillade kan de i vissa fall leda till en dålig självbild, ett socialt tillbakadragande och eventuellt en depression. Utöver denna allmänna osäkerhet kan en faktor som synliga hudproblem lätt göra det hela ännu jobbigare.

Hyn krånglar och lever sitt eget liv när man helst bara vill vara som alla andra. Då är det bra att veta med sig att det alltid finns hjälp att få, både med aknen och med ens känslor inför den.

Om man ofta blir generad, blyg eller nedstämd på grund av sin akne och tycker att de produkter eller läkemedel man använder inte hjälper, då finns det anledning att uppsöka en läkare eller en hudspecialist.

Cicamed Scar, silikonbaserad ärrbehandling
Cicamed Scar, silikonbaserad ärrbehandling

Cicamed Scar är en produkt som säljs hos apotek. Den används till olika typer av ärrbehandling; brännskador, vattkoppor, akneärr, blindtarmsärr och kejsarsnitt. Produkten finns att beställa hem receptfritt från olika nätapotek som till exempel MEDS.

Produkten har utvecklats av svenska plastikkirurger och hudvårdsspecialister. Den innehåller Dimethicone, Cyclopentasiloxane, Tocopheryl Acetate och Silica. På förpackningen finns en före/efter bild. Produkten är inte listad hos FASS där vi normalt hittar beskrivna biverkningar. Tillverkaren själva skriver att personer känsliga mot silikonbaserade produkter kan uppleva biverkningar.

Nätbutiker som säljer medel mot akne

Här är exempel på några andra nätbutiker där du kan hitta ännu fler produkter som hjälper mot akne och finnar:

 • ShyToBuy – Här finns verksamma behandlingar mot akne, rekommenderade av många hudläkare. Välj bland krämer, kapslar och olika alternativ för punktbehandling.
 • Gents – Hos Gents hittar du vapen för kampen mot aknebesvären. Dermalogica, Men-u, Recipe med flera erbjuder effektiv hudvård anpassade för en manlig hy med finnar.
 • MEDS – har ett urval av produkter som behandlar akne på olika sätt.

61 Kommentarer

 1. Oskar

  Hej,jag är 18 år och har vissa problem med finnar. Framförallt i pannan och runt munnen finns dom och det stör mig mycket. Jag använder bulldogs produkter och jag undrar om dom kan hjälpa mig med mina problem? Använder face wash, moistiouriser och face scrub . Uppskattar hjälpen mycket 🙂

  • HudUpplysningen

   Hej Oskar!
   Jag förstår att finnarna är ett problem för dig. Klokt också att du tänker på vilken hudvård du använder – denna spelar nämligen stor roll för vår huds välmående. När jag tittar på just Bulldogs sortiment verkar det som att dessa produkter mest är utformade för ”normal” hud, dvs inte aknebenägen. Kanske borde du prova ett annat märkes produkter och se om du upplever någon skillnad? Din rutin med att peela bör du dock hålla fast vid, det är bra så länge den akne du har inte är av den svåraste sorten.
   Lycka till!

 2. Filip

  He, jag har finnar på rygg, axlar, lite på bröst och lite i ansiktet.
  Har använt tretalysal men det ger inte någon speciellt bra hjälp för bröst och rygg.. men det funkar också bara i en viss period för att det innehåller antibiotika..
  Jag har försökt med massor av produkter ifrån apotek, dessutom använt erymax men dessa tabletter görs inte längre. tvättar mig mycket i och med att jag tränar varje dag.
  Har du något mer tips för att få bort dessa besvärande finnar?

  • HudUpplysningen

   Hej Filip!
   Risken med att använda starka läkemedel är att huden blir uttorkad och ännu mer i obalans. Det faktum att du tvättar dig ofta ökar denna risk ännu mer. Glöm inte att återfukta huden också, stressa lagom samt äta en bra och gärna B-vitaminrik kost. Finnar är ofta ett resultat av en mer övergripande obalans i huden, snarare än en lokal ”smutsighet” som många tror.
   Har du provat att ta en paus med behandlande produkter, och istället se över din livsstil i stort enligt tipsen ovan?
   Lycka till!

 3. Filip

  Kan vara en bra idé, men har hört en del om AH-syra behandling?
  Är det något som ni skulle rekommendera? Har varit 2 gånger hos läkaren, hon berättade att jag hade en medel- svår acne och hon nämnde någonting med aha-syra?

 4. Mats lundgren

  Hej! Min son (19 år) har en del finnar (eller ser ut som finnar) i ansiktet. Mest på en sida. Han har nu varit och fått ansiktsbehandling och för att få råd om bra cremer mm. Hon sa dock att han inte har acne (eller har en acnehud som hon sa) utan att hans utslag troligtvis kan komma från tänderna, tex problem med visdomständer. Vet du om detta stämmer? att tandproblem kan ge upphov till acneliknande utslag i ansiktet?

  mvh
  Mats

  • HudUpplysningen

   Hej Mats!
   När små barn får sina nya tänder kan det hända att detta ackompanjeras av utslag i huden. Huruvida detta är fallet eller ej vad gäller din 19-årige son är dock svårt att ta ställning till per korrespondens. Om den person som behandlade din son var kvalificerad och professionell finns det ingen anledning att inte kunna lita på dennes bedömning!
   Tack för din fråga!

 5. T

  Hej jag vill hjälpa min dotter som precis har börjat få ordentliga finnar.

  Hon är bara 11 år och det är kraftiga blämmor som dyker upp (3mm). Jag har själv haft stora problem i tonåren och har det fortfarande så det finns i arvet. Har dock inte hittat någon bra hjälp. Vad tror ni om den här: Clarins Stop Imperfections Blemish Control?? Eller har ni några andra tips?? Vill så gärna hjälpa henne eftersom jag vet hur hemskt det är och hon är både yngre och har fått större än jag hade/har.

  • HudUpplysningen

   Hej!
   På dagens marknad finns en uppsjö av produkter, varav den ena lovar mer än den andra. Även om inte dyrast alltid nödvändigtvis är bäst, kan det vara en god idé att leta i de övre prisklasserna. Detta eftersom de oftast innehåller de högsta koncentrationerna av verksamma ämnen. Sedan är ett allmänt tips att satsa på hela serier av produkter, istället för ett hopplock av flera olika märken. Köp en ansiktstvätt, ansiktskräm och punktbehandling ur samma serie, och tänk på att inte övertvätta huden. Detta riskerar att torka ut den, vilket i sin tur kan bidra till ännu mer acne.
   Lycka till!

 6. Anna

  Hej jag har ett stort problem. Ja får massa finnar i pannan o de blir aldrig bra. Jag prövar olika medel hela tiden men inget hjälper :, ( ja blir galen. Tänker på det varje dag. Ibland vill jag inte gå ut ens. Jag hade p-stav nyligen men tog bort den. Ja vet inte om ja är stressad eller något men ja måste få veta hur jag ska göra. Har haft de här problemen några månader nu. Och ja blir väldigt torr i ansiktet när ja tvättar det men hyn blir väldigt fet snabbt. Funderar på o gå till läkaren om de inte blir bättre snart.. Tacksam för svar

  • HudUpplysningen

   Hej Anna!
   Om du blir torr i ansiktet när du tvättar det, och sedan får fet hy, tycker jag att du borde prova en annan produktserie. Kanske är rengöringen för tuff för din hudtyp (vilket skulle förklara den stramande känslan). Detta torkar ut hyn, vilket i sin tur får den att överproducera olja för att kompensera. Satsa på en lagom stark rengöringsprodukt, och glöm absolut inte att återfukta efteråt. Välj då en lätt och fuktrik dagkräm, gärna med mattande effekt.
   Börja så, så märker du förhoppningsvis snart skillnad!

 7. OnlyMe

  Hej, jag undrar om det finns något bra sätt att behandla finnar hemma. Har provat många olika produkter men inte sett någon stor skillnad. Jag vill gärna ha några förslag på vad man kan göra själv, utan läkemedel. Något som är lätt och inte behöver köpa i förpackning. Är tonåring och ganska blyg pga mina finnar i ansiktet, jag vågar inte riktigt berätta för mina föräldrar att jag inte är nöjd med mitt utseende.
  Snälla svara så snart som möjligt…

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Tack för din fråga. En enkel huskur du kan prova, är att lägga en liten klick tandkräm på finnen – detta torkar ut och hämmar inflammationen. Dock är det inte något som bör användas varje dag, eftersom det även riskerar att irritera och torka ut huden onödigt mycket. Det allra bästa är helt klart att låta huden vara ifred och själv läka ut finnen.
   Lycka till!

 8. Petra

  Hej!
  Jag har probelm med svarta pormaskar. Då det är många som sitter insida lår och sen lite varstans på kroppen tycker jag det är lite skämmigt att gå till en läkare.
  Jag undrar om det finns nån produkt för detta då man mest hör talas om produkter till ansiktet.
  Andra tips tar jag också gärna emot.

  • HudUpplysningen

   Hej Petra!
   Svarta pormaskar uppstår genom att talg och pigment fyller igen talgkörtelns gång, vilket visar sig som en svart liten prick. Den lilla svarta pricken är hudens eget pigment, melanin, som har oxiderat – det är alltså inte smuts som många tror. Därför finns det heller ingen anledning att skämmas, om du skulle vilja uppsöka en läkare.
   Se till att tvätta huden med en antibakteriell tvål – sådana finns att hitta på apoteket. En kroppsskrubb hjälper också till att bibehålla en ren och fin hud. Var dock noggrann med att inte övertvätta huden. Då riskerar du att torka ut den, vilket i sin tur kan bidra till ännu fler pormaskar.
   Lycka till!

 9. Linnea

  Hej!
  Jag är snart 19 år gammal och har haft finnar och problem med hyn i ansiktet i flera år. Får ofta ganska stora och många finnar. Jag använder mig nu av Exuviance produkter men det känns som om de inte hjälper samt att huden har börjat bli väldigt torr.. vet inte om jag ska börja med andra produkter, vad tycker ni?

  • HudUpplysningen

   Hej Linnea!
   Du borde absolut prova en annan produktlinje. Känns det som att huden börjar bli torr är det ett tecken på att produkterna är för starka, och inte utformade för din hudtyp. Du kan behålla någon av dem, tex ansiktsrengöringen, men byt då ut dagkrämen mot någonting som återfuktar desto mer. Trots acne behöver huden alltid rikligt med fukt!
   Tack för din fråga!

 10. adde

  Hej

  För ca 7 år sedan började jag få finnar på min ena kind men ingenting alls på den andra..
  I samma veva som dom börja komma hade jag otroliga problem med mina visdomständer på den sidan..
  Jag har gått hos hud o fick antibiotika tabletter för typ fem år sen som hjälpte efter en stund.. jag vart trött av dom så ja sluta efter kanske ett halvår.. nu har jag fått problem med en tand igen på samma sida och visst har aknen blivit värre.. när dom drog ur visdomstanden satt det en stor inflamationsäck på rötterna.. jag är snart 30år och kille o vill inte ha dessa finnar mer.. tips?

  • HudUpplysningen

   Hej Adde!
   Förutom de vanliga råden när det gäller acne (se över kost, sömn, motion och hudprodukter) finns det ännu en viktig aspekt att ha i åtanke. Främst när det, som i ditt fall, gäller finnar som uppträder på ena sidan av ansiktet; tvätta mobilen! Ja, du läste rätt. Att desinfektera sin mobil, som annars är i kontakt med både bordsytor, jackfickor och väskfack för att sedan tryckas mot ansiktshuden, kan göra stor skillnad. Undvik också att pilla på den irriterade huden, då detta riskerar ännu mer bakterietillförsel.
   Lycka till!

 11. Lisa

  Hej! Jag har haft finnar sen jag var kanske 14, är nu 17. Jag har väldigt torr hy men mycket finnar, men främst på kinderna, även en del pormaskar på kinder och näsan. Jag var provat hur mycket olika produkter som helst, just nu använder jag en ansiktsmask och ansiktstvätt från Formula 10.0.6 och ansiktsskrubb från Oliv, även dagkräm från Oliv. Men mina finnar vill inte försvinna och de är ibland också inflammerade vilket gör att det kan ta flera veckor för en finne att försvinna. Vad ska jag göra? Tack förhand!

  • HudUpplysningen

   Hej Lisa!
   Om du vet med dig att du har torr hy får du se upp så att du inte torkar ut hyn ännu mer. Detta skulle kunna leda till att hyn börjar överproducera talg, för att kompensera för fettförlusten. Se därför till att inte skrubba alltför ofta, samt att förse huden med rikligt med fukt. Har du finnar på gång kan du punktbehandla med en specialkräm.
   Se också över din livsstil: tillräckligt med sömn, motion och bra kost är viktigare än man kanske kan tro för hudens välmående.
   Lycka till!

 12. Maja Andersson

  Hej!Jag är 36 år och har haft ganska mycket finnar hela livet. När jag var 18 år fick jag Roaccutan, men det skriver man tydligen inte ut längre? Senaste 3 åren behandlas jag med receptbelagda salvan Epiduo utan några större förbättringar, det är så jobbigt och jag känner att det knäcker mig. Vad ska man göra?

  • HudUpplysningen

   Hej Maja!
   Råd nummer ett är att ta ett samtal med din hudläkare. Berätta precis det du skriver här, att det känns som om resultaten uteblir och att du mår dåligt av det. Tre år är en lång tid när det gäller läkemedel. Råd nummer två är samma som alltid när det gäller acne: ha ett helhetstänk och se över din livsstil. Kost, sömn och motion spelar stor roll för hudens välmående.
   Stort lycka till!

 13. ami

  Hej , vi har en dotter som har haft problem med acne sen hon var 4-5 år.
  Nu är hon 8 år och har fortfarande det jobbigt med sin acne.
  Vi har varit hos både husläkaren och en hudspecialist , specialisten gav oss 2 olika krämer .Differin på natten och Skinoren till dagen. Dessa krämer gör att hon blir torr och fnasig i ansiktet.
  Du kanske har något annat tips till oss, det är väldigt jobbigt för henne i så tidig ålder få problem med detta.
  Vill även säga att hon tvättar sig med produkter från Aco face Young en mousse tvättrenöring , dom rekommenderade den på apoteket.
  Vore toppen att få höra din åsikt ,vi har
  även funderat på om det kan vara en allergi biverkning , hon har i tidig ålder testat sig för vissa födoämnen som tex röda ämnen, mjölk och mjöl.
  Tack på förhand// Ami

  • HudUpplysningen

   Hej Ami!
   Det låter som att detta verkligen är ett problem för er och er dotter. Differin är ett vanligt läkemedel mot acne, Epiduo är ett annat som ofta skrivs ut. Kanske ska ni ta upp med er läkare om detta kan vara ett alternativ? Ha dock i åtanke att eftersom er dotter är såpass ung, är sannolikheten inte särskilt stor att det är hormoner som spökar. Snarare lär det vara smuts och bristande hygien som orsakar hudutslagen. Se därför till att er dotter låter bli att pilla sig i ansiktet, samt tar för vana att alltid tvätta händerna efter att ha varit utomhus, på toaletten etc.
   De rengöringsprodukter hon tvättar ansiktet med får heller inte vara för starka – kanske orsakas en del av fnasigheten av det. Kort sagt: det finns en rad faktorer att ta i beräknande i kampen mot ert barns acne.
   Stort lycka till!

 14. Stina hillerud

  Hej jag är en tjej på 14 år (lång och smal) som nu i 3 år har haft lite svårare problem med acne. Mest i pannan, runt näsan, ryggen och bröst. Jag har provat flera olika hjälpmedel mot acne ( endast milda och bra produkter) dock har ingen fungerat efter 3 månaders användning. Jag får även ibland väldigt ömma knölar som är stora/röda som lämnar efter ärr. Men för mesta dels pormaskar, och några millimeter stora finnar som nu täcker hela pannan och näsan. Jag har gett upp hoppet och skulle behöva tips om nya bra produkter och hjälp.( jag använder sällan fundation och heltäckande smink.)

  • HudUpplysningen

   Hej Stina!
   Det är bra att du sällan använder foundation, då detta tenderar att täppa till acnebenägen hy ännu mer. Vad gäller produkter behöver du lätta och fuktrika sådana, gärna specialavsedda för problemhy. På apoteket finns många bra produktserier, och där kan du dessutom få mer specifik hjälp till just din hudtyp.
   Allmänna råd annars är att tänka på kost, motion och sömn samt att undvika bakteriehärdar som mobiltelefoner och fingrar i ansiktet. Det kanske låter som smådetaljer, men faktum är att ett helhetstänk ofta ger bättre och mer långvariga resultat än en enstaka produkt kan frambringa!
   Lycka till!

 15. Coral

  Hej!

  Jag är 37 år och har haft besvär med små aёne över hela min panna, kinderna,halsen, nacken, ryggen och på bröstet. Jag har nästan aldrig haft acne/finnar på pannan och kinderna, halsen, nacken förrän nu. Under några år tidigare hade jag problem med acne på bröstet och ryggen, men det försvann av sig själv ett tag tills nu. Jag har tidigare inte behandlat besvären. Vad göra???

  • HudUpplysningen

   Hej Coral!
   Acne kan ha många olika orsaker, och ofta är det en kombination av flera. Hormoner, stress och kost kan inverka och förändra din hud. Tänk över din livsstil, om du kanske får dåligt med sömn eller äter på fel sätt. Prova i första hand med en sådan förändring – hjälper inte det finns det bra receptfria krämer som Apoteket kan hjälpa dig med.
   Lycka till!

 16. Coral

  Min man har så fin slät hy har också fått så mycket små acne på pannan. Kan det vara något vi äter, för fett mat? Äter visserligen rätt mycket popcorn, mörk choklad periodvis dagligen. Eller är vi allergiska mot något?

  Min dotter som är snart 2 år har precis fått ett litet milier/fettknyta under ögonen. tror du att det kommer att försvinna av sig självt? Hon har även eksem i handled, arm- och knäveck. Kan det bli ett permanent hudproblem för henne eller växer hon ifrån eksem sedan?
  Vi smörjer henne enligt BVC rek med Mini Derm.
  Tack på förhand!
  /Coral

  • HudUpplysningen

   Hej Coral!
   Kosten påverkar i allra högsta grad hur vår hy mår och ser ut. Exakt hur känslig den är varierar naturligtvis från person till person, precis som vilka ämnen den reagerar mot. Choklad är ju ett välkänt sådant.
   Milien borde försvinna av sig själv. Eksemen kan det vara värre med – det är bra att ni redan börjat smörja, men håller besvären i sig och/eller ökar kan det behövas kraftigare krämer. Läs gärna på vår sida om hudeksem.
   Lycka till!

 17. Freia

  Hej
  Jag har en finne eller böld eller vad man ska kalla det på sidan av låret som jag har haft i några månader nu. Det är helt klart en finne eller böld eller liknande för den har innehållit var och den blir mindre när jag använder Basiron men den vill aldrig försvinna helt. Den är ganska liten nu, några mm. Men som sagt den vill inte försvinna helt, vad ska jag göra?
  Tacksam för svar!
  / Freia

  • HudUpplysningen

   Hej Freia!
   Finnar och acne kan ofta lämna märken som tar ett bra tag på sig att försvinna. Vill du påskynda processen finns det specialanpassade krämer, oljor och behandlingar som ska kunna minska ”ärret”. Hur pass effektiva de blir beror både på produkten och på just ditt problemområdes kaliber. Men om du är mån att bli av med besvären kan det absolut vara värt ett försök!
   Lycka till!

 18. Lisa

  Hej jag började precis med clerasil den som ska rengöra huden och få bort orenheten men jag har kanske använt den i en vecka alltså varje kväll men idag når jag vaknade hade jag 3 jätte stora finnar på hakan (sär jag alltid har mina finnar) kan det va så att min hud inte är van eller varför får jag finnar? /12 åring tjej

  • HudUpplysningen

   Hej Lisa!
   Det är tyvärr inte alltid så lätt som att man köper en hudvårdsserie, och sedan blir huden som via ett mirakel helt perfekt. Din hy kan behöva en period för att vänja sig vid den nya produkten, så man ska alltid avvakta ett tag alltmedan man använder den regelbundet. Sedan kan det också vara så att just denna rengöring är lite för stark för din hudtyp. Då kan du reagera genom att få blossande utslag, eller en ökad talgproduktion med finnar som följd.
   Ge dock som sagt produkten en chans, men ser du ingen bättring alls efter ca en månad kan det vara värt att inse fakta och byta till en annan.
   Lycka till!

 19. Frida

  Hejsan!

  Jag åt roaccoutan för ca 4-5 år sen, hade stora bilder framförallt på hakan och massa små finnar i pannan.

  Har sen dess inte haft en ända finne! Fram till för några månader sen!

  Börjar ca lite drygt en vecka innan mens, får jätte oljig hy och massa små finnar dyker upp i panna, kinder och runt näsan.

  Jag är livrädd att det ska börja igen! Jag vet i te vilken typ av rengöring och ansiktskräm jag ska använda. Tvättar hyn dagligen med bara vatten och när jag använder smink blir det tvål.

  Använder en ansiktskräm från hälsokost som heter A-creme!

  Jag blir väldigt stram i ansiktet efter tvätt och tar jag inte kräm så blir jag oljig!

  Tacksam för svar!

  Mvh Frida Engström

  • HudUpplysningen

   Hej Frida!
   Självklart är du rädd att drabbas av akne igen. Det gäller att se över din situation så snart det går, så det är bra att du har skrivit hit! För det första: kasta tvålen. Den torkar ut din hy, som för att kompensera börjar överproducera talg. Därför blir du både stram och oljig i ansiktet. Införskaffa en specialutformad ansiktstvätt, som skonsamt bevarar den rätta fuktbalansen men ändå rengör grundligt. För det andra: tänk på viktiga livsstilsfaktorer som sömn, motion, kost och stress. Samtliga kan påverka din hy i negativ riktning, om en obalans råder.
   Lycka till!

 20. Howdy! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to look it over.
  I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting
  this to my followers! Superb blog and outstanding design.

  • HudUpplysningen

   Thank you, your feedback is very valuable to us. Have a nice day!

 21. Sofia

  Hej!
  Jag har aldrig haft problem med finnar men förra vintern började det dyka upp, i ansiktet men mest på bröstet och ryggen. Under sommaren försvann alla finnar och problemet var borta men nu till hösten har de dykt upp igen och de försvinner inte. Jag använder peeling, aco acnegel, smörjer in huden varje dag och visibly clear 2 in 1. Vet inte vad jag ska göra skäms och vill inte ha på mig urringade tröjor, vad ska jag göra?

  • HudUpplysningen

   Hej Sofia!
   Tack för din fråga! Vad tråkigt att du har problem med acne – detta är ju något vanligt men blir inte roligare av att veta det. Det är också vanligt att acne förbättras av värme, som du beskriver. Det låter dock som att den behandling du kör med nu, riskerar att vara lite väl ”hardcore” för din hud. Visserligen brukar rengöring, peeling och acnegel rekommenderas, men upplever du ingen förbättring kan det vara så att huden bara irriteras ytterligare av dessa produkter. Hur ogärna du än vill höra detta – prova att låta huden vila ett litet tag. Ta en vecka utan några som helst produkter, och kombinera detta med ett helhetstänk där du ser över faktorer som kost, sömn och motion. Efter denna lilla ”detox” kan du sedan börja med produkter igen, men kanske inledningsvis bara med rengöring och acnegel. Peeling kan ibland faktiskt förvärra symptomen. Testa detta, och återkom gärna med hur det har gått!

 22. Fanny

  Hej! Jag satte i en pstav efter en tragisk abort i april och nu äter jag sedan två månader tillbaka cymbalta för Mano depressiv och även gifter mig om en månad. Jag har nu fått stor jätte härliga finnar på hakan oftast i samband med mens kanske vad vet jag. Har haft mens nu i en månad typ! Spelar allt de här någon roll? Jag vill inte se övermsminkad ut på mitt bröllop helst och jag inte en plita i övrig ansiktet! Vad är de som händer?!?! Maila gärna svar också! 🙂
  Tack på förhand!

  • HudUpplysningen

   Hej Fanny!
   Först och främst: jag beklagar verkligen det tråkiga som hänt dig. Sedan, angående dina finnar… Kanske kan det i ditt fall handla om att relativisera. Försök att se nyktert på din situation och väg för- och nackdelar: kanske kan det vara värt att ha ett par finnar i ansiktet på ditt bröllop, om det är priset att betala för att kunna ta din medicin? Vänd på situationen, hur lycklig hade du känt dig på din egen bröllopsfest utan dina antidepressiva? Visst är det trist att hormoner och läkemedel kan ge biverkningar i form av acne, men samtidigt – du har haft lyckan att träffa din livspartner och han/hon bryr sig antagligen minst av alla om hur många finnar du har i ansiktet. En bra concealer, en täckande foundation och ett lätt puder ska inte heller underskattas – du måste inte se ”översminkad” ut för den sakens skull! Kosta på dig ett besök hos en makeupartist inför den stora dagen om du är osäker på tekniken, men i vilket fall så löser det sig och spelar inte så stor roll som du nog kanske tänker just nu.
   Stort lycka till!

 23. Therése

  Hej, jag är 29 år gammal och har aldrig haft problem med acne. Jag har alltid fått utlåtandet torr/känslig hy vid hudanalyser och använt produkter därefter som har fungerat. För några månader sen började jag dock få som kluster med röda prickar/knottror på olika ställer i ansiktet, pannan, hakan, tinningen osv och nu på senare tid även smärtsamma finnar, oftast flera stycken i rad (en läker och så kommer nästa på nästan samma ställe). Vad som karaktäriserar både knottrorna och finnarna är att de bryter ut på ett ställe i taget och inte på två områden samtidigt. Jag har sedan lång tid tillbaka använt rengöring och ansiktsvatten för känslig hy samt ögonkräm och ansiktskräm för normal/torr hy. Efter att knottrorna uppstod blev jag rekommenderad en mild ”varje dag peeling” som bildar ett skum och som inte innehåller några gryn, den ger mig fin hy på det stora hela (blir len och får lyster) men knottrorna och finnarna kommer fortfarande på samma områden jag har beskrivit ovan. Fick även tipset att använda mig av en så kallad booster som ska hjälpa huden att förnya sig och stävja mina problem vilket jag inte upplever att den gör. Kan det istället vara så att peelingen och boostern är för starka i kombination? Alla produkter kommer från Dermalogica.

  • HudUpplysningen

   Hej Therése!
   Vad tråkigt att du har såna problem med din hy. Precis som du själv säger kan det vara så att peeling plus booster blir lite i starkaste laget för din hy, framför allt som den är av torr/känslig typ. Prova att ge hyn en kortare ”detox”, där du bara använder milda och så naturliga som möjligt produkter (rengöringsmjölk istället för gel, alkoholfritt ansiktsvatten etc), och ta det lugnt med peelingen. Boostern kan du låta vila under denna period. Se hur det artar sig, och börja sedan ev långsamt att prova med boostern igen. Peelingen behöver du inte använda varje dag, även om namnet så antyder. Se också till att tillföra en del fett till hyn, ev i form av en naturlig olja, och inte bara fukt.
   Lycka till!

 24. Lizette

  Hej, jag är en 14 årig tjej som har stort problem med akne. Det är blandning mellan jätte jätte små finnar över stort sett hela pannan + jätte stora bölder mittimellan ögonbrynen och lite utspritt i pannan. Har även runt munnen/hakan och runt näsan men nästan inget på kinderna. Andvänder en tvätt och en fuktgivande kräm eftersom jag har väldigt torr hud. Har jätte mycket ärr och är jätte röd och det verkar aldrig gå bort även hur mycket tålamod jag har. Kan inte heller andvända uttorkande produkter eftersom då flagnar hela pannan och kan knappt ta bort den flagnande huden eftersom då går finnarna sönder. Vill bara ta bort alla ärr och finnar. Andvänder foundation, vet att det inte är bra men andvänder hellre det än att gå runt och se ut som jag gör..

  • HudUpplysningen

   Hej Lizette!
   Akne är ofta ett stort problem för den som har det, och kan lika ofta ha en rad olika orsaker. Bra att du använder fuktkräm, se bara till så att denna inte är för fet för din hy så att den täpper till! En annan produkt som kan vara bra är mineralsmink – det är täckande men låter ändå din hy andas, vilket den behöver i nuläget.
   Tänk på om du har en bra balans gällande kost, sömn,stress och motion. Ett under- eller överskott på något håll kan ge problem med hyn.
   Sist men inte minst ska du inte vara rädd för att fråga en hudläkare om råd. Ev kan du få utskrivet ett preparat mot just dina problem, och ofta ger problemen åtminstone delvis med sig då.
   Lycka till!!!

 25. ismira

  Hej!
  Jag är en sextonårig som har haft finnar i 2 år och jag känner att det bara blir värre för varje månad. Jag är väldigt rädd för att få grov acne! Finnarna sitter på haka kinder och panna. På pannan är dom väldigt små men det finns mins 40st. Finnarna på kinderna är mindre i antar men större och är mer i huden. Jag är väldigt röd på panna + mella ögonbrynen, kinderna och hakan. Jag har inga ffinnar eller röd hud på sidorna av kinderna. Jag har slutat använda fondation. Nu använder jag endast löst matt puder för att täcka det röda och min oljiga hud. Jag har testat väldigt mpnga produkter och just nu använder jag La Roche-Posay (effacular)+(duo). Jag ser ingen skillnad och tänkte testa neutrogenas rengöring, återfuktare och ansiktsvatten. Är det en bra ide? Vad tycker ni jag borde använda för produkter? Jag tränar väldigt mycket och öter väldigt mycket choklad varje dag (ej överviktig) men bör jag sluta äta chokmad för hudens skull? Jag har även massa finnar på rygg och bröst som jag vill bli av med.

  • HudUpplysningen

   Hej Ismira!
   Tack för din fråga. Det låter som en bra idé att prova Neutrogenas serie – ge det tillräckligt med tid innan du drar några slutsatser om ifall det funkar eller ej. Viktigt är att du använder fukt, och inte tvättar för mycket då det torkar ut huden. En specialanpassad punktmarkör är också bra – i gel- eller stiftform. Du kan också söka vård hos en hudläkare, så att du kan få utskrivet någon form av läkemedel mot acne.
   Choklad behöver inte påverka hur din hy mår, detta är individuellt, men kosten har mkt stor betydelse. Tänk över så att du äter balanserat, sover lagom och stressar måttligt.
   Stort lycka till!

 26. Robin Karlsson

  Hej! Är en kille på 21 år och har i övrigt aldrig haft problem med min hy. Men det började att jag fick svår acne förra året, sedan försvann den, och nu har den kommit tillbaka igen. Jag brukar använda basidem och någon form av fasescrub, Men jag tycker att det är extremt svårt att gå till apoteket och chansa på vad man ska köpa. för cirka 4 Månader sedan började jag träna styrketräning, och jag började få mer finnar och sedan acne med tiden jag tränade, och det ska tilläggas att jag tar kosttillskott efter träningarna, kan det vara en sån sak som täpper igen talgköttlarna? Ska man kompletterna med kanske någon form utav vitamin b5?

  • HudUpplysningen

   Hej Robin! Tack för din fråga. Det låter som att du använder bra produkter för din hy, men kanske tvättar du lite för ofta? Basiderm och scrub i kombo kan lätt bli lite väl tufft för din hy, och torka ut den – vilket i sin tur leder till mer talg och acne. När träning ger acne är det ofta pga svett och bakterier, så var noggrann med att ha en ren handduk att torka av dig med och skölj av ansiktet efteråt. B-vitamin kan vara bra, men prova först och främst att fokusera på din kost så att den är balanserad i sig.
   Lycka till!!!

 27. Emma

  Hej! Jag är en tjej på snart 18 år som i flera år har kämpat med finnar i panna och ibland på hakan.. Nyligen för några dagar sedan när jag vaknade på morgonen hade jag något i pannan som såg ut som röda utslag, det var inte finnar men det hade lika gärna kunnat vara det. Vad kan det vara?

  Min hy blir ofta i slutet av dagen när jag kommer hem fet och oljig, (använder smink) och det är något som stör mig i vardagen.. Huden i pannan känns nästan lite knottrig. Använder just nu serie från Nivea, och funderar på att prova Clarins eller något från Apoteket. Börjar bli galen snart och funderar på att boka tid hos läkare.. Tacksam för svar!

  • HudUpplysningen

   Hej Emma!
   Tråkigt att du har såna bekymmer med din hy. Det låter som att din hy reagerar mot något – om det sedan är kost, stress, sömnbrist eller någon produkt är svårt att svara på. Se till att skaffa en serie produkter som är anpassad till din hudtyp. Ju ”snällare” desto bättre. Använd sparsamt med smink, tvätta bort det noggrant. Se över din balans kost-sömn-motion. Om inget av detta hjälper kan du fundera på om du bör kontakta en hudläkare.
   Lycka till!

 28. Lizette

  Hej, jag är en 14 årig tjej som har det väldigt jobbigt med självförtroendet mestadels pågrund av min acne, jag vet inte riktigt om det är acne eller bara vanliga finnar och pormaskar men jag hatar dem och jag vill få bort dem ur mitt liv. Jag hade som mindre väldigt många finnar i pannan och mellan ögonbrynen men det gick bort för typ ett års sen. Det hoppade då ner till runt munnen, hakan, under näsan och vid käkbenen. Jag har fortfarande lite finnar på pannan och mellan ögonbrynen men stör mig inte så mycket på dem då dem inte är så stora dock är jag fortfarande röd mellan ögonbrynen fast det inte finns några finnar där. Några små är men detr liksom som en parti med rött. Sen har jag hur mycket finnar och pormaskar som helst vid munnen. Dem är röda mellanstora och allmänt störande då jag bara vill krypa ner i ett hål och aldrig komma upp igen. Har använt Mario Badescus Drying Lotion och det blev bättre allt eftersom tiden gick men sen för några dagar sen så råkade jag tappa burken så den gick sönder och har inte råd att köpa en ny. I alla fall så bröt mina finnar ut något galet och jag skäms så enormt mycket nu att bara visa mig i skolan.

  • HudUpplysningen

   Hej Lizette!
   Vad tråkigt att du har besvär med acne. Det finns många bra acnemedel på apoteket, som är lika bra och mycket billigare än den du hade. Skaffa ett sådant, men framför allt: tänk över så att du äter rätt, sover och rör på dig i lagom mängd. Kroppens allmänna välmående är A och O för hyn! Pilla inte i ansiktet, och kläm inga finnar. Tvätta ditt örngott ofta och använd sparsamt med smink. Försök också att i dina tankar avdramatisera hela grejen – förmodligen finns det ingen som bryr sig om dina finnar ens hälften så mycket som du.
   Varmt lycka till!

 29. A.et

  Hej,

  Jag led av ganska severe akne för flera år sedan, jag gick till en hudläkare som skrev ut skinoren till mig men det hjälpte inte, utav denna läkare fick jag tips om en jätte duktig hudläkare som hon kände, han satte mig på Roaccutan, och differin samt Diane p-piller inom några månader försvann allt min hy var felfri, jag åt vanlig mat precis som jag gjorde innan… efter något år så började det smått komma tillbaka, då gick jag tillbaka och sa att jag vill gå på roaccutan igen, jag vet att vissa kan få sideffekter av detta men det fick aldrig jag. När jag slutade med behandlingen av roaccutan så rekommenderade han mig att fortsätta med p-pillerna för att stabilisera hormonen och det hjälpte. men sen ca 8-9 månader sedan slutade jag med de eftersom vi vill bli gravida, nu får jag finnar lite ibland under munnen och några få vid sidan näsan. Använder Basiron benzylperoxide 5% och ansiktstvål samt kräm utav samma märke. sen äter jag Zink som även innehåller koppar (Picolante, Gluconate, Methionine) du kan välja en av de, de är lika bra allihopa för aknebenägen hy.

  Jag har testat ALLT från dyra märken till billiga.

  En jätte jätte bra hemsida som jag vet har hjälp väldigt många med akneproblem är acne.org, det har en special hudvård format för aknebenägen hy, det är en ansiktetvål, krämen benzylperoxide (OBS detta är en kräm som man får succesivt börja med) och en ansiktekräm som vissa blandar ut med en olja de kan köpa till för de upplever att huden torkar ut väldigt mycket.

  Roaccutan räddade iaf min hy utan några sideffekter, jag såg att någon skrev om att man inte kan få de längre. Jag har fått de och jag vet folk som har fått de utskriva senast 2014.

  Lycka till med er hy.

  Och ja det stämmer det de flesta säger, din kost har mycket med saken att göra också, ät mkt antioxidanter, grönt m.m

  A helathy skin comes within 🙂

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Tack för dina tips och råd, förhoppningsvis kan de hjälpa någon i en liknande situation.
   Ha det bra och fortsätt ta väl hand om din hy!

 30. L

  Hej!

  Jag har aldrig haft problem med acne, har haft lite oren hud i tonåren men inget mer. Nu sen typ 2 månader tillbaka har jag fått väldigt mycket blemmor/pormaskar på ena kinden. Hur kommer det sig att jag bara har fått på ena kinden? Jag hade länge använt mig utav samma rengöringsprodukt, men har nu bytt till en serie från apoteket. Hur länge bör man använda en produkt innan man bör se resultat? Jag har också använt mig utav basiron på enstaka finnar som blossat ut, kan man använda det på större partier med blemmor och pormaskar?

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Det kan ha hormonella orsaker, så är det ofta med acne, men också saker som mobiltelefoner och örngott kan bidra till orenheter i hyn. Generellt gäller att en produkt behöver ett tag på sig för att verka, exakt hur länge går inte att säga men man får ha lite tålamod. Glöm inte att ösa på med fukt också, eftersom acneprodukter kan vara ganska uttorkande! Även kosten har stor betydelse för hyns balans.
   Tack för din fråga!

 31. Emma

  Hej!

  Jag är 18 år gammal och har vanligtvis fått allvarligt med finnar överallt i ansiktet då temperaturen sjunker på hösten. Eftersom det inte hände förra året trodde jag att min hormonbalans hade jämnat ut sig eller någonting dylikt men tyvärr verkar det som om problemet är tillbaka.

  För några år sedan gick jag till en hudläkare som gav mig medicin och sade även att jag hade väldigt torr hud (pga brist på pengar kan jag tyvärr inte besöka henne igen). Har därför använt fuktighetskräm avsett för torr hud som absorberats snabbt och inte varit sådär jättetjockt. Förutom det använder jag en foam cleanser avsett för torr hud.

  Fråga: I och med att min hud får en massa finnar då luften blir torrare… betyder det att min hud blir extra torr eller fetare? Jag har förstått att jag borde ändra min fuktighetskräm till något för mer normal (?) hud? Eller? Dock är jag rädd att jag täpper till porerna om jag använder en fetare hudkräm.

  Tror även att stress + att jag varit förkyld gör situationen värre. Skulle vara väldigt tacksam om jag fick ett svar förrän jag förvandlas till en tomat 🙂

 32. Vera

  Hej!

  Jag är 19 år och har aldrig haft besvär med akne eller dålig hy innan. Jag hade lite finnar i 14-15-årsåldern men inte så att jag störde mig speciellt på det. Har ätit p-piller från att jag var 14år till 18år då jag hade ett uppehåll i ca ett år. I september detta året satte jag in hormonspiralen Jaydess. Ändå sedan jag slutade med p-piller, och speciellt sedan jag satte in hormonspiralen har jag börjat få mycket sämre hud än vad jag någonsin haft. Jag tror att det har med de olika preventivmedeln och hormonerna att göra.. Jag har testat allt i flera månader nu; sminkar mig inte alls lika ofta och inte heller lika mycket (+ med bättre produkter), tvättat ansiktet med ansiktstvätt både morgon och kväll, samt smörjer in huden med acos oljefria ansikskräm och punktbehandlar finnarna. Eftersom jag aldrig haft dessa besvären innan så har jag svårt att veta vad jag mer kan göra. Jag vet inte ens vad för slags hudtyp jag har, ingen av fet/normal/torr hud stämmer in, jag har snarare en blandning av alla. Finnarna dyker främst upp på kinderna, och är väldigt svåra att få bort. Det är som röda små blåsor, alltså inga finnar man kan klämma. Det är som sagt mest på kinderna, men även kring och på näsan, lite i pannan och tinningarna, samt lite på hakan och käkarna. Vad ska jag göra? Orkar inte ha sådan hud längre, speciellt inte när jag nu är 19år och aldrig haft det tidigare. Har mycket sämre självförtroende på grund av detta.

Lämna ett svar

18 − 4 =