Råd och tips för din hud

Milier

Milier är små inkapslade knutor i huden bestående av talg och syns som vita cystor i det yttersta hudlagret. Det skiljer sig från akne genom att de inte har någon poröppning.

Vanliga områden på huden där milier kan uppkomma är under ögonen, på ögonlocken eller i T-zonen. Gemensamt för dessa områden är att de ofta brukar bli lite oljiga.

Varför får man milier?

Talg är något som helt naturligt bildas i huden och produktionen kan variera med ålder, kön, säsong med mera. Talg hjälper huden att hålla fukt och en orsak bakom ökad talgproduktion kan vara att huden är för torr.

I tonåren är talgproduktion extra påtaglig och det är kroppens hormonduschar i puberteten som ligger bakom. Därför kan man ofta se akne men också såna här milier uppstå hos tonåring.

Det gäller att ge huden de bästa förutsättningarna för att ha en bra fuktbalans. Felaktigt användande av vissa hudprodukter kan leda till rubbad balans och då kan milier dyka upp på huden.

Kan man behandla milier själv hemma?

Det bästa med alla hudåkommor är att jobba förebyggande. Om du använder ögoncreme bör du se över vilken sort du har och kanske välja en som inte är så fet. Det finns lättare ögoncremer som funkar bättre på känslig hud.

För många döda hudceller kan göra att risken för miliebildning ökar och därför kan exfoliering på hudområdena vara en förebyggande åtgärd.

Om du nu redan har fått milier och vill bli av med de, börja absolut inte klämma de själv! Det finns ingen poröppning så det går helt enkelt inte att klämma ut talgöverskottet. Risken för irriterad och inflammerad hud är påtaglig och kan förvärra hela situationen.

Det finns hudsalonger som har behandlingar för milier och där jobbar en utbildad dermatolog med sterila verktyg och nålar för att tömma talget.

Finns det olika typer av milia?

Man kan dela in milia i olika typer beroende på när de uppstår och hur de ser ut. Det finns till exempel milia hos bebis (neonatal milia) som är så vanligt som upptill 40-50% och som försvinner av sig självt inom några veckor efter födseln.

Primär milia är små cystor som kan uppstå hos både vuxna och barn. Det är den vi beskrivit mestadels här på sidan.

Sekundär milia (traumatisk milia) kan uppstå som följd av en skada på huden som brännskada från solen eller hudreaktion på grund av allergener.