Råd och tips för din hud

Hudsvamp

Svampinfektion är en åkomma som kan drabba vilken del av huden som helst. De svampar som kan orsaka infektion i huden är trådsvampar (dermatofyter med ett annat ord) och jästsvampar (Malassezia och Candida). De sistnämnda finns normalt på huden, men har man en känslig hud kan de orsaka utslag.

Malassezia kan hos vissa personer ge mjälleksem eller utslag på bröstkorgen. Besvär med jästsvampen Candida kan snarare medföra infektion, t.ex. vid diabetes då immunförsvaret är nedsatt. Trådsvampar kan smitta via både människor och djur.

Husdjur kan överföra smitta, om de själva är drabbade av en svampinfektion och man kelar med dem. Bland det vanligaste är dock att smittan sker indirekt från miljöer som gynnar svamparna och som de trivs i. Ett exempel på en sådan miljö är simhallar och duschrum – där är det varmt och fuktigt, precis som hudsvamparna vill ha det.

En svampinfektion gör att sporer bildas, och när huden flagnar av kommer flagorna att innehålla dessa sporer. Har man då en hud vars motståndskraftighet inte är den bästa, kan sporerna orsaka en ny svampinfektion när de kommer i kontakt med huden. Så är fallet vid fotsvamp: huden mellan och under tårna infekteras av små trådsvampar som kan finnas bland annat på golvet där man går.

Fotsvamp mellan tårna är vanligast, men den kan också spridas därifrån upp på fotryggen. Mer än halva Sveriges befolkning lär drabbas av fotsvamp någon gång under sitt liv, så vanlig är åkomman. Eftersom sim- och gymnastikanläggningar utgör så pass gynnsamma förhållanden för tillväxt av svamp, så löper personer som idrottar mycket större risk än andra att få fotsvamp.

Såhär undviker du fotsvamp

För att undvika att smittas, följ gärna dessa goda råd:

  • Använd badskor när du vistas på simhallar och badhus
  • Låna inte handdukar och strumpor av andra
  • Bär bomullsstrumpor, byt dem varje dag och tvätta i 60 grader
  • Tvätta fötterna varje morgon och torka ordentligt mellan tårna
  • Lufta fötterna så ofta du har möjlighet

Hudsvamp har ett karakteristiskt sätt att växa på: inifrån och utåt i form av en cirkel. Huden i det drabbade området blir uppluckrad, sprucken och irriterad, varpå den typiska röda fläcken kallad ringorm uppstår. Just ringorm är en diagnos som ibland tenderar att ställas lite för fort – både psoriasis och eksem har likartade symptom och är avsevärt vanligare.

Utöver dem finns det flera andra hudsjukdomar som kan misstolkas som svamp. Infektioner i huden som orsakats av trådsvamp ger ofta symptom som börjar mellan tårna och därefter sprids mot resten av huden på såväl fötter som händer. Infektioner orsakade av Candida är vanligast i munhålan, i hudveck och hos kvinnor även i underlivet.

Symptomen på Malassezia skiljer sig åt beroende på vilken ålder patienten har: är det en vuxen person kan jästsvampen ge mjälleksem i hårbotten, ögonbryn och näsvinklar. Är den drabbade en ung vuxen fås snarare färgade fläckar på bröstet eller på ryggen, ett fenomen som kallas pityriasis versicolor. En person med blek hud får mörka utslag, medan en person med mörkare hudton får ljusare utslag.

Diagnostisera svampinfektion

För att ställa diagnosen svampinfektion använder man sig av odling eller mikroskopi när det gäller trådsvamp, och utseendet på utslagen när det gäller jästsvamp. Visar det sig att det är en jästsvampinfektion bör man kontrollera om nedsatt immunförsvar är orsaken, vilket kan vara fallet vid t.ex. diabetes.

Behandla hudsvamp

Behandlingen mot hudsvamp består ofta av receptfria utvärtes preparat emot utslagen, i form av kräm eller gel. Vissa former kräver dock receptbelagda invärtes läkemedel, detta gäller vid både nagelsvamp och hårbottensvamp.

Nagelsvamp på tårna brukar vara svår att behandla, och ett år efter påbörjad behandling finns ofta hälften kvar. Även pityriasis versicolor är väldigt svårbehandlat, men efter några år brukar fläckarna spontanläka.

Allmänt för hudsvamp kan sägas att man ofta kan få utslagen att försvinna på kort sikt, men att de många gånger kommer tillbaka. Detta på grund av att de egentliga bakomliggande orsakerna inte alltid är så lätta att göra någonting åt.

Lämna ett svar

4 × fyra =