Råd och tips för din hud

Rynkor och åldrad hud

Även om vi förnyar vår hud ganska ofta är det skillnad på en bebis hud och en åldrad hud. Framförallt är det rynkor som många brukar oroa sig över och vill motverka.

Det bästa är att vara ute i god tid om man vill stoppa rynkor från att dyka upp. Ta hand om din hud och din kropp i tidiga år så kommer rynkorna inte att bli lika påtagliga.

Det är viktigt att ha dagliga hudvårdsrutiner och att leva ett sunt liv och inte utsätta huden för stora påfrestningar som sliter på hudcellerna. Men även om du gör allt du kan kommer det säkert förr eller senare dyka upp några åldersrynkor i ansiktet, mellan brösten eller på andra delar av kroppen.

Rynkor runt öga

Bromsa hudens åldringsprocess

I denna specialartikel har vi samlat de bästa tipsen för varje åldersgrupp; hur man bäst tar hand om sin hy för att den ska se ungdomlig och fin ut så länge som möjligt.

Vad man först och främst bör se till är att följa de råd som gäller generellt för ett bra förebyggande arbete. Bara för att mamma eller mormor fått rynkor tidigt och i stor mängd, så betyder inte det nödvändigtvis att det kommer hända en själv.

Visst har ens genetiska uppsättning ett finger med i spelet, men arv betyder långt ifrån allt. Det allra bästa förebyggande jobbet gör man genom att följa nedanstående goda råd.

Använd solskydd

Var alltid noggrann med att använda solskydd. Året runt, både i regn och i solsken. Solens UV-ljus är en av de största bovarna i dramat när det gäller hudens åldrande, och strålarna tar sig genom både moln och fönsterrutor. Med andra ord, se till att använda en dagkräm med en inbyggd solskyddsfaktor. Den bör alltid ligga på minst 15, men självklart vara högre under vår och sommar.

Visst är solen bra för oss på många sätt, men ett överdrivet solande kan orsaka större skador på huden än vad många tror. Man bör därför följa de rekommendationer som gäller angående att vistas i solljus: för en oskyddad hud räcker det med 10 minuter per dag. Sommartid ska man också undvika solen när den är som starkast, vilket är mitt på dagen mellan klockan 11 och 15.

Återfukta huden

Snåla inte med fukt! Att varje dag använda fuktgivande dagkräm och nattkräm, samt eventuella komplement i form av serum, ansiktssprayer och masker, är A och O om man vill mota rynk-Olle i grind.

En hög nivå av fukt håller huden smidig och mjuk, och minskar samtidigt risken för torrhetsrynkor.

Fukt behöver inte bara tillföras i form av hudvårdsprodukter – att dricka mycket vatten är minst lika viktigt. Frukt och grönsaker är rika på vätska och ger därför även de ett fukttillskott som huden mår bra av.

Vill man återfukta med alla möjliga medel finns det även ett antal kosttillskott som är speciellt utformade för att verka ”törstsläckande” för hyn.

Lär känna din hud

Sist men inte minst är det viktigt att man lär känna sin hud, så att man vet vad just den behöver och mår bra av. På så vis riskerar man inte att använda fel typ av produkter, som ens hy kanske inte kan ta till sig.

För att ta reda på vad man har för hudtyp kan man gå tillväga på lite olika sätt. Antingen satsar man på en professionell analys, som kan utföras av en hudvårdsterapeut på salong eller i en skönhetsaffär. Även personalen på apoteket brukar vara kunniga i ämnet.

Papperstestet för att ta reda på din hudtyp

Man kan också testa sig fram i hemmet. Då börjar man med att göra huden ordentligt ren, den får gärna tvättas två gånger. Man ska inte smörja in huden, utan vänta ett par timmar innan en bit hushållspapper trycks lätt emot huden.

Utifrån hur papperet ser ut, och hur huden känns, kan man sedan dra slutsatser om vilken hudtyp man har. Blir papperet fläckigt har man fet hy, men blandhy om bara vissa delar av ansiktet ger avtryck.

Om huden stramar och ser glansig ut, men papperet förblir rent så har man torr hy. Blir papperet ytterst lite fläckigt har man normal hy. Vilken hudtyp man har bör sedan få avgöra vilka hudvårdsprodukter som ska få stå i badrumsskåpet.

Anti-age tips för huden vid olika åldrar

Det tål att upprepas: för att ge sin hy bästa möjliga förutsättningar till långvarig ungdomlighet, ska man alltså vara noggrann med solskydd, återfuktning och rätt typ av produkter. Utöver detta finns det massor av speciella anti age-produkter att sätta in, allt eftersom man stiger i ålder.

Dessa produkter kan ha god effekt och ge synbara resultat, men det gäller att använda dem kontinuerligt och inte ge upp efter några veckor.

Vilken typ av anti age-vård man ska satsa på beror lite på vilken ålder man har eller närmar sig. Därför har vi gjort en sammanfattande guide, med tips på de bästa produkterna för respektive åldersgrupp.

30-årsåldern

Oftast är det när man befinner sig i 30-årsåldern, som man börjar upptäcka de första små tecknen till åldersförändringar. Små fina linjer och veck kan dyka upp, som ett kvitto på oförsiktigt solande eller en stressfylld livsstil.

Dessutom är det nu som kroppens naturliga försvar mot fria radikaler börjar sakta ned. Med andra ord är det viktigt att de hudvårdsprodukter man använder innehåller mycket antioxidanter.

En mild rengöringscrème, som inte skadar hudens yta men ändå effektivt gör rent, är ett viktigt komplement för att övrig hudvård ska komma till sin rätt.

Det är också bra att skrubba huden med jämna mellanrum, cirka 1-2 gånger i veckan. Detta exfolierar ansiktet från döda hudceller vilket ger en hälsosam lyster.

40-årsåldern

Många gånger är det i denna ålder som livet ”peakar”: man har ofta fullt upp med både karriär och privatliv. Det är också nu som de första små pigmentförändringarna kan visa sig – och ju tidigare man börjar behandla dem, desto större chans att få dem under kontroll.

Har man misskött sin hud, genom solande eller annat, är serum och/eller krämer rika på antioxidanter att rekommendera. Både vitamin A och vitamin C är värda att hålla utkik efter, samt ingredienser som lykopen eller grönt te.

I den dagliga hudvårdsrutinen får det också gärna finnas produkter med en uppstramande effekt. Om tempot i vardagen är hektiskt kan det få konsekvenser som en störd sömn, vilket i sin tur kan ge trötthetstecken kring ögonpartiet.

Puffighet, mörka ringar och påsar motverkar man bäst med en anti age ögonkräm.

50-årsåldern

När man passerar 50-strecket är det plötsligt mycket som händer med hyn. Hormonbalanserna förändras i och med övergångsåldern, vilket kan yttra sig i att hyn börjar kännas tunn och skör.

De produkter man ska satsa på bör innehålla mycket närande och skyddande ingredienser – bland annat sojaproteiner har visat sig passa bra just vid klimakterieförändringar.

Krämerna bör också innehålla skydd och ha en utjämnande verkan på hudens struktur. Utöver det hormonella börjar även cellförnyelsen att gå långsammare.

Därför bör man investera i en bra peelingprodukt, och använda den regelbundet. Framför allt enzympeelingar hjälper bra mot en grådaskig hudton, men vill man ha ännu mer synbara resultat är ett hett tips att prova kemisk peeling på salong.

Dock är det otroligt viktigt att den som utför behandlingen är kunnig och professionell, så att de syror som används är rätt anpassade efter ens hudtyp.

60-årsåldern

Nu är det dags att lägga mest energi på näringstillförseln till hyn. De krämer man använder ska innehålla massor av nyttiga ingredienser, och får gärna vara ganska rejäla i konsistensen.

Snarare en rik crème än en lätt lotion, med andra ord. Man bör också vara fortsatt noggrann med att tillföra huden fukt på olika sätt. Är man nyfiken finns det idag en kur där hyaluronsyra sprutas in i ansiktet – något som har en utfyllande och utjämnande effekt utan att ändra på ansiktets naturliga drag.

Självklart är det viktigt att ta väl hand om huden i ansiktet, men man får inte heller glömma bort dekolletaget. Huden på hals och bröst blir nämligen lätt tunn och slapp, så även här får man gå loss med näringsrika och solskyddande produkter.

I såväl ansikte som dekolletage kan applicerandet med fördel kombineras med massage, då detta bidrar till välbehövligt ökad cirkulation i huden.

Rekommenderade anti age-produkter

Beroende på vilken livsstil man håller, tenderar ålderstecken i hyn att dyka upp olika tidigt. I och med dagens höga tempo sker detta därför runt 30-årsåldern.

Nu blir det plötsligt extra viktigt att se över vilka produkter man använder, och hur man sköter om sin kropp. Här tipsar HudUpplysningen om effektiv hjälp på traven:

Clarins Multi-Active Day Cream

beautyplanet anti-age multi clarins
Clarins Multi-Active Day Cream

Clarins kända dagkräm passar kvinnor i de hektiska åren kring 30-strecket, då den skyddar huden mot daglig stress. Föroreningar och fria radikaler hålls stångna, precis som uppkomsten av fina linjer. Crèmen balanserar växlingar i temperatur och håller rätt fuktnivå i huden.

The Solution™ Beauty Collagen av Oslo Skin Lab

The Solution™ Beauty Collagen av Oslo Skin Lab
The Solution™ Beauty Collagen av Oslo Skin Lab

The Solution™ Beauty Collagen är en produkt från Oslo Skin Lab. Det är ett pulver man blandar med valfri dryck eller mat. Pulvret innehåller hydrolyserat kollagen, hydrolyserat till aminosyror (peptider). Har visat sig bidra till att öka hudens elasticitet samt jämna ut huden och ge mindre rynkor.

Butiker som säljer anti age-produkter på nätet

Här är exempel på några andra nätbutiker där du kan hitta ännu fler kroppsoljor:

 • Yves-Rocher – Säljer både dagkrämer, nattkrämer och ögonkrämer som har samma syfte: att reducera de skadliga effekterna av stress och föroreningar.
 • Lyko – Här finns ett antal produkter med uppgift att skydda och stärka din hy. Märkena är bland annat Yvonne Ryding och Olay.
 • Gents – Även aktiva män ligger i riskzonen för fina linjer och rynkor. Vill du som man, bevara din ungdomliga hy så länge som möjligt är det hos Gents du ska leta.

25 Kommentarer

 1. 28-åringen

  Hej! Jag är 28. När måste man börja tänka på det här med att vårda sin hy för att förebygga rynkor? Är det redan från unga år eller först när man börjar se rynkorna när man blir äldre? Jag har inga rynkor nu, måste jag i alla fall tänka på detta redan?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Arbetet med att hålla sin hud i trim börjar redan i unga år. Åldrandet kan bromsas mycket om man är noga med att ta hand om sin hy, återfukta, använda solkräm etc. Är du noga med detta genom livet dröjer det oftast länge innan rynkorna börjar titta fram och man för börja tänka på att ta till specialkrämer som anti-rynkkrämer. Lycka till!

 2. Christina

  Hej!
  Jag är en 32-årig tjej som har fått djupa rynkor mellan brösten. Har inte problem med rynkor annars, men mår ganska dåligt över mitt numera osnygga dekolletage. Finns det något jag kan göra åt detta? Mvh Christina

  • HudUpplysningen

   Hej Christina!
   Mycket riktigt glömmer vi ofta bort att behandla dekolletaget, även om detta är ett område som gärna drabbas av rynkighet. Undvik heta duschar på bröstet, då dessa kan ha en uttorkande effekt. Investera i en specialanpassad rynkkräm, som du applicerar med masserande, cirkulerande rörelser. Utöver detta finns det uppstramande rörelser du kan göra – sök på internet så hittar du massor. Med allt detta sagt – rynkor är en naturlig del i åldrandeprocessen och kan aldrig helt undvikas!
   Lycka till!

 3. Hej

  Christina, det finns hjälp att få.

  Mvh,
  André

 4. Sasha

  Hej!
  Jag MÅSTE få svar på dessa frågor,då jag tycket det är en djungel därute av anti-age serum.
  Hur stor skillnad är det på effektiviteten i ett serum som innehåller retinol och ett som innehåller pro-retinol?
  Undrar också vilka ”ingridienser” som gör att vissa serum inte går in i huden?
  Mvh Sasha

  • HudUpplysningen

   Hej Sasha!
   Retinol är den renaste formen av A-vitamin, som är känt för att synbart reducera uppkomsten av rynkor. Pro-Retinol är mindre aktivt än Retinol, och penetrerar inte huden riktigt lika bra.
   Produkter som innehåller mycket olja eller silikon, kan ha svårt att helt absorberas av hyn. Fråga gärna i butiken så att du får prova litegrann av produkten innan du slår till!
   Lycka till!

 5. Amanda

  Hej
  Är 20 år och började med exuviance på inrådan av en hudterapeut, dessa har viss antiageing effekt, är det för tidigt för mig? Från första början sökte jag mig till hudkliniken för att jag hade mycket akne.
  Jag har nämligen hört att om man börjar för tidigt ger det motsatt effekt.

  • HudUpplysningen

   Hej Amanda!
   Tack för din fråga. Du behöver inte oroa dig – huden kommer inte att ”vänja sig” så att eventuella anti age-produkter sedan inte blir verksamma. Dock kommer din hy inte att ta till sig ämnena på samma vis eftersom krämerna förmodligen är utformade för en mer mogen hy. Du kan absolut fortsätta med Exuviance-serien om du fått den rekommenderad, men du bör också ha i åtanke att anti age-produkter ofta är ganska starka. På en acnebenägen hy kan det vara lite riskabelt att använda för starka produkter, då dessa skulle kunna reta hyn ytterligare… Men ge dem en chans, och se hur effekten blir på just dig.
   Lycka till!

 6. Maja

  Hej,

  Som många andra 😉
  Vad ska jag köpa för ögonkräm som ger fukt, och motverkar ”fina” rynkor under ögonen, sminket fastnar i rynkorna och jag närmar mig nu 30 års åldern.
  Tacksam för din hjälp

  • HudUpplysningen

   Hej Maja!
   På Apoteket har de en ögonkräm i en rosa liten tub, ”Aco Face Plus”, som är lätt och går fint in i huden.
   Lycka till!

 7. Frida

  Hej, borde man använda nattcreme om man är 18år eller ska man använda dagcreme på natten också? eller ska man inte använda någon creme alls under natten?

  • HudUpplysningen

   Hej Frida!
   Du kan absolut använda nattkräm även om du är 18 år. En dagkräm nattetid funkar också bra, men fördelen med en kräm som är utformad för natten är att den innehåller extra aktiva ingredienser som hyn lättare tar till sig då. Med tanke på din unga ålder kan du leta efter en lite lättare nattkräm som framför allt ger massor av fukt – de tyngre antiage-krämerna kan du spara till om några år!
   Tack för din fråga!

 8. Sarah

  Hej! jag är 20 år och vill gärna förebygga rynkor så maximalt som det går. Jag håller just nu på att leta efter någon dag/natt kräm som funkar bra till min ålder, har tidigare haft ester lauder global anti aging men jag vill nu ha en ester lauder kräm som BARA innehåller FUKT och är lämplig för min ålder. Har du några tips?

  • HudUpplysningen

   Hej Sarah!
   Tack för din fråga. Det är viktigt att inte börja med anti age-krämer för tidigt, eftersom dessa kan vara för tunga och tuffa för en yngre hy. Därför är det bra att som du satsa på fukt i 20-årsåldern. Mitt tips är att gå till Apoteket och botanisera – där finns mängder av ”basic” krämer (men också roliga och nya sådana!) som tillför huden mycket fukt. Fråga gärna den kunniga personalen om du är osäker på din hudtyp.
   Lycka till!

 9. Sarah

  — Bör jag också använda en ögonkräm för fukt? isåfall vilken

  • HudUpplysningen

   En ögonkräm är jättebra att börja tidigt med, för att minimera de fina linjer som bildas i det området. Välj då en lätt och fuktgivande variant istället för en fetare, som lätt kan ge upphov till milier.

 10. Sarah

  Just nu använder jag ren argan olja som ögonkräm under natten, kan jag fortsätta med det? Mvh Sarah

  • HudUpplysningen

   Hej igen!
   En olja kan lätt bli för tungt och mastigt för den tunna huden kring ögonen, så jag skulle inte rekommendera det. Arganolja är dock jättebra för övriga ansiktet och dekolletaget.
   Tack för dina frågor!

 11. Sarah

  Hej! är 24 karats guldkräm / diamantkräm bra för ansiktet? isåfall för vilken åldersgrupp?
  TACK

  • HudUpplysningen

   Hej Sarah!
   Absolut, dessa krämer tillför både anti age-effekt och omedelbar lyster. De är oftast utformade för en lite mer mogen och torr hy, från ca 40 år och uppåt.
   Tack för din fråga!

 12. 17 år

  Hej! Är 17 år och har rynkor under ögonen som jag gärna vill bli av med! Har du nåt tips på hur eller någon bra kräm som kan släta ut dom?

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Tack för din fråga. Det finns många bra ögonkrämer, men i din ålder är det lite tidigt att börja med anti age-produkter. Satsa istället på en bra fuktgivande ögonkräm, och massera in den med lätta tryck. Tänk också på att om du ofta rynkar pannan eller kisar, vilket ju kan ge rynkor i området, så kanske du behöver glasögon?
   Stort lycka till!

 13. Marianna

  Hej,
  Jag är 25 åring tjej, har upptäckt första rynkor I t-zone överst näsan,detta tror jag fått eftersom har dåligt syn och under sömmaren brukar aldrig använt solglasögön, har två mycket ofina och verkligen synliga linjer, vet inte vilket produkt skall jag använda exakt på detta fokuserade zonen. Har kolat på massa ögön kräm men svårt att välja. Har tänkt på Exuviance Vespera Serum 30ml, går det att använda på ögön ?

  • HudUpplysningen

   Hej Marianna!
   Att rynka pannan och kisa kan absolut bidra till rynkor, något som förstås också är en naturlig följd av hudens åldrande. Vill du hjälpa hyn på traven med bra cremer så är det dels en bra fuktkräm och en ögonkräm du behöver. Serumet kan vara bra till T-zonen, men till ögonområdet kan det bli lite väl starkt! Satsa därför på en vanlig fuktgivande ögonkräm där, så kan du stegra till anti age-produkter när du har åldern inne.
   Lycka till!

Lämna ett svar

1 × tre =