Råd och tips för din hud

Bra oljor för huden

En typ av skönhetsprodukt som fått ett ordentligt uppsving de senaste åren är oljan. Olja finns i en mängd olika utformningar och är sedan länge kända för sina välgörande egenskaper.

Med den senaste tidens hajp har skönhetsmarknaden fullkomligt exploderat av nya produkter, där oljor av olika slag utgör huvudingredienserna. Vi börjar med att gå igen om vilken slags olja passar bäst till vad?

Mineralolja

Mineralolja är den slags olja som finns i de flesta sorters krämer. Den utvinns ur råolja, och brukar i innehållsförteckningen gå under namnet ”paraffinum liquidum”. Huruvida mineralolja borde få finnas i hudprodukter eller ej har det rått heta debatter om den senaste tiden.

Den allt mer växande massa som förespråkar naturlig hudvård har tagit ställning mot mineralolja. De menar att oljan täpper till porerna, och att den är något man absolut inte bör mata sin hud med.

Å andra sidan finns det en hel del hudläkare som hävdar att mineralolja är en naturprodukt som är snäll mot huden, och som dessutom sällan brukar orsaka några allergiska reaktioner.

Mineralolja är dessutom billig och kan inte härskna – tänk på vaselin till exempel, som ju är mineralolja i fast form. Vilken sida man väljer att ansluta sig till i frågan ”för eller mot mineralolja”, är helt upp till var och en.

Växtolja

En vegetabilisk olja har vanligtvis egenskaper som tar hand om och är snäll mot huden, på ett helt naturligt sätt. Den är rik på näring, bland annat vitaminer som stimulerar hudens cellförnyelse vilket i sin tur ger en otrolig lyster.

Ofta hittar man både vitamin A och vitamin E, som är två antioxidanter som kämpar mot oönskade fria radikaler i huden. Utöver detta har den en konserverande effekt, och gör att oljan inte härsknar så fort.

Växtoljor brukar anges med sitt latinska namn, ett faktum som kanske speglar dess långa historia. Människan har använt växtoljor i sin hudvård i flera hundra år. Den senaste stjärnan på oljehimlen är arganoljan, som man nu hittar i var och varannan hudvårdsprodukt.

Det är en olja som pressas ur en nordafrikansk nöt – ofta produceras den av kvinnor i Marocko. En nackdel med denna olja är att den, i likhet med de flesta andra vegetabiliska varianterna, kan kosta en slant.

Förutom arganolja hör mandelolja, olivolja och sheasmör till de mest populära växtoljorna när det gäller hudvård.

Silikonolja

En silikonolja innehåller, till skillnad från till exempel en vegetabilisk olja, inte några hudvårdande ämnen i sig. Man använder ändå flitigt denna typ av olja i många krämer, på grund av att den ger dem ett bra ”glid”.

Den färdiga produkten ger en fin och lyxig känsla på huden, som upplevs som len och silkig. Silikonoljor är inte tunga och feta utan väldigt lätta till sin konsistens. De har ofta en mjukgörande effekt och hjälper till att skydda huden mot uttorkning.

Om man vill veta huruvida en viss hudvårdsprodukt innehåller silikonolja eller ej, kan man bland annat leta efter beteckningarna dimethicone och cyklomethicone. Denna slags olja brukar nämligen ofta sluta på –”thicone”.

Olika typer av hudoljor

Olika oljor används alltså för olika syften, här kan du läsa mer om några vanliga hudoljor.

2 Kommentarer

  1. Eva-Britt

    Var köper man dessa oljor?

Lämna ett svar

4 × ett =