Råd och tips för din hud

Fet hy

t-zon ansikte

Ett väldigt vanligt problem, speciellt bland unga, är fet hy. Man har en blank och oljig hy med tendens till pormaskar och akne. Detta yttrar sig framför allt i den så kallade T-zonen, som precis som namnet antyder är ett T-format område i ansiktet.

Zonen innefattar panna, näsa och haka – delar som kan ha lätt att bli feta även hos en ”normal” hudtyp (men som i så fall kallas för blandhy). Fet hy orsakas av en kemisk obalans i kroppen, som gör att talgkörtlarna producerar mer fett än de egentligen behöver.

Detta fett skyddar huden och gör faktiskt att den inte åldras lika snabbt som exempelvis en torr hy, utan håller sig slät och smidig längre. Detta är dock knappast till någon tröst för den tonåring som lider av sin blanka panna.

Vad många gör fel är att tro att de kan tvätta bort fettet, och därför börjar rengöra ansiktet alltför ofta och med alltför starka produkter. Detta har tyvärr bara motsatt effekt – huden börjar försöka kompensera för bristen på fett och tillverka ännu mer talg, vilket i sin tur leder till en ännu fetare hy.

Det handlar alltså inte om att man har en oren eller dåligt skött hy, utan bara om att kroppens egna produktionen av talg är högre än normalt.

Produkter som hjälper mot fet hy

Så vad ska man då använda för produkter för att sköta en fet hy på bästa sätt? För det första ska man se till att rengöra huden på en lagom nivå: två gånger per dag, varken mer eller mindre. Den produkt man använder bör vara mild och skonsam för att inte torka ut, och gärna innehålla mjölksyra som verkar antibakteriellt och fettlösande.

Det finns också olika rengöringsoljor som man inte ska vara rädd för att prova – fett löser ju fett. Ett ansiktsvatten med sammandragande effekt kompletterar rengöringen och efterlämnar en fräsch känsla, men det får inte innehålla alkohol då det verkar uttorkande. Man kan dessutom gärna använda en peeling då och då för att få bort döda hudceller och överflödigt fett, men även detta måste ske med måtta.

För det andra bör man se över vilken typ av dagkräm man använder. Är det en fet kräm eller salva bör man genast förpassa den till soporna, eftersom en sådan lätt täpper till porerna och bara gör saken värre. Samma sak gäller för vaselin och produkter som innehåller paraffin.

Istället ska man satsa på en fettfri gel eller lätt kräm med fuktgivande egenskaper. Det finns mängder av produkter som är speciellt anpassade för fet hy. Många av dem innehåller aloe vera som har en lugnande och återfuktande verkan, och dessutom motverkar akne. Andra har små partiklar i sig som både absorberar överflödigt fett och ger en matt finish på huden.

Gemensamt för de flesta produkter för fet hud är att de har låg fetthalt, hög fukthalt och inte täpper till porerna. Någon gång i veckan kan man, utöver denna dagliga hudvårdsrutin, använda en ansiktsmask speciellt sammansatt för fet hy. En sådan innehåller ofta kaolinlera, som absorberar fett och gör förstorade porer mindre. Citrus, rosmarin och jordgubbar är exempel på andra ingredienser som har en sammandragande effekt på hyn.

Lika viktigt som att använda rätt typ av produkter är det också att se till att man äter rätt. Man bör äta en varierad kost för att få i sig alla olika vitaminer och näringsämnen. Brister av olika slag, framför allt på B-vitamin, misstänks kunna orsaka fet hy.

Omega 3, som finns i bland annat fet fisk, har positiva effekter på hyn så detta kan man gärna äta lite extra av. Sist men inte minst gäller de allmänna råden för en god hudkvalitet: stressa lagom, peta inte på hyn och se till att motionera regelbundet för att öka blodcirkulationen.

Rekommenderade produkter för fet hy

Visst har den fetare hy faktiskt en stor fördel: den blir normalt rynkig senare än andra hudtyper. Detta är å andra sidan sällan någon tröst för den som dagligen drabbas av glansig panna och näsa! Som tur är finns det bra produkter på marknaden, specialanpassade för fet hy.

Ultra Matt Fuktgivande Dagcrème

Yves Rocher Sebo Vegetal
Yves Rocher Sebo Vegetal

Detta är en kräm för dig som har fet eller kombinerad hy, och lätt blir glansig i ansiktet. Huden får en kontinuerlig tillförsel av fukt, även i miljöer med värme, föroreningar och annan yttre påverkan. Talgproduktionen kontrolleras utan att porerna täpps till, vilket ger en matt finish.

Fler produkter som hjälper mot fet hy

Fet hud är vanligt förekommande och det finns därför också många andra produkter än de vi rekommenderat ovan. Här kan du leta själv:

 • Lyko – Lyko har produkter som hjälper den fetare hyn att återfuktas och fräschas upp, samtidigt som den stärks på djupet. Pris: från 125 kr.

16 Kommentarer

 1. lissy

  Bör man undvika att tvätta fet hy med tvål överhuvudtaget?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Det är absolut okej att rengöra sin hy med tvål och även andra rengöringsprodukter, vad som är viktigt att tänka på att man inte använder för starka produkter och inte rengör för ofta, det är då man sätter fart på talgproduktionen.

 2. Linnéa

  Jag har väldigt glansig och oljig hy och använder produkter för detta – som tyvärr inte biter på min hy!
  Just nu ser min rutin ut såhär morgon/kväll:
  1) Facial wash (som en cleansing gel)
  2) Ansiktsvatten
  3) Fuktgörande kräm.
  Allt detta är från neutrogenas blackhead-eliminating serie.

  Är detta bra eller bör man skippa något av stegen? Bör jag byta märke?
  Jag får ofta inte finnar utan svarta pormaskar och vita pormaskar under huden som knappt går att klämma!

  • HudUpplysningen

   Hej Linnéa!
   Du kan prova att skippa ansiktsvattnet för en tid – det finns nämligen en risk att denna produktserie blir för stark för din hy och torkar ut den. Då försöker huden att kompensera genom att dra igång sin fettproduktion på högvarv, vilket såklart tar sig uttryck i glansig och oljig hy. Komplettera gärna med en intensivt fuktgörande (men ändå inte alltför ”rik”) ansiktmask då och då!
   Lycka till!

 3. emma

  Hej!
  Jättebra text, men skulle vara jättetacksam om ni kunde svara på detta så jag kan få lite råd!
  Jag är 14 år och vill såklart ha så fin hy som möjligt, jag är blank i hela ansiktet även om det är mest i T-zonen. Jag har bara svarta pormaskar på näsan. Jag har oftast runt 3 stora finnar och 2 små på en gång.
  Jag andvänder produkter från Formula 10.0.6 just nu.
  1. Tvättar med Best face forward vilket är en rengörande löddrande gel.
  2. Ansiktsvattnet So totally clen
  3. Hudkrämen Totally shine free.
  * 2 gånger i veckan andvänder jag deras Deep Down detox mask och 2 gånger i veckan scrubbar jag.
  * Mot mina pormaskar andvänder jag ”plåster” på näsan emellanåt och någon gel mot finnar som dyker upp.

  Är detta en bra rutin? Har inte gjort det sålänge så kan inte själv svara på det, et ni något om dessa produkter och om detta är något som passar min hud osv?

  Tack!

  • emma

   Funderar på att även bara testa att andvända ACO face young serien vilket bara består av en rengörning, toner och kräm.

   Några tips?

   • HudUpplysningen

    Detta kan fungera precis lika bra, men samma råd som tidigare gäller: var uppmärksam så att din hy får tillräckligt med fukt, och ta det lilla lugna med scrubbandet. Tack för dina frågor!

  • HudUpplysningen

   Hej Emma!
   Detta låter som en bra rutin – se bara till så att du inte torkar ut din hy alltför mycket. Två gånger peeling i veckan kan vara lite väl mycket, men detta är naturligtvis individuellt. Prova att lägga till en fuktmask varannan gång – så kan din hy suga till sig ett välbehövligt fukttillskott. Det bästa är såklart att prova din nya rutin ett tag och se hur huden reagerar.
   Lycka till!

 4. Johanna

  Hej.
  Jag är 26 år och har problem med min hy i pannan som är väldigt fet.känner mej ofta väldigt torr runt munnen.
  Nu använder jag babor som rengöring och biotherm (normal) som ansikts kräm.
  Vad skulle du ge för förslag på produkter som jag borde använda?
  Mvh
  Johanna

  • HudUpplysningen

   Hej Johanna!
   Ett bra tips, som kanske inte så många känner till, är att man utan problem kan kombinera olika hudvårds- och rengöringsprodukter. Eftersom du tycks ha kombinerad hy (både fet och torr) tror jag att det skulle kunna vara något för dig. Satsa på en tunnare, mer fuktgivande kräm (gärna i gelform) till panna och T-zon, och rengör då och då med en lermask på samma område. Till hyn kring mun och kinder, där man ofta har tendens att bli torr, passar det bättre med en rikare kräm eller rentav en olja. Djupt närande masker och serum fungerar fint till samma torra hy.
   Experimentera lite och lycka till!

 5. Emma

  Hej!
  Jag är 20 år, har väldigt fet hy och har massa små knotter! Fick det när jag fyllde 18 och har fortfarande inte lyckats göra någonting åt det. Har prövat massa olika produkter, just nu använder jag:
  Rengöring från Exuviance och nattkräm från Exuviance. Sedan brukar jag använda Forever 21 Aloe vera msm gel. Brukar använda scrubb och ansiktsmask 1 gång i veckan också. Gör jag något fel? För det blir inte bättre. Har du några tips på bra produkter som kan få bort knottret? Annars om du vet något bra märke. Har hört massa bra om naturliga produkter just så funderar på det och helst inte så dyra för har redan spenderat massor med pengar på olika som inte fungerat.

  • HudUpplysningen

   Hej Emma!
   Vad tråkigt att höra att du har problem med din hy. Dock finns det såklart flera saker du kan prova för att få den på rätt köl igen! Det låter som att dina hudvårdsprodukter är lämpliga och genomtänkta, åtminstone om det verkligen är så att du har fet hy. Ibland kan användandet av dessa slags produkter nämligen ”skapa” en fet och oljig hy, genom att helt enkelt torka ut huden som då kompenserar genom att börja överproducera talg. Det kan vara värt att låta din hy vila en kortare period, och se om den blir bättre. Använd en mild rengöring, och ev ett lätt fuktgivande serum. Tänk även över vad du använder för slags makeup – är det en tjock foundation som täpper till dina porer kan ju felet mycket väl ligga där. Prova istället mineralmakeup, som låter huden andas. Sist men inte minst, det tål att upprepas: sömn, kost och motion i en bra balans är A och O för din hys välmående!
   Lycka till!

 6. Hanna

  Har du något tips på en produkt som hjälper mot hy som är fet under men torr på ytan? Matta fuktighetskrämer som den du rekommenderar ovan är ju helt värdelösa för den hudtypen. Jag vill ha mycket fukt, glansighet och lyster på ytan, men utan att pormaskarna blir större eller leder till finnar undertill.

  • HudUpplysningen

   Hej Hanna!
   Det låter som om du snarare behöver kombinera flera olika produkter. En matt kräm kan mycket riktigt bli för torr för din hudtyp. Satsa istället på en svalkande skön fuktkräm som ”bara” ska ge fukt, utan att vara utformad för problemhy. Till natten kan du ta en lite rikare kräm, eller varför inte en olja? Ansiktsmasker är också att rekommendera, med jämna mellanrum.
   Lycka till!

 7. Ida

  Hej!
  Jag är 13 år och blir oljig/glansig i pannan. Min rutin är:
  1. Rengör ansiktet med best face forward från formula 10.0.6
  2. Ansiktsvatten från Nivea för normal skin
  3. Acnemedel från ACO
  4. Nordic Moisture Match (normal to combination skin) från Garnier.

  Är den bra?
  Jag får finnar på hakan, pannan och vid överläppen. Jag gör denna rutin endast på kvällen. Några tips? 🙂

  • HudUpplysningen

   Hej Ida!
   Det låter som en bra rutin, men var försiktig med acnemedlet! Det bör bara appliceras på faktiska finnar, inte över hela huden. På morgonen kan du också rengöra men då enbart med ansiktsvattnet. Se till att tillföra fukt och fett via kosten, och någon ansiktsmask då och då. Stressa också lagom, det kan ha stor effekt på hyns välmående.
   Lycka till!

Lämna ett svar

tretton − 4 =