Råd och tips för din hud

Knottror i huden

En hud full av knottror kan bero på en mängd olika saker. Det beror bland annat på var någonstans de sitter, när de uppstår och hur de ser ut. En allergisk reaktion, temperaturförändringar och hudsjukdom är exempel på faktorer som kan ge symptom i form av knottror. Här kan du lära dig mer om olika sorters hudknottror, samt hur de kan behandlas.


Innehåll i artikeln


Knottror i pannan

Små knottror i pannan kan vara oerhört irriterande, kanske framför allt eftersom de syns ganska tydligt. En del löser problemet genom att gå till frisören och be om en lång lugg, men denna ”quick fix” kan faktiskt också få motsatt effekt.

Håret ligger tätt mot huden i pannan och tenderar att göra den fet, vilket snarare kan öka mängden knottror.

Andra vanliga orsaker till plitor i pannan är att man använder fel produkter för sin hudtyp. Kanske är de för starka eller för feta. Kosmetika, som foundation och puder, kan också irritera eller täppa till och då åstadkomma en ojämn hudyta.

Det kan bero på överkänslighet mot vissa kosmetiska produkter eller läkemedel. Om det är en allergisk reaktion kan man testa genom att ta antihistamin, vilket finns receptfritt på apotek.

Produkter som kan hjälpa en att få bukt med knottrorna får gärna innehålla saker som tea tree-olja och aloe vera, som har antiseptisk och lugnande verkan.

Man kan också prova att göra sin egen mjukgörande ansiktsmask genom att smeta på honung i ansiktet och låta verka i 15 minuter.

Om du har ihållande besvär med knottror eller utslag i pannan som ömmar och är ärrbildande bör du söka vård.

När det plötsligt framträder knottror i pannan är det oftast som en reaktion på något. Det kan vara på grund av stress, reaktion på något i kosten eller att du bytt till en ny produkt för din hudvårdsrutin. Tänk igenom hur de senaste dagarna varit och om du kan komma härleda knottrorna i pannan till något.

Knottror på armarna

Knottror på armarna brukar vara röda till färgen, ibland med en vit topp. Den bakomliggande orsaken kan vara keratosis pilaris, eller apelsinskalssjukan som den också kallas.

Det innebär att när huden ska förnyas, täpper de gamla hudcellerna till hårsäckarnas utförsgångar så att en liten fjällig plugg bildas. Sjukdomen är vare sig farlig eller smittsam, och kan förutom överarmarna även drabba låren eller kinderna.

Det finns receptbelagda läkemedel att prova, som dock ofta ger rodnad och hetta i huden. Eftersom det inte är nödvändigt att ta medicin får man med andra ord överväga om man tycker att det är värt det.

Många tycker istället att en mjukgörande kräm med karbamid räcker gott, samt ibland en skrubb med pimpsten.

Knottror under ögonen

Ibland kan det uppstå små vita knottror under ögonen. Dessa kallas för milier, och är små cystor i det yttersta hudlagret. Milierna kan tas bort hos en hudläkare eller hudterapeut, men det finns saker att prova hemma.

Man kan prova att massera de små knottrorna dagligen – en metod som tar lång tid, men kan ha effekt. Jojobaolja är också något som fungerat för vissa.

Man vet inte helt säkert varför man får milier, men de kan orsakas av feta krämer. Ett gott råd är alltså att investera i en lätt ögoncrème eller ögongel, som absorberas snabbt av den tunna huden under ögonen.

30 Kommentarer

 1. Elisabeth

  Om man inte gör något alls åt dessa knottror, försvinner de av sig själva då efter ett tag?

  • HudUpplysningen

   Chanserna är goda för det, men samtidigt beror detta till stor del på vad det är för slags knottror. Är knottrorna ett resultat av en allergisk reaktion, temperaturförändringar eller en hudsjukdom, behöver man förstås få bukt med den bakomliggande orsaken först.

 2. Emmeli

  Hej, har besökt acnespecialisten pga mina knottror. Mest i pannan samt runt näsan. Nu börjar dom även komma upp lite överallt i ansiktet. Enligt tjejjen på acnes. Så är det inga porer eller finnar mer som ”hudknölar” hon tyckte jag skulle vända mig till en laserklinik för att få bort dom. För det finns inget att klämma ut ur dom. Vad är det jag har?!? Får panik har haft det i jätte många år nu :(((( vet ej vart jag ska vända mig

  Vänligen Em

  • HudUpplysningen

   Hej Emmeli!
   Det låter som om det du lider av skulle kunna vara något eksemartat, även om det såklart är svårt att säga utan att se knottrorna i fråga. Tänk över vad du använder för produkter: kanske är de för många/för starka för din hudtyp? Prova en ”produktdetox” där du enbart använder en mjukgörande kräm, och inga kraftfulla antirynkkrämer eller tuffa acnegeler. Detta skulle kunna hjälpa dig – med andra ord värt ett försök!
   Lycka till!

 3. Jennifer

  Hej!
  Jag solade för två dagar sedan och igår upptäckte jag att jag fått hhudfärgade små knottror i ansiktet, på halsen, magen och övre armarna. Kan det vara någonting som orsakats av solen? Vad gör jag åt dessa för att få bort dem så snabbt som möjligt?
  Tack på förhand!

  • HudUpplysningen

   Hej Jennifer!
   Det låter som om du kan ha fått så kallad poikilodermi, som det kallas när solskadad hud bildar små hudfärgade knottror. Denna typ av pigmentförändring är mycket vanlig. Det bästa du kan göra är att vara mer försiktig med solen hädanefter: skydda dig ordentligt och undvik solen mellan 11 och 15, då den är som starkast.
   Tack för din fråga!

 4. Sofia

  Hej!
  Jag har sedan ca 2 år tillbaka fått små vita eller genomskinliga knottror på huden. De flesta sitter på ena sidan av halsen, några sitter på andra sidan av halsen och en sitter i armvecket. De försvinner aldrig utan har bara blivit fler och fler och sitter kvar på samma ställen. Det gör ont om man drar i dem. De är kanske 20 styck till antalet. De är små utskott på några m.m. Annars kliar de inte eller stör mig inte. Vad kan detta vara för något? Tacksam för svar!

  • HudUpplysningen

   Hej Sofia!
   Det låter som om det du har skulle kunna vara milier. Milier består av talg som är inkapslad i bindväven, dvs deras poröppning är täckt av tunn hud. Prova att regelbundet massera huden lokalt med jojobaolja, det kan funka. Annars kan en hudterapeut hjälp dig med att få bort milierna.
   Lycka till!

 5. Annika

  Hej, jag har upptäckt att jag har väldigt många små knottror under ögonen och undrar vad det är, jag tycker dock inte de liknar sk. milier eftersom mina är mindre och undrar vad det annars kan vara.

  • HudUpplysningen

   Hej Annika!
   Om knottrorna inte är milier kan det vara någon form av små utslag – har du tex vistats mycket i solen nyligen? Prova att byta ut dina produkter till ögonområdet mot något lättare, alternativt skippa dem helt. Var också noggrann med att sminka av dig varje kväll.
   Lycka till!

 6. Neila

  Hej!
  Jag har både finnar och knottror. Men mest knottror. Eftersom jag har både finnar och dessa knottror, så tycker jag att min acne ser mycket värre ut.Jag undrar om dessa knottror kommer till p.g.a mina finnar. Har dock väldigt få finnar men. Vad kan dem bero på? Har endast knottror i pannan. Och hur får jag bort dom?
  Tacksam för svar! ♥

  • HudUpplysningen

   Hej Neila!
   Knottror och finnar bildas ofta då du tvättar huden för ihärdigt, eller använder produkter som täpper till. I båda fallen är det talgkörtlarna som kommer i obalans. Satsa på att försöka lugna ned din hy och hitta dess balans – tvätta rent på kvällen men nöj dig med toner på morgonen, peela 1-2 ggr/v, och använd lätta fuktgivande cremer. Tänk också på att kost, sömn och stress spelar stor roll för acne och dylikt.
   Lycka till!

 7. Mimi

  Jag har fått fullt med små ljusa prickar innanför överläppen och några på själva läppen. Vad är detta och hur får jag bort detta? Skall tilläggas att jag gjort Restylane och Perlane manga ggr. Men de sager att det absolut inte har med sticken att göra?!

  • HudUpplysningen

   Hej Mimi!
   Det låter som om din hy blivit irriterad och nu reagerar genom att bilda de små prickarna. Detta kan absolut ha att göra med de behandlingar du nämner. Det kan också vara små blåsor i stil med afte, som har drabbat dig. Om besvären inte går över av sig självt inom ett par veckor kan det vara en god idé att visa upp dem för en läkare.
   Lycka till!

 8. Nico

  Hej jag har fått uppsvullnader/knottor på halsen och runt käkpartiet,har försökt klämma dessa men inget kommer ur… då har jag gått till steg 2, vålda med pincett, visa får jag upp och då kan jag ibland få ut en liten genomskinlig förhårdnad, dock så gäller inte detta alla knottror, först trodde jag det var talgkörtlar som hade blivit irriterade vid rakning, men enligt en hudläkare var det inåtväxta hårstrån, vilket jag inte alls tycker stämmer då jag pillat upp en del av dessa knottror och inte fått ut varken vätska eller hårstrå. knottrorna kliar inte eller så, men dom stör mig vilket resulterar i att pilla vilket resulterar i ÄRR. Kanske vet du vad dessa knottror kan vara, Har länkat en bild på min hals. Mvh Nico P.s kan ta fler bilder om du så önskar

  • HudUpplysningen

   Hej Nico!
   Tack för din fråga. Det låter som att du fått någon form av utslag pga känslig/irriterad hud. Använder du starka produkter i området (t.ex. parfym eller deodorant) är steg ett att upphöra med dem. Det kan också vara någon form av reaktion mot ett annat ämne i din närmiljö. Generellt gäller förstås också att försöka låta bli att pilla, då det är genom att vila som huden får en chans att återhämta sig! Hjälper inte detta kan du prova med någon form av lätt hydrokortisonkräm, men använd med försiktighet och i samråd med din hudläkare.
   Lycka till!

 9. Erika

  Hej!
  Jag har senaste veckorna upptäckt knottror på pannan,sidorna av näsan samt käckpartiet/mun. Jag använder bara ekologiska snälla produkter i ansiktet och sminket har jag haft samma i nåra år så känns konstigt om jag ska reagera på det nu.
  Har dock försökt äta renare och detoxa. Kan det vara orsaken?
  Mvh

  • HudUpplysningen

   Hej Erika!
   Detox och ”cleansing” brukar snarare bidra till en klarare och friskare hy, så tveksamt om det är orsaken. Ett viktigt tips är att se över sina sminkprodukter då och då – om något är gammalt eller ofta får kontakt med dina fingrar, så kan bakterier lätt samlas där. Tänk också på att rengöra mobilen, och byta örngott ofta.
   Lycka till!

 10. Anna

  Hej!
  Jag har fått en ”grupp” knottror lite ovanför armbågen på underarmen.
  De kliar inte, men jag stör mig på att de är där.
  Känns onödigt att kontakta vårdcentralen när de vare sig kliar eller gör ont…!
  Vad kan detta vara?

  • HudUpplysningen

   Hej Anna!
   Det du beskriver skulle kunna vara sk keratosis pilaris, ett vanligt och ofarligt tillstånd. Om du vill försöka att behandla det själv så är det tålamod och bra hudvård som gäller: milt exfolierande krämer samt återfuktande lotions kan vara dig till hjälp!
   Tack för din fråga!

 11. Ida

  Hej! För fyra månader sedan upptäckte jag knottror i min panna. Har aldrig haft problem tidigare men var väldigt stressad och psykiskt pressad just då så tänker mig att det var utlösningsfakrorn. Har även haft rubbad menstruation så antar att det är hormonellt. Under tiden har det blivit mer som finnar och det blir bara värre. Fick finacea utskrivet men det är fortfarande inte borta. Hur får jag bort det här?

 12. Emmy

  Hej! Ungefär sen 11 år åldern har jag haft små prickar/knottror i hela pannan, vissa är små och fyllda med vätska som sedan kan ibland vara som en finne under, vissa är bara massa små knottror i pannan som inte går att klämma på och det kan vara små upphöjningar. Dom är nästan alltid hudfärgade och vissa kan ibland vara lite röda. Som sagt haft detta sen 11 år och är 14 nu och dom är fortfarande kvar men det kan vara perioder då det kan vara lite bättre. Har oftast svårt att prova nya produkter för min hy är väldigt känslig även fast dom på apoteket sagt den ska vara ”mild” och får då utslag. Har även torr hy men använder en väldigt bra återfuktande kräm och mild rengöring men dom är fortfarande kvar… Har försökt hitta hudläkare men hittar aldrig någon bra. Vet ni vad det kan vara?

 13. AM

  Jag har knottror i pannan och klåda 2-3 cm in under hårfästet. Sköterskorna på vc vet ej vad det beror på. Har provat med antihistamin i nu 4 dagar ingen förändring. Vad är detta?

 14. MM

  Hej, har som massa små vita prickar över hela överläppen och har haft det i snart 10 månader, en läkare sa att det kunde vara milier(?) och att det inte gick göra något åt. Finns det verkligen inget sett att få bort det? Ibland känns läpparna som svullna också så är nyfiken på om det ni vad man kan göra?

 15. Emla

  Hej! Jag har under många år haft knottror i hela ansiktet, mest i pannan, runt näsan och på hakan. Nu har jag börjat få runt om i ansiktet också. Vissa gånger är det finnar men dessa knottror går inte bort. Jag använder inte smink, och jag tvättar mitt ansikte med en bra rengöringstvål.
  Ingen av mina vänner har varken knottror, plitor eller finnar. Jag blir galen på att dom inte går bort. Jag är 15 år och vill få bort dom! Snälla hjälp

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Hej,
   har du varit i kontakt med en hudläkare?
   Det finns flera olika orsaker till det du beskriver. Det kan vara allt från kost till allergi, överkänslighet, fel typ av hudvårdsprodukter m.m. Rekommenderar att du först och främst ber en hudläkare titta på utslagen och bestämma vad det är för typ av knottror.
   Mvh
   Hudupplysningen.se

 16. Emma

  Hej! Har nu det senaste fått väldigt knepig hud i pannan, har småsmåsmå ”knottror” kanske 0,1 mm stora i hela pannan, blandat med större knottror. De är mer som upphöjnader, kliar ibland, det kommer vätska ur dem om jag försöker klämma dem. Hudfärgade och i en klunga! Vad ska jag göra???? Tvättar ansiktet ofta och smörjer med fukt-kräm

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Hej,
   det kan vara lite olika saker men helt klart reagerar din hud på något. Är detta första gången du har fått dessa eller återkommer de varje år? Tänker om det har med solen att göra. Det kan också ha hormonella orsaker t.ex. om man slutat eller börjat med p-piller. Låter som att din hud är uttorkad och reagerar genom att överproducera talg. Att du ger den återfuktande behandling är bra. Tvätta med mild tvål och vatten och smörj med en bra återfuktande kräm. Överdriv inte tvättandet dock. En till rekommendation är att inte försöka dölja knottrorna med smink då det lätt kan täppa igen och försvåra din huds läkningsprocess. Om du är osäker och vill att någon tar en titt på knottrorna, sök upp närmaste vårdcentral.
   Mvh
   Hudupplysningen.se

 17. Julie

  Hej! Jag är en tjej på 15 år som har små hudfärgade knottror i hela pannan. Jag har haft det i över ett år nu, det syns inte i vissa ljus men i många ljus ser det hemskt ut. Jag mår dåligt över detta och undrar om det finns något jag kan göra åt det. Jag vet att jag är tonåring och att jag har tonårshud men eftersom jag har haft det konstant i över ett år nu så borde det vara något man kan fixa. Jag har aldrig använt p-piller, aldrig pratat med en hudläkare och använder vanliga hudprodukter från apoteket; tvål, ansiktsvatten och ansiktskräm, morgon och kväll.

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Hej, du har säkert redan kollat att de produkter du använder är milda och anpassade för din hud. Om inte så kolla det. Ett till tips är att kolla över din kost. Det är många som upplevt förbättrad hud då de dragit ner på eller helt slutat med animaliska produkter. Läs lite om det på nätet och se om det är något du vill prova.

Lämna ett svar

18 − tre =