Råd och tips för din hud

Hudens anatomi och fysiologi

Huden är inte bara ett stycke vävnad vi kan sminka och sola med – det är faktiskt människokroppens största organ. Ett väldigt elastiskt sådant, som kan utvidga sig rejält vid bland annat graviditet och fetma.

Huden ska hålla i vått och torrt, läka fort när hål uppstår och utföra en rad andra funktioner. De viktigaste av dem är:

 • Skydda mot olika påfrestningar utifrån – både mekaniska i form av nötning och slitage, och kemiska i form av bland annat rengöringsmedel och färg.
 • Utgöra en första barriär i försvaret emot virus- och bakterieangrepp, så att vi inte drabbas av infektioner så lätt.
 • Bilda ett skydd mot solens skadliga UV-ljus, samt bilda det D-vitamin vi behöver med hjälp av en lagom dos dagsljus.
 • Hjälpa till i reglaget av vår kroppstemperatur, genom till exempel att svettas när vi är för varma.
 • Utsöndra olika ämnen genom sina körtlar och porer, men samtidigt skydda mot onödig förlust av kroppsvätskor.
 • Vara ett sinnesorgan som känner av såväl tryck som värme, kyla, smärta och olika typer av beröring.

För att kunna klara av allt ovanstående är huden uppbyggd av tre lager: överhuden, läderhuden och underhuden.

Hudens anatomi - överhud, läderhud, underhud

Överhuden

Överhuden kallas också epidermis, och fungerar som kroppens yttersta sköld. Det är ca 0,01 mm tjockt och innehåller mängder av de celler som producerar hudens tåliga beståndsdel keratin.

Långt ned i överhuden bildas ständigt nya keratininnehållande celler, som därefter långsamt förskjuts uppåt mot hudytan. Ju längre upp de når desto plattare blir de, och till sist dör de.

Dessa döda celler ligger kvar på ytan som ett skyddande lager, tills de ersätts av nya underifrån och faller av. I genomsnitt förnyas epidermis var 3:e – var 4:e vecka. Djupt i överhuden finns även melanocyterna, de celler som tillverkar färgpigmentet melanin.

Det är melaninet som skyddar mot UV-strålning och, beroende på mängden pigment, avgör vilken hudfärg man får.

Läderhuden

Läderhuden, eller dermis som den också heter, innehåller bindväv. Denna består av elastiska trådar och kollagen, samt en rad celler med olika funktioner. Här finns även de receptorer som känner av olika slags sensationer, nerver, lymfkärl samt talg- och svettkörtlar.

Blodkärl finns också i riklig mängd, för att försörja vävnader med syre och näring. Det är ifrån dermis som håret växer, eftersom hårsäckarna ligger placerade här. Kopplade till varje hårsäck finns en liten muskel som kallas arrector pili.

När det är kallt drar denna muskel ihop sig, vilket ändrar hårsäckens riktning och får dess hårstrå att stå upprätt. Det är detta fenomen vi kallar för gåshud.

Underhuden

Underhuden heter på latin subcutis. Detta lager utgörs av gles bindväv och fettväv. Underhudens funktion är att agera som ett ankare mellan huden och underliggande organ och muskulatur.

Den fettväv som finns här fungerar dessutom som en isolerande stötdämpare åt de inre organen, samt som ett förråd av näring att ta av vid svält. Anledningen till att man brukar injicera läkemedel just djupt i underhuden är, att det inte löper några viktiga kärl på den nivån.

10 Kommentarer

 1. Lotta

  Hur tjock är underhuden?

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Underhudens tjocklek beror på hur mager/rund man är. Den kan vara 2-10 millimeter tjock hos en mager person, men ända upp till tio centimeter hos någon med lite mer hull på kroppen.

 2. Johanna

  Jag har alltid fått höra att det är bra att avlägsna döda hudflagor från huden genom t.ex. skrubbning. Stämmer detta?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Det yttersta hudlagret består faktiskt, liksom håret, av döda hudceller som ett yttersta skydd. Dessa hudceller ramlar efter ett tag av för att hålla huden ny och fräsch. Att ibland avlägsna de lösa hudflagorna hjälper kroppen att förnya huden och hålla den jämn och fin på ytan. Så skrubbning någon gång emellanåt är ingen dum idé, gärna i kombination men bastu, som även det är en bra metod för att lossa döda hudflagor.

 3. Ofelia

  skulle du kunna berätta lite mer om fettet i underhuden. hur fettet kommer din och ja, så mycket som möjligt om det. det är svårt att hitta på internet. har ett skolarbete så det skulle vara jätte snällt om du svarade mig så snart som möjligt. om du vill kan du email’a mig – ofelia.edlund@gmail.com

  • HudUpplysningen

   Hej Ofelia!
   Underhuden består huvudsakligen av fett och stödjevävnad. Den fungerar som kroppens energireserv, och gör att vi inte fryser så lätt. Inne i fettlagret ligger små blodkärl och nerver som projicerar till både över- och underliggande läderhud.
   Hos en överviktig person kan underhuden vara upp till 10 cm tjock, men hos en smalare människa kan den vara så tunn som 2-10 mm.
   Vill du veta mera, googla t.ex. ”subcutaneous tissue” så får du svar!
   Lycka till!

 4. Hassan

  Hej på er ! jag har drabbas av förbenelse och är väldigt smal , jag har varit många ställe tell empelvis hos läkare och vårdcentralen,men fick inte bra hjälp .
  min frågan är hur man kan få fett för att skydda romparna?

  • HudUpplysningen

   Hej Hassan!
   Tack för din fråga. För att kroppen ska fungera rent ”kemiskt” men också mekaniskt behöver den fett. Har du för lite underhudsfett blir du känslig och kan skada dig vid fall etc. Hud och hår blir också sämre. Se till att få i dig bra fetter, gärna via fisk, avokado, nötter och olika oljor. Ät tillräckligt mycket i relation till hur du tränar! Så bygger du upp en bra fettreserv och ett skydd i din kropp – en viktig försäkring.
   Lycka till!

 5. marcus carlson

  tjena jag ska göra ett skol projekt om huden hur får man ny hud svara gärna snabb. 🙂

  • HudUpplysningen

   Hej Magnus!
   Osäker på vad du menar med ”ny hud”. Huden förnyar sig själv på naturlig väg, detta sker i cykler som du kan läsa om på vår hemsida. Sedan kan du förstås via kirurgiska ingrepp få ny hud transplanterad, om du tex har fått en brännskada som inte kan självläka. Hoppas att detta kan vara till hjälp!

Lämna ett svar

två × 1 =