Råd och tips för din hud

Make-up för huden

I reklamer och filmer ser man sällan personer med ojämn hudton, kvisslor och rodnader. Istället tycks alla ha en strålande, porslinsaktig hy – en bild vi sväljer utan att tänka på att i princip alla bilder är retuscherade till max. I verkligheten har de flesta en hy med ett antal skavanker, och vars kvalitet varierar med årstider, ålder med mera.

Makeup hudvård

För att hjälpa naturen på traven finns förstås kosmetika. Makeupindustrin är enorm med ett antal dominerande jättar, plus en mängd mer eller mindre kända märken. Det är givetvis inte alla som trivs med att sminka sig, men de flesta kvinnor i västvärlden använder faktiskt någon form av makeup för sin hud. Här följer en kort översikt av vad det egentligen är som fyller hyllmetrarna.

Primer

Användes efter dagkräm och innan foundation eller puder, som ett extra fästande skikt. Man kan också välja att skippa efterföljande produkter helt. En primer kan ha olika funktioner: fylla ut fina linjer, jämna till hudtonen, verka mattgörande, ge lyster, bidra med solskyddsfaktor, innehålla färgkorrigerande pigment… Listan kan göras lång.

Foundation

Finns utformade för att uppfylla alla möjliga olika önskemål. Olika formulas passar olika hudtyper: en fet hy ska ha en matt och oljfri variant, medan en väldigt fuktgivande foundation passar för torr hy. En mogen hy drar också fördel av en återfuktande produkt, gärna med ljusreflekterande pigment, och en flammig känslig hudtyp gör sig bra för den naturliga mineralmakeup som kommit stort den senaste tiden. När man ska välja sin foundation är det viktigt att man först provar litegrann för att se att det verkligen blir rätt färg. Lägg en gnutta foundation längs käklinjen, inte på handen eller armen där hyn är annorlunda än i ansiktet. Titta sedan i dagsljus om produkten syns eller smälter in på ett naturligt sätt – den får hellre bli för ljus än för mörk i nyansen. Meningen med en foundation är inte att ändra på färgen i ansiktet, utan bara att jämna ut och göra hyn finare.

Puder

Ett puder användes ovanpå foundation, eller ensamt över en bar hy. Man kan välja på en mängd olika nyanser; ifrån ljusaste beige till mörkaste chokladbrunt. Det finns dessutom transparenta puder samt varianter ibland annat grönt, lila och rosa som korrigerar en ojämn hudton. Till sin formula kan ett puder vara löst, kompakt eller i crèmeform. Det kan ge solskydd, göra huden matt eller ha en ”photoshop”-effekt med ljusreflekterande pigment. Sist men inte minst har en rad märken lanserat linjer med mera vårdande puder, som är fria ifrån tillsatser av olika slag och baseras på rena mineraler.

Rouge

Rouge ska appliceras efter foundation, men innan eventuellt puder. Det finns både i puderform, för ett matt och sofistikerat resultat, och i crèmeform för en mer naturlig finish. När man ska välja sin nyans kan man prova att nypa sig själv något i kinderna. Den färg som bäst matchar den naturliga rodnad som då uppstår, är den man ska satsa på. När man sedan applicerar sitt rouge är tricket att le emot spegeln, och lägga färgen där kinderna är som bulligast. Tona det sedan försiktigt utåt längs med kindbenen och upp emot tinningarna. Här gäller principen ”less is more”: hellre att man bara anar en lätt rodnad, än att resultatet påminner om en påskkärring.

Concealer

En concealer använder man för att dölja små skavanker i hyn, som finnar eller ringar under ögonen. För det förstnämnda passar ett lite tjockare täckstift bäst, medan ringar eller påsar behöver en lätt ljusreflekterande variant. Concealers finns som gul- eller rosatonade, samt i olika färgkorrigerande nyanser. Man gör bäst i att applicera produkten innan foundation – då behöver man dessutom sällan sminka hyn lika mycket.

Produkter som hjälper mot fet hy

Så vad ska man då använda för produkter för att sköta en fet hy på bästa sätt? För det första ska man se till att rengöra huden på en lagom nivå: två gånger per dag, varken mer eller mindre. Den produkt man använder bör vara mild och skonsam för att inte torka ut, och gärna innehålla mjölksyra som verkar antibakteriellt och fettlösande.

Det finns också olika rengöringsoljor som man inte ska vara rädd för att prova – fett löser ju fett. Ett ansiktsvatten med sammandragande effekt kompletterar rengöringen och efterlämnar en fräsch känsla, men det får inte innehålla alkohol då det verkar uttorkande. Man kan dessutom gärna använda en peeling då och då för att få bort döda hudceller och överflödigt fett, men även detta måste ske med måtta.

För det andra bör man se över vilken typ av dagkräm man använder. Är det en fet kräm eller salva bör man genast förpassa den till soporna, eftersom en sådan lätt täpper till porerna och bara gör saken värre. Samma sak gäller för vaselin och produkter som innehåller paraffin.

Istället ska man satsa på en fettfri gel eller lätt kräm med fuktgivande egenskaper. Det finns mängder av produkter som är speciellt anpassade för fet hy. Många av dem innehåller aloe vera som har en lugnande och återfuktande verkan, och dessutom motverkar akne. Andra har små partiklar i sig som både absorberar överflödigt fett och ger en matt finish på huden.

Gemensamt för de flesta produkter för fet hud är att de har låg fetthalt, hög fukthalt och inte täpper till porerna. Någon gång i veckan kan man, utöver denna dagliga hudvårdsrutin, använda en ansiktsmask speciellt sammansatt för fet hy. En sådan innehåller ofta kaolinlera, som absorberar fett och gör förstorade porer mindre. Citrus, rosmarin och jordgubbar är exempel på andra ingredienser som har en sammandragande effekt på hyn.

Lika viktigt som att använda rätt typ av produkter är det också att se till att man äter rätt. Man bör äta en varierad kost för att få i sig alla olika vitaminer och näringsämnen. Brister av olika slag, framför allt på B-vitamin, misstänks kunna orsaka fet hy.

Omega 3, som finns i bland annat fet fisk, har positiva effekter på hyn så detta kan man gärna äta lite extra av. Sist men inte minst gäller de allmänna råden för en god hudkvalitet: stressa lagom, peta inte på hyn och se till att motionera regelbundet för att öka blodcirkulationen.

Butiker som säljer kvalitets-make up för huden

Make-up för huden kan man förstås köpa överallt men vill man ha något extra bra så är det oftast inte på samma butiker man hittar bra produkter som man köper mellanmjölk! Här är några butiker som säljer bra make-up för din hy:

 • BaressoShop – Här finns flera olika märken, med ett extra stort urval mineralsmink. För dig som vill prova mineralernas omtalade egenskaper är detta en guldgruva! Pris: från 90 kr.
 • Yves-Rocher – Yves Rocher har inte bara hudvård utan även bra produkter i makeup-kategorin. Allt som oftast är det naturliga ingredienser som utgör grunden, vilket är perfekt om man bara vill mata sin hud med det bästa! Pris: från 49 kr.

4 Kommentarer

 1. tjej

  vad kan man göra om det blir ”kakigt” när jag lägger på min foundation? Alltså att det ser ut som om det är ett lager smink som ligger ovanpå huden…? Inte så snyggt direkt 🙁

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   tjej: Detta är ett problem som många tampas med. Ett tjockt och kakigt lager av foundation ser bara onaturligt ut och drar blickarna till ansiktets små skavanker, istället för att dölja dem och ge en illusion av perfekt hy.

   Först och främst är det viktigt att använda rätt typ av foundation för just din hudtyp. En del är oljebaserade, medan andra inte innehåller någon olja alls. Har du fet hy är det en oljefri foundation du ska ha, och vice versa.

   Ett ordentligt återfuktat ansikte som bas är också A och O. Sedan hänger kakigheten ofta ihop med dina produkters olika formulas. Till exempel: använder du mineralfoundation i puderform bör du börja med att lägga din concealer, eftersom kräm över puder har tendens att lägga sig ”lager på lager”.

   Sist men inte minst, finns det foundations som är utformade för att kunna bygga på i täckningsgrad utan att bli kakiga (ofta märkta med ”build up coverage”) – prova en sådan!

 2. Carla

  Kan ni inte ge lite tips om hur man väljer en bra foundation?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Det är naturligtvis inte helt lätt, i denna djungel av valmöjligheter. Om du tycker att det är svårt skulle jag rekommendera dig att fråga antingen någon i en butik eller en makeup-artist. De har ofta väldigt bra och relevanta råd och de flesta är nöjda med produkten de sedan väljer att köpa. Vill du göra det själv rekommenderar jag att du tar god tid på dig och ser till att prova olika märken för att hitta den ämnessammansättning som passar din hud bäst. Att prova lite på handen brukar fungera väldigt bra. Var också noga med at färgen är så lik din egen hud som möjligt, annars ser det väldigt konstigt ut. Glöm inte att tänka på vilken årstid det är, på vintern behövs en blekare foundation än på sommaren. Lycka till!

Lämna ett svar

19 − sjutton =