Råd och tips för din hud

Vårtor

Vårtor är en vanlig hudåkomma; man räknar med att hela 15-20 procent av ungdomar mellan 16-18 år är drabbade. Vårtorna växer oftast på händer eller fötter.


Innehåll i artikeln


Så ser vårtor ut

Vårta på foten
Foto: Dewdude (Wikimedia Commons)

Till utseendet är de upphöjda, skrovliga och vit-eller gråaktiga i färgen, med en hård kant och en mjukare mitt. Vårtor på händerna sitter oftast kring naglarna och fingrarna, och påminner om små blomkålshuvuden. På fötterna är de oftast placerade där fotsulorna är som mest utsatta för tryck.

De kan ömma när man står, går och trycker på dem. I många fall kan man se små svarta prickar i vårtan. Detta är små blödningar som uppkommer på grund av det tryck vårtan utsätts för när man står och går.
En vårta är en ofarlig virusinfektion i huden, som orsakas av flera olika virus. Virusen tillhör en grupp som kallas HPV, vilket står för humant papillomvirus.

Vårtor smittar väldigt lätt vid beröring. De hudceller som sitter i vårtans närhet stöter dessutom ständigt ifrån sig mängder av virus, som även de kan smitta både en själv och personer i ens närhet.

Man kan också få smittan indirekt, till exempel om man går barfota i allmänna badhus eller i omklädningsrum. Efter själva överföringen av smittan kan det ta flera månader innan vårtorna börjar dyka upp.

För att minska risken att smittas bör man undvika att låna saker som har mycket hudkontakt av varandra, som handdukar och skor. Man kan också prova att sätta ett plåster på vårtan, eller pensla den med transparent nagellack för att hindra vårtorna från att spridas.

En del personer är dock mer mottagliga än andra: vissa barn är väldigt känsliga för vårtvirus medan andra tycks vara immuna.

Behandlingar mot vårtor

Vårtor brukar försvinna av sig själva, även om det ibland kan ta flera år. De behöver därför egentligen inte behandlas mer än med speciella plåster, som kan avlasta trycket mot ömma fotvårtor.

Vill man försöka skynda på läkningsprocessen finns det dock ett antal olika vårtmedel på marknaden.

Vad vårtmedel gör är att luckra upp eller torka ut vårtvävnaden. Man mjukar först upp vårtan i varmt vatten, och filar därefter ned den så mycket man kan.

Sist av allt applicerar man vårtmedlet som kan vara acetylsalicylsyra. Även om det verkar som om preparatet inte har någon effekt, är det viktigt att man är ihärdig och fortsätter med behandlingen varje dag.

Frysa bort vårtor

Är vårtorna väldigt envisa kan man gå till fotvården och frysa bort dem kryokirurgiskt med flytande kväve. Det finns också kit att köpa för frysbehandling hemma.

Om vårtorna ger långvariga och stora besvär kan man söka hjälp hos en läkare, som eventuellt kan skrapa eller bränna bort dem.

Vill du prova frysa bort vårtor kan du köpa fryskit  som är enkla att använda själv. De finns hos de flesta apotek och kan beställas online hos till exempel MEDS.

Laserbehandling

Som sista utväg kan man också prova att behandla med laser. Även om det ser ut som om man får bort dem helt är dock risken är ganska stor att vårtorna kommer tillbaka efter ett tag.

Tips på vårtmedel

Vårtor är på intet sätt en diskret åkomma – de både syns och känns på ett otrevligt sätt. Som tur är finns det hjälp att få! Ett bra vårtmedel fungerar genom att torka ut eller lösa upp vårtvävnaden, bara det får en ärlig chans genom regelbundet användande.

Här ger vi dig tips om var du kan hitta produkter som står på din sida i kampen mot vårtorna.

Wortie vårtplåster

Wortie vårtplåster
Wortie vårtplåster

Wortie plaster gör det effektivt, enkelt och smärtfritt att behandla vårtor. Använd vårtplåstret 8-12 timmar per dag eller natt, förslagvis på natten och ta bort på morgonen. Vårtplåster ska användas i 7 – 14 dagar.

Vårtfri

Vårtfri
Vårtfri

Vill du ha snabba resultat är detta produkten för dig. VårtFri torkar ut vårtor utan att lämna märken på huden och behöver bara användas en gång i veckan. En tydlig bruksanvisning följer med.

Wartner vårtpenna

Wartner Vårtpenna
Wartner Vårtpenna

En, snabb, enkel och dokumenterat effektiv syrabehandling för borttagning av vårtor. Innehåller TCA-gel som tar bort vårtan på bara några få veckor.

Wortie fryspenna mot vårtor

Wortie fryspenna
Wortie fryspenna mot vårtor

En enkel, snabb och effektiv frysbehandling av vårtor på händer och fötter. Den ger en säker och precis applicering och fryser bara på vårtan, ej omkringliggande hud. Erbjuder bäst frysprestanda av alla egenvårdsprodukter inom egenvård.

Tips! VårtFri finns också också som praktisk penna. Med en pennapplikator kan man få en precis och exakt applicering av vårtmedlet. Finns att köpa hos till exempel MEDS online.

20 Kommentarer

 1. Anders

  Ni som har barn med vårtor på fötterna, snälla låt dem inte springa barfota på t.ex. gympan i skolan. Mina barn har drabbats av vårtor flera gånger, det smittar verkligen lätt!

  • HudUpplysningen

   Det stämmer att vårtor är väldigt smittsamt. En sak man kan göra är att pensla nagellack på sina vårtor – då stängs de inne och kan inte smitta andra.

 2. Vårtfri...inte riktigt än

  Jag har provat en kur med Vårtfri (tror jag att det var) men vårtorna kom tillbaka sen igen.

  Vilken av de produkterna ni tipsar om ovan är ”starkast”? Jag vet att vårtor är svårt att bli av med men jag struntar i ärrbildning etc bara jag blir av med dem!

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Det går inte att ge några garantier om vilken produkt som är ”bäst”. Så utan att uttala sig om vilken som är starkast eller mest effektiv: Dermisil är en naturlig variant, medan Wartner satsar på frysmetoden. Vilken produkt du sedan väljer är upp till dig – detsamma gäller för hur den fungerar just i ditt fall!
   Lycka till!

   • Stephanie

    Hej! Jag har ett antal vårtor på fötterna och dom är otroligt jobbiga och ibland gör det ont att gå. Jag har försökt vänta ut dom men nu har jag fått nog! Jag köpte ett starkt vårtmedel i en liten flaska som jag lägger på 2 ggr om dagen, då lukras vårtorna upp och skin bitar går bort allt eftersom och jag kommer djupare ner i huden. Men efter att ha kört med detta i nån månad börjar jag undra om dom någonsin kommer gå bort och hur pass långt ner jag måste gå för att dom ska försvinna!? Det är otroligt smärtsamt att lägga på medlet när vårtan är som ett ”öppet sår” nu har dom även börjar klia.. Väldigt tacksam för svar tips!! Desperat 22årig tjej!!

    • HudUpplysningen

     Hej Stephanie!
     Det är viktigt att skynda långsamt när det gäller huden – vårtmedel kan vara ganska starka och vårtor i sig är ofta envisa och svåra att få bort. Respektera därför alltid bruksanvisningen, där det står hur länge i sträck du kan använda preparatet som mest. Prova gärna att ta en liten paus för att låta huden återhämta sig. Skulle besvären vägra ge med sig, uppsök en vårdcentral och be dem titta på dina fötter.
     Lycka till!

 3. Tummetott

  Hej!
  När det står ”Vårtor brukar försvinna av sig själva, även om det ibland kan ta flera år.”
  Hur länge är det då?
  Jag har en vårta på tummen som är ca en halv centimeter i diameter, kanske lite större. Och den sitter som mer i ”fingeravtrycket” eller vad man ska säga, än på kanten.
  Denna har jag haft i över tio år, nästan femton skulle jag gissa.
  Och jag kan tycka att den är en del störande av och till.
  Har lyft detta med min läkare. Men han säger att de inte tar hand om sånt på vårdcentralen längre.
  Är det verkligen normalt att de ska vara kvar så länge?!
  Alla säger att de ska försvinna efter ett tag. Men hur långt tag ska det vara?

  Tacksam för svar

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Vårtor kan ta mycket lång tid på sig att försvinna – och det verkar av allt att döma som om det är en envis sådan du drabbats av. Försök att ha tålamod och undvika spridning, samt lyft ev frågan med en annan läkare för en ”second opinion”.
   Lycka till!

 4. Uppgiven

  Hej!
  Jag vet inte om det är en vårta jag har i handen. Knappt synbar knappnålshuvud. Rädd att det är en början till en iaf. Min fråga är hur lätt smittar man egentligen? Man tar ju på sig själv både här och var när man duschar och jag har inte handskar på mig. Rädd att jag nu ska få det på alla andra ställen på kroppen!!!
  Tacksam för svar!

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Vårtor är som du säkert redan förstått ofta ganska smittsamma, något som givetvis beror på vilket virus det rör sig om. Följ därför våra tips här på sidan, för att så långt det är möjligt undvika smittspridning. Med detta sagt finns det ingen anledning att få panik – fortsätt leva som vanligt men med våra tips integrerade i din vardag!
   Lycka till!

 5. Belle

  Jag har haft fotvårtor i många år, den äldsta i minst tio. Har köpt det där med att de läker ut av sig själva, eller att man ska behandla dem själv. Min son hade vårtor ett litet tag, sen tog vi dem med VårtFri, snabbt och smärtfritt, trots att han hade många. Mina händer det ingenting med. Men nu har jag bokat tid för att ta bort dem med koldioxidlaser, och hoppas att jag ska vara av med dem sen. De kan göra ont ibland, de kliar då och då, och på sommaren känns det bara jobbigt att ligga barfota, och tänka att de syns och ser äckliga ut. Varför skriver inte sjukvården om denna behandlingsmöjlighet?

  • HudUpplysningen

   Hej Belle!
   Som med all typ av laserbehandling finns risk för komplikationer, så det är förmodligen därför sjukvården främst hänvisar till medicinsk behandling. Visar sig denna sakna effekt, eller om det finns många spridda vårtor, kan laser sedan bli ett aktuellt alternativ.
   Tack för din fråga!

 6. Stina hillerud

  Hej, jag har för bara någon dag sen fått runt 100 små (vad jag misstänker är) vårtor på handflatorna och inre fingrar. Kan det bero på att man äter Alvedon eller naproxen?(för det har jag gjort nu i 3-4 dar) är det farligt? Vad ska jag göra, går det att bota? Tacksam för svar

  • HudUpplysningen

   Hej Stina!
   Det är föga troligt att ”vårtorna” har med dessa läkemedel att göra. Det är såklart svårt att avgöra vad som är orsaken, men tänkbara anledningar skulle kunna vara exempelvis infekterat eksem, eller någon form av virus. Har detta inte gått över kan det vara klokt att uppsöka din vårdcentral.
   Lycka till!

 7. Blirgalen

  Hej!
  Jag har haft en väldigt stor vårta på lilltån nu i typ två år, har testat galet mycket för att få bort den..fryst hos läkare, hemma, vårtmedel, receptbelagd kräm, plåster mm…på sistone har jag tagit på nagellack och silvertejp och och nu på slutet vårtmedel så jag har äntligen kommit ner förbi en massa förhårdnad..men nu är det mer som ett stort rött sår eftersom jag dragit av skin som blivit löst efter vårtmedlet…nu vet jag dock inte alls om vårtan kommer tillbaka när ”såret” läker eller inte eller om jag ska fortsätta hälla på vårtmedel i såret utan hud för känns som det kommer göra galet ont och kanske inte är det bästa??
  Mvh

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Tack för din fråga. Jag förstår att denna vårta blivit ett stort bekymmer för dig. Det du får göra nu är dock att låta den vila från all form av behandling tills såret läkt. Vårtmedel och nagellack bör inte komma i kontakt med slemhinnor, vilket är vad som sker om du behandlar i ett öppet sår. Så hav tålamod, låt huden reparera sig, och se sedan hur ditt nya utgångsläge ser ut!
   Lycka till!

 8. Linda

  Hej
  Jag har någr vårtor på fötterna pch har använt ett vårtmedel som man applicerar på 1gång/dag. Huden kan man sedan dra av efter ca en vecka då den lossnat, men en typ liten vit rund ring sitter kvar på varje vårta efter behandlingen och gör ont. Vad är det? Och hur får man bort det?

  • HudUpplysningen

   Hej Linda!
   Detta är förmodligen lös och uppmjukad hud, som behandlats av medlet i produkten. Det är helt normalt och ett tecken på att behandlingen har effekt, så fortsätt som planerat så kommer även den huden så småningom att ”ge med sig”.
   Lycka till!

 9. emma johansson

  Hej jag undrar om ett barn har vårtor på händerna, är det inga problem för barnet att gå till skolan under behandlingstiden, kan risken att smitta vidare annan med vårtor när man börjat behandla vårtorna ?

Lämna ett svar

två × 3 =