Råd och tips för din hud

Mollusker

Mollusker är en vanlig hudåkomma som orsakas av ett virus som mer specifikt heter poxvirus. Oftast drabbas man av flera stycken mollusker samtidigt, som antingen kan sitta grupperade eller mer enskilt utspridda.


Innehåll i artikeln


Hur ser mollusker ut?

Molluskerna är runda, kupolformade och hudfärgade knottror med vaxartad yta. Knottrorna har en liten indragning i mitten, ungefär som en navel, och varierar i storlek mellan 2-5 mm i diameter.

Ibland kan det dock bildas mollusker som är upp till 1,5 cm i diameter. Ibland kan mollusker bli irriterade och inflammerade, och även infekterade av bakterier, speciellt om de kliar.

Mollusker som sitter på ögonlocket kan i vissa fall göra så att man lättare drabbas av inflammation i ögats bindhinna (konjunktivit).

Var och hur får man mollusker?

Det är framför allt barn som drabbas av mollusker, men det förekommer även hos vuxna. Bland de barn som drabbas är det många som sedan tidigare har atopiskt eksem. Barn får oftast sina mollusker på ställen där huden är tunn, framför allt på bröst, mage, armar, ben och ansikte, men de kan sitta var som helst på kroppen.

Hos vuxna är det vanligast med mollusker i huden på eller runtomkring könsorganet. Poxviruset smittar via direkt hud-mot-hudkontakt, handdukar, och om man redan har mollusker kan man själv sprida viruset till andra delar av kroppen.

Detta kan ske om man till exempel kliar sig på en mollusk och sedan med samma hand vidrör huden på något annat ställe på kroppen. Hos vuxna är det vanligt att viruset sprids genom sexuellt umgänge.

Inkubationstiden, det vill säga tiden från det att man smittas av poxviruset tills det att man får mollusker, varierar mellan två veckor upp till sex månader.

För att undvika att få fler mollusker eller smitta andra är det viktigt att hålla god hygien, använda separat handduk och att försöka låta bli att riva på molluskerna som ibland kan klia.

Man kan även sätta plåster på molluskerna för att förhindra vidröring och spridning.

Behandling av mollusker

Mollusker är en godartad hudinfektion som oftast inte kräver någon speciell behandling. De brukar försvinna av sig själva även om detta kan ta lång tid. Utan behandling läker en molluskepisod oftast ut inom sex till nio månader, men det kan i vissa fall dröja upp till fyra år. En enskild mollusk stannar sällan kvar längre än två månader.

Om man vill påskynda utläkning kan man prova en molluskbehandling som hjälper kroppens immunförsvar att motverka nybildning av virus samt torka ut och reducera befintliga mollusker. 

Ibland kan det bildas eksem där molluskerna sitter och detta brukar inte försvinna förrän molluskerna försvunnit. I dessa fall eller om molluskerna är besvärande på annat sätt kan det vara aktuellt med behandling.

Denna går ut på att huden där molluskerna sitter bedövas med lokalbedövning i form av Emla-kräm, och därefter skrapas molluskerna bort med en vass liten slevformad hudskrapa.

Lämna ett svar

4 × fem =