Råd och tips för din hud

Mörka ringar runt ögonen

En av de allra vanligaste hudbesvären (om man kan se det så) när det gäller ansiktet är mörka ringar kring ögonen. De mörka ringarna signalerar trötthet och kan ibland nästan se ut som blåmärken kring ögonen, vilket många upplever som negativt.

De mörka ringarna kring ögonen uppkommer lika ofta hos män som hos kvinnor och kan bero på en rad olika saker och inte nödvändigtvis sömnbrist.

De vanligaste orsakerna till de mörka ringarna är dock sömnbrist men också vätskebrist. Andra anledningar till fenomenet är allergier, järnrist och tunn hy.

Om man har tunn hy syns nämligen de underliggande blodkärlen tydligare. Denna effekt förstärks ytterligare om man har en blek hy, vilket till exempel är extra vanligt på vintern.

De mörka ringarna kring ögonen kan också vara ett tecken på dålig blodcirkulation och drabbar därför ofta rökare, som generellt sett har en sämre blodcirkulation.

Bli av med de mörka ringarna

Så, hur blir man av med de mörka ringarna då? Det finns en del olika metoder som kan hjälpa:

 • Självklart, eftersom sömnbrist är en orsak, så hjälper det att vila och sova. Detta är dock lättare sagt än gjort för många som lider av sömbrist.
 • Eftersom vätskebrist kan vara en orsak är det också bra att dricka mycket vatten. Både före, under och efter måltiderna samt under dagen.
 • Använd dig av gamla tricks som att sätta urvattnade tepåsar, råa potatisskivor eller gurkor på ögonen. Låt dem verka en liten stund.
 • Använd en foundation med reflekterande pigment. Dessa ger ett optiskt lyft åt ögonen och drar uppmärksamhet från det mörka. Exempel på en sån foundation är Nouba Stick foundation.
 • Slutligen så är en bra concealer ett mycket bra verktyg för att täcka över de mörka ringarna. Det ger förstås ingen bestående effekt men fungerar på kort sikt. Concealers kan du bland annat köpa hos Nelly.com.

Produkter som döljer mörka ringar kring ögon

BeautifEYE Vitamin C Family (PIXI)

Beautifeye patches
Pixi BeautifEYE

Hydrogel med ingredienser som snabbt piggar upp och återfuktar det känsliga ögonområdet. BeautifEYE innehåller vitamin-C, lakritsrot och ginseng. Innehåller 30 par. Vegansk.

Inika Organic Full Coverage concealer

inika organic concealer, ekologisk, vegansk
Inika Organic Full Coverage concealer

Inika Full Coverage Concealer är en krämig återfuktande concealer som döljer acne, röda fläckar i ansiktet och mörka ringar under ögonen, så din hud kommer se jämn och felfri ut.

Nouba Stick

nouba stick
Nouba stick

58 Kommentarer

 1. Anna

  Hej. När man vaknar efter en sen natt med lila skuggor under ögonen. Vad ska man göra för att så fort som möjligt bli av med dem?? Tack för ert svar

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HudUpplysningen

   Anna: Ingenting är mer frustrerande än att vakna upp med mörka ringar under ögonen. En god idé är att agera direkt, gärna med flera olika metoder som ska bekämpa svullnaden. Här är en riktig dunderkur som hjälper dig att dölja spåren av en sömnlös natt.

   Börja med att lägga någonting kallt över dina ögonlock. Det kan vara en speciell kylande ögonmask, eller två teskedar som legat i frysen en stund. Låt därefter naturens skafferi få hjälpa till: lägg två kalla gurkskivor, potatisskivor eller tepåsar (gärna kamomillte) över ögonen och låt verka ca 10 minuter.

   Efter detta kan du ge ögonområdet en liten massage genom att trycka lätt med fingertopparna där det är mörkt – detta ökar blodcirkulationen ytterligare. Applicera slutligen en uppstramande ögongel, gärna en med kylande roller-applikator. Sist men inte minst stavas din bästa vän en sådan här dag ”concealer”!

 2. Vilma

  Påverkas dessa ringar av att man använder smink, så som t.ex. fet hy,finnar etc kan göra?

  • HudUpplysningen

   Nej, mörka ringar kan inte täppas igen och leda till finnar på samma sätt som porer kan. Vad sminket gör är enbart att täcka och dölja. Det finns dock concealers som är utformade för att öka blodcirkulationen lokalt, och därigenom minska de mörka skuggorna.

 3. Diana

  Hej! Jag är en fjortonårig tjej och jag har haft mörka ringar under ögonen sen jag var tio år gammal. Dom är jättemörka och eftersom att mina ögon är små så ser man ringarna tydligare. Det ser ut som att jag har två stora blåmärken. Det är inte bara under ögonen utan över ögonen också. Jag tror att det kan bero på vätskebrist för att jag dricker ju inte vatten.. Jag vill få bort dom omedelbart.. Har du inga snabba tips som verkligen fungerar förutom smink? Tillexempel olika krämer? Tacksam för svar,

  • HudUpplysningen

   Hej Diana!
   Det är klart att detta är ett problem för dig. Något som verkligen skulle underlätta uppgiften med att minska ringarna, vore om du började dricka mer vatten. Vätskebrist är nämligen en av de största bovarna i dramat här. Att dra ned på uttorkande substanser som kaffe och salt är också en bra idé.
   Givetvis kan du också jobba mer lokalt, genom att börja använda specialutformade ögonkrämer. Även om det låter motsägelsefullt är då koffein en nyckelingrediens.

 4. Jennifer

  Hej Jag är en tjej på 23 år och har väldigt stora problem när det gäller mörka ringar kring ögonen. Jag har haft detta problem sedan jag var yngre, jag dricker mycket vatten och sover ordentligt. Har testat det mesta av tipsen men inget verkar egentligen hjälpa. Jag vet att mina två bröder har samma problem som mig så min fråga är om det kan vara ärftligt och om det kan bero på det? Jag vill verkligen kunna slippa gå upp extra tidigt på morgonen för att behöva sminka mig eftersom jag skäms och de mörka ringarna verkligen drar ner mitt självförtroende.

  • HudUpplysningen

   Hej Jennifer!
   Mörka ringar behöver inte alltid bero på sömnbrist, som du säger. Det är faktiskt så, att genetiken har ett finger med i spelet. Strukturen på huden kring ögonen, och kapillärernas utseende, spelar stor roll för om mörka ringar ska bildas eller ej. Är huden extra tunn kan de små kärlen synas igenom extra mycket, vilket ger den blåaktiga nyansen.
   Även om du sköter din sömn och dricker ordentligt, prova att vidta andra förebyggande åtgärder ändå. Ät så varierat och hälsosamt som möjligt, ge ögonområdet en lätt massage för att öka cirkulationen, testa en specialutformad ögonkräm… Samtidigt är det viktigt att ha en sund självbild i bakhuvudet, och komma ihåg att yta är långtifrån allt här i livet.

 5. Emma

  Hej!
  Jag är en trettonårig tjej som lider av mörka ringar under ögonen. Jag tror att det beror på att jag har väldigt tunn hy. Men även när jag har varit uppe lite längre än vanligt, syns de mer.
  Jag undrar om du har något tips på någon kräm eller annat som hjälper mot ringarna? Jag brukar använda concealer, men den täcker inte allt.

  Tack på förhand!

  • HudUpplysningen

   Hej Emma!
   Precis som du säger så är huden runt ögonen extra tunn, vilket bidrar till att mörka skuggor gärna framträder där.
   Det finns en uppsjö av ögonkrämer som motverkar mörka ringar. Många av dagens krämer har dessutom en liten metallapplikator, som ger ögonområdet en lätt massage när man tar på krämen. Detta ökar blodcirkulationen i huden, vilket i sin tur motverkar skuggor och ringar.
   Sist men inte minst kan det vara skönt att då och då använda en kylande ögonmask. En sådan får blodkärlen att dra ihop sig och minskar därmed puffighet och påsar. Anatomicals har en ny variant.

 6. Selma

  Hejhej! Jag har nästan inga problem UNDER ögonen. Men liksom runt ögonen alltså på och ovanför ögonlocken är jag mörk! På nära håll syns det knappt, men på avstånd ser man det ganska tydligt. Det här har jag märkt nu på de senaste året. Kan det här vara orsaken? Vintern 2010/2011 blev jag hur torr som helst runt ögonen. Ibland kunde jag få som jättestora valkar så jag knappt kunde kolla! (jag överdriver inte) jag fick stanna hemma från skolan en gång för jag var så torr runt ögonen och knappt kunde se.. Jag gick till vårdcentralen där de då sa att jag hade känslig hy och blir lätt torr runt ögonen. De sa åt mig att hämta ut 2 salvor på Apoteket som heter ” Canoderm ( ACO ) ” och ”Locoid (stark kortison)
  Jag använde Conoderm morgon och kväll hela vintern då jag var torr runt ögonen. Och den andra salvan/kortison använde jag runt ögonen när det var som värst för att det torra då skulle gå bort. Kortisonet är ju extremt starkt och vilket jag nu inte fick använda när det bara var lite små torr runt ögonen. Men det gjorde jag ett fåtal gånger. Kan då orsaken vara att salvorna har varit för starka för mina ögon att de har lämnat som ”ärr” (eller hur man nu ska säga det) runt ögonen? Eller är det för att det har varit för tort runt om mina ögon att jag blivit så mörk efteråt?
  Nu vet jag inte om du kan svara på detta.. Men finns det något jag kan göra åt? Hur jag kan ta bort det mörka runt om ögonen?
  Tack på förhand! Med vänlig hälsning, Selma 14 år 🙂

  • HudUpplysningen

   Hej Selma!
   När huden blir skadad och/eller irriterad, sker ofta en viss pigmentförändring vilket gör att den ser mörkare ut. Troligtvis är detta vad som hände i och med din torrhet och behandlingen för den. Det mörka brukar gå bort av sig själv, även om det kan ta ett tag. Känner du dig ändå orolig tycker jag att du ska höra av dig till vårdcentralen igen. Fram till dess kan du också, om du känner att du vill, sminka över det mörka med en ljus concealer och en hudfärgad ögonskugga över det.
   Lycka till!!!

 7. Anton

  Hejsan!
  Jag är man på 22 år som börjar bli
  väldigt irriterad på dessa mörka
  ringar runt ögonen. Jag sköter sömnen
  och dricker minst 1,5 liter vatten om
  dagen. Vad ska jag hitta på för att
  få bort dessa ringar?
  Tack på förhand.

  • HudUpplysningen

   Hej Anton!
   Försök att på alla fronter öka cirkulationen: motionera ordentligt, samt ge gärna området kring ögonen en lätt massage med jämna mellanrum.
   Du kan också med fördel satsa på en specialutformad produkt mot mörka ringar.
   Lycka till!

 8. Anonym

  Hej. Jag har verkligen mörka ringar runt ögonen. Jag vill skicka bilder, men vet tyvärr inte hur man gör det. Jag har haft problem med med mörka ringar i tre år nu. Plötsligt så fick jag mörka ringar. Jag hade problem med sömnen innan, men nu är det mycket bättre. Jag dricker inte så mycket vatten. Jag tror faktiskt inte att vatten är problem. Kanske vitamin problem. Jag vill inte använda smink. Vad rekommenderar ni? Det får inte heller kosta mycket. När jag tar kort så ser man inte mina ögon för att det är för mörkt. Jag är inte så mörk heller så jag ser ut som en vampyr. Jag vill verkligen inte ha dessa problem. Mina ögon sitter djupt inne. Dom sitter inte ute. Dom är lite ihåliga. Jag vill verkligen fixa detta. Inte ens smink hjälper. Snälla, hjälp mig. Ni kan maila mig så kan jag skicka bilder osv. Tack!

  • HudUpplysningen

   Hej Anonym!
   Först och främst bör du ändå försöka dricka mer vatten. Vätskebrist resulterar lätt i mörka ringar, och dricker du dessutom vätskedrivande saker som te och kaffe har du desto större anledning att kompensera med vatten.
   Prova också uppiggande ögonkrämer, gärna applicerade med en lätt fingermassage eller kall metallapplikator för en extra skjuts åt cirkulationen.
   Misstänker du att boven är någon form av näringsbrist bör du gå och ta prover hos en läkare.
   Lycka till!

 9. Anonym

  Vad för läkare ska jag gå till om kg har problem med mörka ringar? Har haft det i flera år nu..

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Om du har provat allt vi tipsar om här på sidan, och känner att du ändå vill träffa en läkare, är det i så fall en dermatolog du bör uppsöka.
   Lycka till!

 10. M

  Hej!
  Jag är 14 år och har väldigt mörka ringar under ögonen. Och där det är mörkt är det också väldigt ”oljit” det är lixon inte som mjuk hud utan som blankt och ja oljigt. Jag vill verkligen inte ha så. Jag har testat med smink men jag kan inte få det att se naturligt ut, och endå täcka över det mörka.
  Jag testade masera där det är mörkt med fingrarna. Men då svullnade det upp lite.
  Är detta normalt? Hatar det verkligen! Vad ska jag göra?

  • HudUpplysningen

   Hej M!
   Det låter som om det ”oljiga” är någon slags svullnad under ögonen. Dricker du tillräckligt med vatten? Tänk över dina kostvanor, kanske får du inte i dig tillräckligt med vätska och/eller näring. Hjälper inte det heller, kan du rådfråga din vårdcentral.
   Lycka till!

 11. U

  Hej!
  Jag är en 21 årig tjej som har så sjukt grova ringar + påsar(ser ut som stora blåmärken) under ögonen att jag inte vet vad jag ska ta mig till längre.Har varit lila/svart under ögonen sedan jag var väldigt ung och jag misstänker att ärftlighet kan ha ett finger med i spelet då min mor har haft exakt samma problem hela livet.För mig har detta blivit något jag konstant tänker på och jag mår väldigt dåligt av att se ut som jag gör.Varken krämer eller smink hjälper,har testat både dyra och billiga krämer(bla en kräm med vitamin K)utan resultat,och likaså med smink.Jag försöker ofta tänka att utseendet inte är allt,men samtidigt så tycker jag att jag är på tok för ung för att behöva ha det såhär.Folk jag träffar brukar ofta kommentera mitt utseende och undrar varför jag ser ut som jag gör,om jag inte sovit under natten och får bla. höra att jag ser äldre ut än vad jag är och har mer än en gång fått höra att jag ser ut en knarkare.Blir jätteledsen av allt detta och önskar att det fanns något som kunde hjälpa mot mina problem.Jag äter väldigt hälsosamt(mycket grönsaker,frukt, fisk,nötter,fullkorn och frön),dricker ca 1.5 l vatten om dagen + 2 koppar grönt te.Motionerar varje dag och dricker varken alkohol,röker,äter skräpmat eller solar.Sömnen är kanske inte den bästa då jag både har asperger och adhd(vilket medför sömnproblem).Har testat de folk brukar tipsa om mot mörka ringar,men utan resultat och har länge funderat på att en operation med laser skulle kunna hjälpa.Men en sådan operation är ju inte direkt billig och det känns som att jag aldrig kommer få ihop så mycket pengar.Så vad gör jag? Har ni några råd om vad jag kan göra eller vart jag kan vända mig?

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Det låter som att detta är ett stort problem för dig, och det är tråkigt att höra att inga av de klassiska tipsen har kunnat hjälpa dig. En operation med laser kan mycket riktigt göra stor skillnad, men det stämmer också att den kostar en del. Mitt råd till dig är att gå och prata med en dermatolog (hudläkare). Denne kommer att kunna vägleda dig utifrån just dina förutsättningar. Lycka till!

 12. Dave

  Hej!
  Jag är en kille på 13 år och jag retar mig rejält på mina mörka ringar dom syns mest på avstånd eller om det är svag belysning. Om man kollar nära ser man små prickar. Jag tror detta beror på att jg har tunn hy. Finns det nogot hopp om att få bort dem?

  • HudUpplysningen

   Hej Dave!
   Mycket riktigt är huden kring ögonen särskilt tunn. Därför syns de blodfyllda kapillärerna som ligger där igenom extra tydligt.
   Det du kan göra är att först och främst se över din livsstil: får du tillräckligt med sömn? Äter du näringsrikt och varierat? Dricker du ordentligt med vatten?
   Därefter kan du satsa på en bra ögonkräm som motverkar mörka ringar, gärna med en kylande och uppstramande effekt. Ljusreflekterande pigment är också en fördel, även om den effekten bara blir optisk och inte direkt motverkar själva ringarna.
   Lycka till!

 13. Carl Fredrik

  Hejsan! Jag är en kille på 18 år. Jag har haft mörka ringar under ögonen under en längre dit, men nu har det blivit ännu värre och det ser ut som jag har fått blåmärken. Det är faktiskt pinsamt då jag ser ut som jag inte har sovit på 100 år. Jag undrar om det finns billiga alternativ att ta bort det, för jag vill verkligen inte så så jä*la trött ut!

  • Carl Fredrik

   Utan några plastik ingrepp.

  • HudUpplysningen

   Hej Carl Fredrik!
   Jag hör att detta är ett stort problem för dig. Det finns laseringrepp att göra, men det kostar en ganska stor slant och innebär dessutom alltid en risk. Satsa istället på billiga och snälla knep: drick mycket vatten, sov och ät ordentligt, rör på dig, använd ögonkrämer och massage som ökar cirkulationen, samt eventuellt makeup med ljusreflekterande pigment.
   Hoppas att detta kan hjälpa dig!

 14. Sandra

  Jag har någonting jag stör mig sjukt mycket på. Jag är 14 år och har jättestora påsar under ögonen. Även om jag lägger på smink så är det ” skinnet ” som veckar sig. Vanligtvis har en person ca 1 veck, men jag har 2-3 veck och ser ut som en gamling under ögonen.. När jag kniper igen ögonen så får jag jättestora hårda kulor under ögonen och ingen jag känner har så eller vet vad det är.
  Hur blir man av med dessa veck och kulor under ögonen, har provar gurka och så med det hjälper inte.

  Tacksam för svar!

  • HudUpplysningen

   Hej Sandra!
   När man har påsar under ögonen, som du beskriver, gör man klokt i att se över sin livsstil. Koffein- och sockerrik kost och otillräcklig sömn är båda faktorer som kan orsaka påsbildning. Dricker du för lite vatten kan även detta ge, eller förvärra, liknande symptom. Först därefter kan du gå till skönhetsdisken och införskaffa en avsvällande kräm, specialanpassad för ögonområdet. Prova inte någon stark ”mirakelkräm” du läser om på internet – eftersom huden runt ögonen är såpass känslig är det viktigt att produkten är avsedd just för den.
   Lycka till!

 15. Rebecka

  Hej. Jag har stora ringar både under ögonen och ovanpå ögonlocken. Men dom är inte blåa som alla andras verkar vara utan dom är mer mörkbeige/röda. I övrigt har jag väldigt bra hy i ansiktet, lite röda kinder men inte alls någonting som stör mig. Därför känns det så jobbigt med de här ringarna under ögonen eftersom att jag inte egentligen skulle behöva använda foundation. Jag har testat att bara lägga conciler runt ögonen men då lägger det sig i rynkorna och jag ser trött ut ändå. Så vad beror dom här ringarna på? Det beror inte på trötthet eftersom att jag kräver väldigt mycket sömn så jag ser till att sova minst 8 timmar per natt. Dock så dricker jag aldrig vatten utan jag dricker te i stora mängder. Jag vet att te är vätskeutdrivande men jag har talat med en dietist och hon säger att på grund av vilka mängder te som jag dricker så klarar kroppen av att ta upp vätska ur teet. (Jag pratar om 5-6 liter te om dagen) Jag äter också en varierad kost så det beror nog inte på vitaminbrist. Hjälp mig!!

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Mörka ringar kan vara ett tecken på en obalans i kroppen. Om du dricker så mycket som 5-6 liter per dag kan detta mycket väl vara orsaken till en sådan obalans. Även om kroppen lyckas ta upp tillräckligt med vätska, borde dina njurar ta stryk av en sådan extrem vätskemängd. Prova att skära ned rejält på ditt vätskeintag – 2 liter är fullt tillräckligt – så borde det sätta din kropp mer i balans. Börja där, se hur det påverkar din hy, och hör sedan gärna av dig igen.
   Lycka till!

 16. Amanda

  Hej! Jag e tolv år gammal och har fått påsar under ögonen. Det e jätte fult och jag vill få bort det. Kan ni ge tips på sånt man kan göra hemma.inte smink eller krämer tack på förhand/amanda

  • HudUpplysningen

   Hej Amanda!
   Ett välkänt husmorsknep är att lägga kylda gurkskivor eller tepåsar över ögonlocken, och låta dem strama upp området under ca 10 min. Ett par skedar som legat i frysen kan också fungera. Annars är det bra att massera lätt kring ögonen, för att öka cirkulationen och på så vis minska påsigheten.
   Lycka till!

 17. Tilda

  Hej är snart 15 år och har haft mörka ringar sen jag var 10 år ungefär? Jag skäms för att jag har det så jag har alltid luva eller keps trots att jag lägger krämer (för de syns igenom på de jag använder) men några frågor bara? Hur måna timmar rekommenderas de att sova per dag? Hur mycket vatten ska man dricka per dag? Och kan de bero på att man sitter för mycket vid datorer och tv:n och sånt? Vad riskerar man om man skulle vilja fixa de med laser? Kram och tack (:

  • HudUpplysningen

   Hej Tilda!
   Mörka ringar under ögonen är ett vanligt problem, som ofta har att göra med ditt hälsotillstånd i stort. Du bör sova ca 7-8 timmar per dygn samt dricka ca 1,5 l vatten, även om dessa behov varierar från person till person. Sitter du mycket framför datorskärmar kan detta absolut bidra – detta torkar nämligen ut både hud och ögon, samt kan i det långa loppet bidra till sömnbrist vilket är en stor bov i dramat.
   Se till att få tillräckligt med sömn, vätska och näringsämnen, samt satsa på cirkulationsökande aktiviteter som motionerande och massage.
   Lycka till!

 18. Anonym

  Hej. Jag är en snart 17 årig tjej. Jag är väldigt mörk under ögonen samt på ögonlocken. Då menar jag extremt mörk. Har varit de i över ett år nu. Trodde först att det berodde på att jag var allergisk mot pollen men när vintern kom var ja lika mörk. Det är nånting jag skäms väldigt mycket för och jag försöker täcka med smink men det hjälper inte. Jag ser nästan ut som ” grudge” säger vissa. Jag sover ungefär 8 timmar per dag, dricker mycket vatten. Smörjer även in ansiktet samt ögonen varje dag. Har varit hos läkaren för att ta tester om de beror på vitamin brist men det var det inte. Sen var jag där igen och pratade med en läkare men dom sa att jag skulle använda ficotril. Har använt den i 2 veckor nu utan resultat. Vad ska jag göra?? Vill helst ha bort de så fort som möjligt så jag kan gå utan smink i sommar!
  Tack på förhand.

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Det är jättebra att du sköter både sömn och vätskeintag – dock tyder dina misstankar om vitaminbrist på att det kanske är lite si och så med kosten? I ditt fall finns flera möjliga lösningar: börja äta ordentligt, satsa på kylande och cirkulationsökande ögonprodukter, massera ögonområdet lite lätt då och då, samt sist men inte minst: ge salvan ännu lite tid på sig att verka. Försök även att strunta i eventuella kommentarer om ditt utseende, sådana är bara destruktiva och extremt onödiga att bry sig om.
   Stort lycka till!

 19. hanna

  Hej

  Jag är alltid riktigt mörk under ögonen. Även om jsg sover ca 10 timmar nu när jag har sommarlov är jag fortfarande lika mörk under ögonen, d är otroligt fult !! Men vad kan jag göra för att li av med dem ? Är allergisk mot mölkptotein men äter mycket med mjölk ändå, kan d va en orsak ?:/

  • HudUpplysningen

   Hej Hanna!
   Tack för din fråga. Det är frustrerande att gå och dras med mörka ringar som är svåra att bli av med. En näringsbrist eller obalans i kroppen kan ge symptom i form av mörka skuggor under ögonen. Får du ett bra substitut för mjölkproteinet, så att din kropp får all näring den behöver? Förutom mat och sömn är även motion viktigt, för att sätta fart på cirkulationen och dränaget. Tänk i stora perspektiv och ta till små förändringar, det kan göra skillnad!
   Lycka till!

 20. hanna

  Jag andvändrr även smink för att fötsöka täcka d men d hjälper inte! Skämms verkligen över detta 🙁 ( samma som komenterade ovanför)

  • HudUpplysningen

   Har du provat att applicera en gul concealer före foundation? Det gula neutraliserar blåaktiga nyanser. Har du mycket ljus hud kan du istället välja en corrector-concealer i ljus beige. Tänk även på uppstramande ögonkrämer, gärna med svalkande metallapplikator! Tillsammans kan dessa produkter också göra skillnad.

 21. Anonym

  Hej, Jag är 15 år och har problem med mörka ringar runt ögonen. Eftersom att jag och mina syskon har samma problem tror jag att det kan vara ärftligt. jag har läst på tidigare kommentarer att man ska äta nyttigt, dricka mycket samt motionera. Jag tycker själv att jag gör detta men ändå finns de kvar. Jag har testat en produkt som man masserar under ögonen med men, dagarna efter blir jag väldigt trött under ögonen. Vilken produkt tycker du att jag bör använda? Om det funkar mot något som är ärftligt?

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Tack för din fråga. Vad bra att du har provat våra tips, det innebär att du har skapat bästa möjliga förutsättningar för din kropp att bli av med ringarna. Har du provat en specialanpassad concealer? Det finns concealers som är utformade för att minska just mörka ringar och skuggor. Vill du inte köpa en sådan, försök att använda en concealer som är gultonad då detta neutraliserar det mörka. Den får gärna vara några nyanser ljusare än din egen hudton, och du får gärna applicera flera lager för högre täckningsgrad.
   Jag önskar dig stort lycka till!

   • Samma person som skrev frågan

    Hej igen, finns det inget medel som tar bort dem helt och hållet istället för att ta på sig smink? Simmar mycket och känner inte för att fippla med det!
    En annan fråga, vad är det för skillnad mellan man och kvinna produkter när det kommer till dessa produkter?
    TACK PÅ FÖRHAND FÖR HJÄLPEN!

    • HudUpplysningen

     Hej igen!
     Tyvärr finns det inga mirakelprodukter som suddar bort skuggor. Det bästa är istället en balanserad hälsosam livsstil, en effektiv ögonkräm, samt en (i ditt fall vattenfast) bra concealer.
     Tack för dina frågor!

 22. Personen som skrev frågan ovanför ditt svar

  Hej igen, döljer bara en concealer? Vilken produkt är bäst anpassad för att ta bort? Går det? Är det värt att lägga ut 500kr på en produkt?

  En annan fråga, är det någon skillnad mellan dam och herr produkter när det kommer till ögonvård runt ögonen?

  Många frågor, men ett stort tack för svar!

  • HudUpplysningen

   Hej igen!
   En concealer döljer mer än en foundation, då den har en högre koncentration av pigment. Många gula pigment ger en bra neutralisering av mörka, trista toner och livar upp hela blicken. Dyrast är inte nödvändigtvis bäst; det finns produkter av varuhusens egna märken tex som kan vara nog så effektiva. Dock har de sällan samma mängd vårdande ämnen i sig.
   Manliga och kvinnliga ögonprodukter har i princip ingen större skillnad i sammansättningen. Ev kan de avsedda för kvinnor innehålla fler antiage-ämnen, och de för män mer ”uppiggande” och åtstramande ingredienser. Prova gärna först på din hy, så tt det känsliga området tolererar din nya produkt.
   Lycka till!

 23. Oona

  Hej, jag är en tjej på 14 år som tycker jag är den enda av mina kompisar som har mörka ringar under ögonen. Jag brukar använda teskedar som varit i frysen på morgonen och concealer med concealer borste men det känns ändå inte som att det hjälper så himla mycket. Jag sover bra osv. Jag vet inte vad jag ska göra?

  • HudUpplysningen

   Hej Oona!
   Vad bra att du tagit till dig några av våra tips, men vad synd att du inte upplever att de fungerar. Det finns dock fler saker du kan prova: lätt cirkulerande massage mot ögonområdet (gärna med en avsvällande och fuktgivande ögoncrème), kalla gurkskivor som ”mask”, concealer med hög andel gula pigment… Mest av allt bör du dock se till att vara noggrann med sömn, kost och motion. En bra balans dem emellan är A och O för att bli av med tråkigheter som mörka ringar. Får du i dig alla näringsämnen du behöver, sover du tillräckligt, rör du på dig regelbundet?
   Hör gärna av dig igen om du har fler funderingar kring detta!

 24. Å

  Hej!
  Jag är en tjej på 13-år och har haft problem med mörka ringar jättelänge! Men nu använder jag concealer och det hjälper för att det täcker det blåa och mörka under ögonen. Men jag har prickar på mina mörka ringar. Dom är inte vita utan dom är i min hudfärg.När jag lägger concealern blir den prickig för mina prickar under ögonen! Och det beror inte på concealern för att jag har testat jättemånga concealers och det blir så på varenda concealer. Vet ni hur man kan få bort dom prickarna ? 🙁 tacksam för svar.

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Tack för din fråga! Det många glömmer när det gäller mörka ringar är att verkligen försöka komma åt roten till problemet. Inte sällan är det för lite sömn, vatten, rörelse eller frisk luft som orsakar skuggor och cirklar under ögonen. Du vill försöka öka cirkulationen till detta hudområde, och när du har fixat en bra balans mellan ovanstående faktorer kan du också hjälpa processen på traven genom att använda lätta, svalkande ögoncremer som du försiktigt masserar in med cirkulerande rörelser. Prova detta, önskar dig lycka till!

 25. My

  Hej!
  Jag är 13 år och lider verkligen av mörka ringar. Min hy under ögonen är så sjukt extremt tunn så att man ser alla mina blodkärl jättetydligt. Jag har testat alla tips och inget har funkat jag sover superbra och dricker mycket vatten. Men jag tror att min mörka ringar är ärftliga. Mina mörka ringar under ögonen är nog de hemskaste jag sett för jag har jättestora blodådror under dem och dem stör mig jättemycket. Jag har testat jättemånga bra concealers men verkligen inget hjälper. Folk brukar fråga om jag lider av någon sjukdom för att ringarna är så förfärliga och det är sjukt jobbigt. Jag har verkligen testat allt nu men inget hjälper. Jag har hört att man kan göra något som kallas för fillers. Så jag undrar om man får göra det när man är 13 eller om det finns någon åldersgräns på det och om man får göra det vart ska man gå då?
  Tack på förhand!

  • HudUpplysningen

   Hej My!
   Först och främst: vad tråkigt att höra att du lider så av dina ringar under ögonen. Fillers är förvisso ett alternativ, som i så fall måste göras på en professionell och seriös hudvårdssalong, men jag skulle inte rekommendera dig att ta den vägen. Då du befinner dig i tonåren har du mycket hormonella förändringar som pågår i din kropp just nu, och detta kan vara en del av orsaken till dina mörka ringar. I din ålder brukar också utseende och ”andras tankar” bli extra viktiga – något som för dig förstås är en realitet. Dock tycker jag att det vore en dum tidpunkt att ta till injektioner i din situation; försök istället att jobba med din självkänsla. Inse att du är grym som du är och har en massa fantastiska egenskaper, som väger dubbelt så tungt som några små skuggor under ögonen. Antagligen ser ”alla andra” dina mörka ringar knappt hälften så mycket som du gör. Försök att ta till dig detta, och så önskar jag dig ett varmt lycka till!

 26. Selam

  Hej jag är född med mörka ringar, men de har under de senaste två åren blivit värre. Nu är det även mina ögonlock som är mörka, man ser gröna ådror runt ögonen!! Vilket man inte gjorde innan. Rekommenderas vitamom k kräm?

  • HudUpplysningen

   Hej Selam!
   Tunn hud runt ögonen är helt normalt, och på vissa syns det mer än andra. Vitamin K-kräm kan vara ett alternativ, men det är viktigt att det är en variant som är anpassad till detta känsliga område! Rådgör med en kunnig hudterapeut eller expedit om saken innan du slår till.
   Lycka till!

   • SELAM

    Hej menar du att jag borde träffa en dermatolog innan eller något och fråga vilken vitamin k kräm de rekommenderar? eller rekommenderar du någon vitamin k kräm+

 27. Ida

  Hej jag är 15 år och har haft problem med påsar under ögonen sen jag var kanske typ 12. Påsarna syns bara i starka ljus tex när man är utomhus eller när jag är i skolan eftersom att lamporna där e ganska starka. Jag skäms jätte mycket över att jag redan har påsar under ögonen eftersom att Ingen annan i min ålder har det och är jätte trött på att ha det men vet inte vad jag ska göra. Jag sover minst 8 timmar, dricker ganska mycket vatten, har ingen allergi, har testat en ögonkräm från nivea och att ha gurka under ögonen och kalla skedar men inget av det funkar för mig.
  kan påsarna bero på dålig kost eller att man inte tränar så ofta?

 28. Linnéa

  Hej!
  Jag är 12 år och har jättemörka ringar under ögonen. Det är så himla fult! Vet inte riktigt vad det beror på men jag tror det kan vara typ tunn hud eller sömnbrist. Jag har provat gurka, tepåsar och såna saker, men det hjälper inte. Har c-vitamin med saken att göra? För jag äter inte så mycket frukt och grönsaker.
  Tack på förhand!

Lämna ett svar

två × 2 =