Råd och tips för din hud

Behandla akne

Några retliga finnar då och då är något som drabbar de flesta, men en del personer har stora problem med riktig akne. I deras fall är utvärtes medel sällan tillräckliga, och läkemedel har inte alltid de effekter man önskar. Som tur är finns det alternativ eller komplement att prova.

Ljusbehandling

Ett av dem är ljusbehandling, även kallad fotodynamisk terapi. En sådan utförs på salong, och den behandlande hudterapeuten eller läkaren inleder med att smörja in huden med en kräm som öppnar talgkörtlarna. Därpå låter man huden belysas av ljus, vanligtvis blått, i upp till 15 minuter.

Ljuset har egenskaper som tar död på den bakterie som triggar igång akneutbrotten. Ibland kombineras det blå ljuset med rött ljus, för att få en bättre och snabbare läkningsprocess. Ljuset gör också att inflammationen dämpas och talgproduktionen minskar. Ljusterapi gör ganska ont och huden fjällar efteråt. Många upplever dock att det är värt dessa sidoeffekter eftersom resultaten brukar bli så pass positiva.

Ansiktsbehandling mot akne

Vill man hellre testa en form av ansiktsbehandling mot sin akne finns det givetvis varianter även för detta. Man brukar inleda med rengöring, ånga, peeling och porrengöring. Därefter behandlar man med AHA-syror, som har en förmåga att tränga djupt ned i huden.

Syrorna löser upp talg, smuts och döda hudceller och har därför god effekt på akne. De minskar även risken för att problemen ska återkomma. Har man fått fula ärr av sin acne rekommenderas också denna typ av kemisk peeling, men även behandling med hyaluronsyran restylane.

Alkaline wash

Ännu ett alternativ är behandlingsmetoden Alkaline Wash. Den innebär att man applicerar en alkalisk blandning, som löser upp döda hudceller och gör huden mjuk. Övriga produkter får dessutom lättare att slussas in i huden, och blir därmed mer effektiva. Alkaline kan hjälpa vid fler hudproblem än bara acne: ärr, rynkor och pigmentförändringar. Det är också en vanlig metod för hårborttagning.

2 Kommentarer

 1. Rasmus

  Var köper man alkline?

  • HudUpplysningen

   Hej!
   Alkaline wash är en typ av behandling som utföres på specialiserade salonger. Titta på nätet eller sök i telefonkatalogen för att hitta ett ställe nära dig!

Lämna ett svar

5 + 13 =